Elena Prohaskova: Γι' αυτούς τους λόγους έρχεται Κύπρο η JetBrains

Η κάθοδος στην Κύπρο, μέσα από τη δημιουργία γραφείων σε Λεμεσό και Πάφο, βρίσκεται στα βραχυπρόθεσμα πλάνα της JetBrains, ενός παγκόσμιου προμηθευτή λογισμικού που ειδικεύεται στη δημιουργία έξυπνων εργαλείων τα οποία βελτιώνουν την παραγωγικότητα για προγραμματιστές λογισμικού και των ομάδων τους.

Δεδομένης της έλευσής της στην Κύπρο μάλιστα, η εταιρεία ανάρτησε πρόσφατα αγγελίες στην ιστοσελίδα της, αναζητώντας προσωπικό στο νησί μας. 

Η JetBrains ιδρύθηκε το 2000 και διατηρεί την έδρα της στην Πράγα της Τσεχίας, με εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης στο Μόναχο, το Άμστερνταμ και τη Βοστώνη. Η εταιρεία απασχολεί περισσότερα από 1900 άτομα, ενώ ο κατάλογος προϊόντων της περιλαμβάνει βραβευμένα εργαλεία, όπως τα IntelliJ IDEA, ReSharper, PyCharm και WebStorm.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιες εισηγμένες και πόσο μέρισμα δίνουν στους μετόχους

Dream Tower: Deal σταθμός με πώληση 21 διαμερισμάτων σε Ισραηλινούς

Σε συνέντευξή της στο InBusinessNews, η Διευθύντρια της JetBrains, Elena Prohaskova, αναφέρει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί στην Κύπρο, τονίζοντας πως οι δυνατότητες της χώρας μας στον τεχνολογικό τομέα είναι αρκετά ισχυρές και ότι αρκετές εταιρείες επιλέγουν το νησί για τη δημιουργία γραφείων.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Prohaskova, στην Κύπρο υπάρχει ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα και δυναμικό, κατά την έκφρασή της, περιβάλλον. 

Ποιοι ήταν οι κύριοι λόγοι που επιλέξατε την Κύπρο για να επεκτείνετε τις δραστηριότητές σας;

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 2000 στην Πράγα της Τσεχίας. Από τότε επεκταθήκαμε σε όλο τον κόσμο. Εκτιμούμε τις δυνατότητες που προσφέρει η Κύπρος, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζόμενους. Το ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα και το δυναμικό περιβάλλον ήταν οι κύριοι λόγοι για να επιλέξουμε την Κύπρο ως νέα τοποθεσία δραστηριοποίησης.

Ως εταιρεία προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα τέλειο περιβάλλον για τους υπαλλήλους μας. Με τον ήλιο και τη θάλασσα εδώ, πώς θα μπορούσαν να είναι δυσαρεστημένοι σε ένα τέτοιο κλίμα και όμορφη φύση;

Πώς μπορεί η Κύπρος να βοηθήσει την JetBrains στην υλοποίηση των σχεδίων της εταιρείας;

Η Κύπρος ήδη μας βοηθά με πολλούς τρόπους. Εκτιμούμε τον διεθνή χαρακτήρα της κοινωνίας της, την πλούσια ιστορία, την ευρεία υιοθέτηση των αγγλικών, τα σπουδαία σχολεία και πανεπιστήμια. Στα γραφεία της JetBrains σε όλο τον κόσμο, διατηρούμε ένα υψηλό επίπεδο εργασιακού περιβάλλοντος. Δεν θα μπορούσε κανείς να κάνει έναν πελάτη χαρούμενο, αν οι υπάλληλοί του δεν είναι ευχαριστημένοι.

Τα γραφεία μας διαθέτουν γυμναστήρια, χώρους για παιδιά, θέσεις στάθμευσης για υπαλλήλους, διάφορες αίθουσες ψυχαγωγίας και χόμπι. Συνειδητοποιήσαμε ότι είναι πολύπλοκο να βρούμε ένα χώρο στην Κύπρο που να ταιριάζει στις ανάγκες μας. Στα βραχυπρόθεσμα πλάνα μας, ωστόσο, είναι να φτιάξουμε το δικό μας γραφείο εδώ και ελπίζουμε να μην αντιμετωπίσουμε πολλά εμπόδια στο δρόμο μας. 

Ποια τμήματα της εταιρείας θα λειτουργήσουν εδώ;

Σκοπεύουμε να φέρουμε εδώ ανθρώπους διαφόρων επαγγελμάτων και υποβάθρων, προγραμματιστές λογισμικού, γραφίστες, ειδικούς μάρκετινγκ και άλλους. Το διαδίκτυο κάνει τη δουλειά μας πιο εύκολη στις μέρες μας. Ο προγραμματιστής λογισμικού που εργάζεται από την Κύπρο μπορεί να συνεργαστεί εύκολα με τις ομάδες μας στη Βοστώνη ή το Άμστερνταμ. Οι άνθρωποί μας έμαθαν πώς να εργάζονται εξ αποστάσεως εδώ και πολύ καιρό.

Καθώς επεκτεινόμαστε, κάποια στιγμή δεν θα ήταν λογικό να υπάρχουν ολόκληρες ομάδες ή τμήματα που βρίσκονται σε μια μόνο χώρα ή σε μια ενιαία ήπειρο. Θεωρούμε ελκυστικό ότι οι άνθρωποι σήμερα μπορούν να ζουν και να εργάζονται απ' οπουδήποτε. Ως εταιρεία, βοηθάμε τους υπαλλήλους να εργάζονται αποτελεσματικά ανεξάρτητα από το πού μένουν.

Υπάρχουν περαιτέρω σχέδια για την Κύπρο; Για παράδειγμα, επέκταση σε άλλες πόλεις;

Γνωρίζουμε την ισχυρή τεχνολογική κοινότητα στη Λεμεσό και τη Λευκωσία. Οι βραχυπρόθεσμοι σχεδιασμοί μας είναι να ανοίξουμε γραφεία στην Πάφο και στη Λεμεσό. Ελπίζουμε λοιπόν να γίνουμε μέλος της κοινότητας στη Λεμεσό και να οικοδομήσουμε μια ζωντανή τεχνολογική κοινότητα στην Πάφο, που θα γίνει το λεγόμενο σημείο βαρύτητας για άλλους επαγγελματίες και φοιτητές της τεχνολογίας. Όσο για την επέκταση σε άλλες πόλεις, καθώς προχωράμε, δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε.

Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος της Κύπρου στην ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα;

Η Κύπρος δημιουργεί ένα ποικίλες διεθνές περιβάλλον για νεοφυείς επιχειρήσεις (startups), επιχειρηματίες, ανεξάρτητους προγραμματιστές και μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Και το βλέπουμε αυτό ως ένα μοναδικό μείγμα που μπορεί να οδηγήσει τον τομέα της τεχνολογίας.

Καταληκτικά, ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε με αφορμή την κάθοδο της εταιρείας σας στην Κύπρο;

Εκτιμούμε την υποδοχή που είχαμε στην Κύπρο και ελπίζουμε να γίνουμε αναντικατάστατο στοιχείο του τεχνολογικού τομέα εδώ. Το σύνθημα της JetBrains είναι «Η ώθηση για ανάπτυξη!» (“The drive to develop!”) και η Κύπρος διαθέτει όλα όσα χρειάζεται ένας άνθρωπος για να το κάνει αυτό αληθινό.

Δειτε Επισης

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου
Η Κύπρος στο επίκεντρο της παγκόσμιας τεχνολογίας και καινοτομίας
Ο Πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ του Μονακό στα κεντρικά γραφεία της Epic στην Κύπρο
Κτίζοντας γνώση στις επιχειρήσεις εν μέσω της ΑΙ εποχής
Capacitor Partners και IMR παρέχουν στρατηγικές προοπτικές για ψηφιακό μετασχηματισμό ελληνικής δικαιοσύνης
«Σε αξιοσημείωτη φάση ανάπτυξης και μετασχηματισμού ο τομέας της τεχνολογίας στην Κύπρο»
Μπροστά στις προκλήσεις της τεχνητής νοημοσύνης