Κ. Κόκκινος: Πώς προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου

Τρέχει με μεγάλες ταχύτητες ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Κύπρου και των κρατικών υπηρεσιών, καθώς έργα εκατομμύριών βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης, ενώ παράλληλα η χώρα κάνει άλματα στις παγκόσμιες κατατάξεις καινοτομίας και όχι μόνο.

Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Κόκκινος, μιλώντας στο InBusinessNews, τόνισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι στη γενικότερή του διάσταση και δεν αφορά μόνο τις κυβερνητικές ιστοσελίδες.

«Έχει ξεκινήσει, τρέχουμε με τα χίλια. Είναι μια διαδικασία διαρκούς εξέλιξης. Η Κύπρος φιγουράρει πλέον ψηλά και με γρήγορους ρυθμούς βελτιώνει τις κατατάξεις της», υπογράμμισε ο αρμόδιος Υφυπουργός. 

Διαβάστε ακόμα: 

Για να τονίσει ότι ο στόχος είναι μια ψηφιακά ώριμη και ανταγωνιστική κοινωνία, κάτι που θα επιτευχθεί μέσα από έναν προϋπολογισμό περίπου 450-500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Η σύμβαση με EY

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη βδομάδα υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ του Υφυπουργείου και της EY για τον εκσυγχρονισμό της διαδικτυακής παρουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Κόκκινος ανέφερε ότι το έργο ανατέθηκε μετά από δημόσια διαγωνιστική διαδικασία, από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής στην ΕΥ Κύπρου, για ολιστικό ανασχεδιασμό των ιστοσελίδων του κράτους, με στόχο ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο.

Πρόκειται ουσιαστικά για ανασχεδιασμό των κρατικών ιστοσελίδων, οι οποίες θα είναι πλέον προσβάσιμες μέσω της νέας ψηφιακής πύλης του κράτους, gov.cy. Η σύμβαση στοχεύει στην καθιέρωση μιας σύγχρονης και ενιαίας εικόνας για όλες τις κρατικές υπηρεσίες, αλλά και στη βελτίωση της εμπειρίας των πολιτών κατά την περιήγησή τους στις ιστοσελίδες του δημοσίου.

Το κόστος του έργου είναι περίπου €1,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η υλοποίησή του θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, με τις πρώτες 65 ιστοσελίδες να αναπτύσσονται εντός του 2023.

Παράλληλα, ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στην οργάνωση, την ανάπτυξη και τη συνεχή επικαιροποίηση του περιεχομένου των ιστοσελίδων, ώστε να διασφαλίζεται η γρήγορη και εύκολη πρόσβαση του πολίτη. 

Σε αυτή την πλατφόρμα θα στεγάζονται περισσότερες από 250 ψηφιακές υπηρεσίες με σύγχρονη σχεδιαστική και λειτουργική προσέγγιση, με λειτουργία αναζήτησης, ενώ θα είναι φιλική προς τα κινητά τηλέφωνα.

Τα επόμενα βήματα

Όπως υπέδειξε στο InBusinessNews o κ. Κόκκινος, «υπάρχουν έργα υπό υλοποίηση τα οποία θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου ή αρχές του 2023, όπως είναι η ηλεκτρονική υποβολή πόθεν έσχες και η επικαιροποίηση στοιχείων των πολιτών».

Στις υπό ανάπτυξη υπηρεσίες για απλοποίηση και ψηφιοποίησή τους, στη βάση των προτύπων και των διαδικασιών του Digital Services Factory, βρίσκονται και η θεσμοθετημένη σύνταξη και η αίτηση Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), όπως και υπηρεσίες του Κτηματολογίου, Πολεοδομίας και Φορολογίας.

Σημειώνεται ότι έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τις υπηρεσίες του βοηθήματος του τοκετού, η εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο, και τα επιδόματα μητρότητας, ανεργίας και ασθενείας.

Καταλήγοντας, το μήνυμα που θέλησε να στείλει ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής είναι «να μείνουμε προσηλωμένοι στον στόχο του εκσυγχρονισμού του κράτους και της ψηφιακής αναβάθμισης της κοινωνίας, να γίνουμε πιο δεκτικοί στην αλλαγή».

Δειτε Επισης

Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση
Kaspersky: Αυξήθηκαν κατά 40% οι επιθέσεις phishing το 2023