KITRO: Απάντηση στο food waste με τεχνητή νοημοσύνη

Μείζον πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αποτελεί το food waste (σπατάλη τροφίμων), καθώς επιφέρει αμέτρητες οικονομικές, περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις.

Αν και τα τελευταία χρόνια γίνονται μεγάλες προσπάθειες για zero waste, έρευνες δείχνουν ότι το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, στο τέλος χάνονται ή σπαταλούνται, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3 τρισ. ευρώ.  

Λύσεις διαχείρισης όσον αφορά το food waste, έρχεται να δώσει στην κυπριακή αγορά η KITRO. Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο τοποθετείται στους κάδους και δεν έχει καθόλου «ανάγκη» τον ανθρώπινο παράγοντα, καθώς βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη και την συλλογή δεδομένων.

 

Διαβάστε ακόμα:

Οι μεγαλομέτοχοι 35 εισηγμένων εταιρειών της Κύπρου


Burger GUY: Άνοιξε φτερά για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (photos)


Αποτελεί λύση διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων ελβετικής παραγωγής, όπου τον Οκτώβριο του 2021 η εταιρεία Luxbase Ltd ξεκίνησε τις διαδικασίες αντιπροσώπευσης για Κύπρο και Ελλάδα με στόχο την προσέλκυση ξενοδοχείων, εστιατορίων, νοσηλευτηρίων, στρατοπέδων, φούρνων και άλλων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η εταιρεία έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τρεις πελάτες σε τουριστικά ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα το ξενοδοχείο Thalassa hotel στην Κω, ξενοδοχείο της TUI στη Σαντορίνη (TUIHotels) και το HAPIMAG Hotels  στην Κρήτη.

Ο business development director της Luxbase Ltd, Κωνσταντίνος Χριστοδούλου, σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, μίλησε για τη σημασία της πρόληψης του food waste, την καινοτομία που προσφέρει η KITRO, καθώς και τους στόχους για την κυπριακή αγορά.

«Με περισσότερες από 200 μετρήσεις, ο πελάτης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 8% του ετήσιου food cost και να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων έως και 60%», ανέφερε, μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Χριστοδούλου στο InBusinessNews.

Τι είναι η KITRO και τι καινοτομία φέρνει στην κυπριακή αγορά;

Η KITRO είναι λύση διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων ελβετικής παραγωγής.

Αξιοποιεί τη δύναμη των δεδομένων για να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους όπως είναι ο χρόνος το χρήμα και άλλα. Με τεχνητή νοημοσύνη (AI), ως KITRO προσφέρουμε μια αυτοματοποιημένη λύση συλλογής και ανάλυσης δεδομένων απορριμμάτων, για παράδειγμα τροφίμων και φρούτων, που μπορεί να υιοθετηθεί από ξενοδοχειακές μονάδες, νοσηλευτήρια, ψησταριές, εστιατόρια και αλλού.

Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης και της συλλογής δεδομένων το έξυπνο λογισμικό της KITRO προσδιορίζει πού μπορείτε να εξοικονομήσετε χρήματα και χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η KITRO μπορεί να εγκατασταθεί σε όλες τις κουζίνες ανεξαιρέτως, αφού είναι συμβατή με οποιοδήποτε κάδο, το μόνο που χρειάζεται είναι η σύνδεση με Wi-Fi. Ο ανθρώπινος παράγοντας δεν χρειάζεται καθόλου.

Πότε ήρθε η KITRO στην Κύπρο και ποιοι οι στόχοι της; Ποιο κοινό αποσκοπείτε να προσελκύσετε;

Η εταιρεία μας είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες αντιπροσώπευσης της  KITRO SWISS για την ελληνική και κυπριακή αγορά από τον Οκτώβριο του 2021. Μετά από ένα χρόνο περίπου καταφέραμε να ολοκληρώσουμε τα διαδικαστικά και έτσι ξεκινήσαμε επισήμως από 1η Σεπτεμβρίου του 2022 έχοντας ήδη 3 πελάτες και συγκεκριμένα σε Κω , Σαντορίνη και Κρήτη ( Thalassa hotel , TUIHotels , HAPIMAG Hotels αντίστοιχα).

Στόχος μας είναι η πρόληψη του food waste και όχι η επεξεργασία και η ανακύκλωσή του.

Με περισσότερες από 200 μετρήσεις, ο πελάτης μπορεί να εξοικονομήσει έως και 8% του ετήσιου food cost και να μειωθεί η σπατάλη τροφίμων έως και 60%.

Η πιο πάνω λύση αποσκοπεί να προσελκύσει, μεταξύ άλλων, ξενοδοχειακές μονάδες, στρατόπεδα, νοσηλεύτρια, εστιατόρια, φούρνους.

Ποια η σημασία της πρόληψης της σπατάλης τροφίμων (food waste);

Το 1/3 των τροφίμων που παράγονται σε ολόκληρο τον κόσμο χάνονται ή σπαταλούνται, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 3 τρισ. ευρώ.

Τα προβλήματα μέσα από αυτές τις στατιστικές είναι αρκετά όπως περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Τα οφέλη από την πρόληψη είναι τα εξής:

  • Περιβάλλoντικά οφέλη  

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η σπατάλη και η απώλεια τροφίμων προκαλούν περίπου το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που σε συνδυασμό με την εντατική γεωργία αποτελούν βασικές αιτίες της κλιματικής κρίσης, της υποβάθμισης της βιοποικιλότητας και της παγκόσμιας ρύπανσης.

Εκτός από το περιβάλλον μειώνοντας τη σπατάλη τροφίμων μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε και άλλα προβλήματα.  

  • Οικονομικά οφέλη

Για παράδειγμα, μπορούμε να πετύχουμε μειώσεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό που απαιτούνται για την προετοιμασία.

Επίσης, μπορούμε να πετύχουμε μείωση στα τέλη αποκομιδής σκυβάλων αλλά και διάφορα άλλα πέναλτι που προορίζεται η Ε.Ε. να επιβάλει σύντομα στα κράτη μέλη της, όπως το «πληρώνω ότι πετώ».

  • Κοινωνικά οφέλη

Σημαντικά είναι και τα κοινωνικά οφέλη που προκύπτουν, όπως είναι η ένταση και εξάντληση στη δουλειά λόγω αυξημένης παραγωγής.

Παράλληλα, αντιμετωπίζεται και η δυσάρεστη μυρωδιά σε κάθε γειτονιά λόγω υπερφορτωμένων κάδων απορριμμάτων.

Τι είδους δεδομένα μπορεί να έχει μια επιχείρηση που θα επιλέξει την KITRO;

Είδαμε ότι οι εσωτερικές διαδικασίες καταμετρήσεις του food waste cost  που έχουν σήμερα οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι χρονοβόρες, κοστίζουν χρήμα και συνήθως δεν είναι ακριβείς στις μετρήσεις.

Εμείς ζυγίζουμε αναλύουμε και θέτουμε στόχους για μείωση των απορριμμάτων μας.

Επίσης η ομάδα μας είναι σε θέση να βοηθήσει τους πελάτες μας, ώστε να θέσουν τους στόχους τους και να τους παρακολουθούν μέσα από πάρα πολλά δεδομένα. Δεδομένα που αφορούν τον χρόνο, την κατάσταση απορριμμάτων, το κόστος απορριμμάτων, την ποσότητα (gr, kg), την αυτόματη ανίχνευση, την αναγνώριση συγκεκριμένων αντικειμένων  και άλλα πολλά.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση