Πάρις Σάββα: Σε ποιες τεχνολογίες να επικεντρωθούν οι επιχειρήσεις

Τις τεχνολογίες στις οποίες καλό θα ήταν να επικεντρωθούν οι επιχειρήσεις, παραθέτει ο Territory Channel Manager της Microsoft σε Κύπρο και Μάλτα, Πάρις Σάββα, τονίζοντας πως βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία και το επιχειρείν έχουν ταυτιστεί με τέτοιο τρόπο, που δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, o κ. Σάββα επισημαίνει πως όσο καλός επαγγελματίας και να είναι κανείς, αν δεν χρησιμοποιεί τεχνολογία δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει, ενώ ταυτόχρονα, δεν μπορεί να είναι ο καλύτερος από πλευράς τεχνολογίας αν δεν έχει «business sense».

Διαβάστε ακόμα:

Ακίνητα: Με το δεξί στο 2022 παγκύπρια, σκαρφάλωσε η Πάφος 

Μια καντίνα με γλυκά είναι η νέα αλυσίδα που φθάνει στην Κύπρο 

Γ. Γεωργίου: Ασφαλής προορισμός η Κύπρος για επενδυτές και επιχειρηματίες

Ο Πάρις Σάββα υπογραμμίζει πως η τεχνολογία πλέον δεν είναι ένα πλεονέκτημα για τους μεγάλους οργανισμούς, ενώ διαπίστωσή του αποτελεί πως στην Κύπρο... κλείνει σημαντικά το χάσμα που χώριζε κράτος και ιδιωτικό τομέα σε ό,τι αφορά την χρήση και αξιοποίηση της τεχνολογίας. 

Σύμφωνα με τον Channel Manager της Microsoft, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. «Η Κύπρος αλλάζει και βλέπουμε καινοτόμες ιδέες, τόσο από το ιδιωτικό τομέα, αλλά και από το δημόσιο», επισημαίνει. 

Η πανδημία συνεχίζει να έχει επιρροή στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών. Αυτό πώς ωφέλησε την Κύπρο;

Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και το επιχειρείν έχουν ταυτιστεί με τέτοιο τρόπο που δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. Όσο καλός επαγγελματίας και να είσαι, αν δεν χρησιμοποιείς τεχνολογία δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις, και ταυτόχρονα δεν μπορείς να είσαι ο καλύτερος από πλευράς τεχνολογίας αν δεν έχεις «Business Sense».

Έχουμε παρατηρήσει τα τελευταία χρόνια ότι πολλές επιχειρήσεις στην Κύπρο έχουν ήδη ξεκινήσει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό (Digital Transformation) τους. Η πανδημία έχει επιταχύνει αυτή την διαδικασία, οπότε πλέον μιλάμε για Digital Acceleration. Αυτό είχε πολλαπλά οφέλη, αφού οι επιχειρήσεις βρήκαν νέους τρόπους να μεγαλώσουν, αυξάνοντας τις πωλήσεις τους πέραν από την χώρα μας, πρωτίστως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και παγκόσμια.

Επίσης, η πανδημία έχει σπρώξει και την κυβέρνηση προς τον δικό της Ψηφιακό Μετασχηματισμό, με το Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής να έχει ήδη υλοποιήσει πολλά έργα, σε μικρό χρονικό διάστημα, τα οποία διευκολύνουν την ζωή του Κύπριου πολίτη και ταυτόχρονα συμβάλουν στην κοινωνία με πολλαπλά οφέλη. Για παράδειγμα, το Συστήμα Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης βοήθησε στην εξοικονόμηση χρόνου από τους εμπλεκόμενους, αλλά και στις άσκοπες μετακινήσεις, γεγονός που συμβάλλει παράλληλα στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναβάθμισε ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων σε όλους τους τομείς. Απ' εδώ και πέρα πώς μπορούν οι επιχειρήσεις να ενισχυθούν τεχνολογικά;

Όπως ανέφερα και πριν, πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό τους, υλοποιώντας λύσεις για τηλεργασία, αλλά και προσθέτοντας ή και αναβαθμίζοντας τα κανάλια πωλήσεων τους (Apps-Websites-Online Shops).

Απ' εκεί και πέρα, η τεχνολογία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς και υπάρχει πληθώρα λύσεων πέραν αυτών που ανέφερα, όπως λύσεις εκπαίδευσης και αξιολόγησης προσωπικού (HR), λύσεις ανάλυσης πελατών (CRM), λύσεις υποστήριξης πελατών (Chatbots), λύσεις πωλήσεων με την χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence) και πολλές άλλες.

Οι τεχνολογίες επικέντρωσης 

Σε ποιες νέες τεχνολογίες θα λέγατε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούν οι επιχειρήσεις;

Σε γενικές γραμμές και σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, η τεχνολογία πλέον δεν είναι ένα πλεονέκτημα για τους μεγάλους οργανισμούς. Το κόστος αγοράς και υλοποίησης τέτοιων λύσεων είναι προσιτό για όλους, ακόμη και για επιχειρηματίες σε μονοπρόσωπες εταιρείες. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα πλέον σε όλους να ανταγωνίζονται στα ίσα, τόσο εγχώρια αλλά και με εταιρείες στο εξωτερικό, αφού τέτοιες λύσεις απαλείφουν τα φυσικά σύνορα. Σε γενικές γραμμές, οι επιχειρήσεις θα ήταν καλά να επικεντρωθούν στις ακόλουθες τεχνολογίες:

  • Artificial Intelligence
  • Proliferation of 5G
  • Digital Assistance
  • Remote Work/Onboarding
  • Cybersecurity
  • Robotics & Automation
  • Blockchain
  • Internet of Things (IoT)

Το χάσμα που κλείνει σημαντικά 

Επιχειρήσεις και κράτος διαφέρουν κατά πολύ στον τρόπο λειτουργίας τους, ωστόσο, επηρεάζουν ο ένας τον άλλο. Πώς μπορεί η τεχνολογία να κάνει καλύτερη τη συνεργασία τους;

Με την δημιουργία του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής το εν λόγω χάσμα κλείνει σημαντικά και πιστεύω ότι η τεχνολογία είναι ο κύριος λόγος που γίνεται αυτό. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μια Cloud First στρατηγική και τα Έργα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2020-2025, μέσα από τα οποία τόσο οι επιχειρήσεις, αλλά και οι πολίτες, θα μπορούν να συνεργαστούν με τους κυβερνητικούς φορείς ηλεκτρονικά, με ευελιξία και πάνω απ' όλα με ασφάλεια.

Επίσης, σημαντικό ρόλο στη γεφύρωση αυτή διαδραματίζει και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής, τον οποίο υπηρετώ ως μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο και ο οποίος πλέον είναι ενεργός και στα θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής στην Κύπρο, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Η τεχνολογία και το τραπεζικό σύστημα 

Ειδικότερα σε σχέση με ρο τραπεζικό σύστημα, βλέπουμε να κινείται σε πιο ψηφιακά κανάλια/τεχνολογίες. Τι σημαίνει αυτό γενικότερα, αλλά και για την τσέπη των καταναλωτών και τις επιχειρήσεις;

Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, και στο τραπεζικό σύστημα η τεχνολογία προσφέρει πέραν από την ευκολία του να συναλλάσσεσαι ηλεκτρονικά και με ασφάλεια, τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να μπορούν να προγραμματίσουν, να προβλέψουν τα οικονομικά τους με έξυπνα εργαλεία και ηλεκτρονικά προϊόντα.

Τα ηλεκτρονικά αυτά προϊόντα, σε συνδυασμό με την Πράσινη Οικονομία, προσφέρουν καλύτερες χρεώσεις και προνομιακούς όρους, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές. Επίσης, οι ίδιες οι τράπεζες πλέον χρησιμοποιούν έξυπνα εργαλεία, τα οποία προστατεύουν τόσο τις επενδύσεις, αλλά και τις καταθέσεις των πελατών τους. Για παράδειγμα, Anti-Money Laundering και Fraud Detection συστήματα.

Η Κύπρος ως τεχνολογικός κόμβος 

Πώς βλέπετε τις προσπάθειες της Κύπρου να καταστεί τεχνολογικός κόμβος και να προσελκύσει τα headquarters μεγάλων ομίλων;

Η Κύπρος αλλάζει και βλέπουμε καινοτόμες ιδέες, τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και από το δημόσιο. Πλέον, η κάθε χώρα είναι μια εταιρεία, ο οποία ανταγωνίζεται με άλλες εταιρείες στην περιοχή της (Ευρωπαϊκή Ένωση), αλλά και με άλλες στο εξωτερικό. Πρόσφατα παρουσιάστηκε από τα Υπουργεία Οικονομικών, Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Εσωτερικών και Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής ένα νέο πρωτότυπο πρόγραμμα προσέλκυσης ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο, στο οποίο σημαντικό ρόλο παίζει και η τεχνολογία.

Προσφέροντας κυβερνητικές υπηρεσίες ηλεκτρονικά, ευκολά και με ασφάλεια, όπου η κάθε εταιρεία θα μπορεί να λειτουργήσει από την άνεση του υπολογιστή/κινητού της, ίσως είναι το μεγαλύτερο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα μπορούσαμε να έχουμε. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρω ότι γίνεται μια εξαιρετική δουλεία από το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το οποίο με πλούσια δραστηριότητα σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο με επίκεντρο την ανάπτυξη εθνικών προγραμμάτων έρευνας και την εκπροσώπηση της Κύπρου σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα και οργανισμούς, συμβάλλει στην ανάπτυξη της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Κύπρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι σημαντική δουλεία προς την ίδια κατεύθυνση γίνεται και από το American Chamber of Commerce, στο Διοικητικό Συμβούλιο του οποίου βρίσκομαι.

Από τη δική σας εμπειρία, ποια θα μπορούσαν να είναι τα διδάγματα για την Κύπρο από άλλες χώρες σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού;

Όπως ανέφερα και πριν, τόσο στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και με την ίδρυση του νέου Υφυπουργείου, η Κύπρος έχει κάνει σημαντικά βήματα μπροστά στα θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού. Από την άλλη, επειδή όπως λένε ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, μπορούμε να δούμε βέλτιστες πρακτικές (Best Practices) από την Ελλάδα, όπου το αντίστοιχο Υφυπουργείο έχει την υποστήριξη από όλη την ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας και τεχνοκρατικών διαδικασιών.

Επίσης, θα ήταν καλό να αναφερθεί ότι στην Ελλάδα η Microsoft χτίζει ένα Microsoft Datacenter Region (3 Datacentres) κάτω από το gr.ForGowth. Με τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα για αποθήκευση δεδομένων και υπολογιστικής δύναμης (Cloud), τα Datacenters της Microsoft δίνουν τόσο Ελλάδα αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως είναι Κύπρος, τη δυνατότητα να συμμορφώνονται με τον κανονισμό GDPR για την υποδομή που χρειάζονται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τόσο του κράτους και των δημόσιων οργανισμών όσο και των επιχειρήσεων και οργανισμών κάθε μεγέθους.

Η παρουσία της Microsoft στην Κύπρο

Τι σημαίνει για την Κύπρο η παρουσία της Microsoft στην Κύπρο; Πώς επωφελούνται οι επιχειρήσεις και γενικότερα οι πολίτες;

Η Microsoft είναι παρούσα στην Κύπρο για περισσότερα από 15 χρόνια. Η παρουσία της στην Κύπρο έχει βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις, αλλά και κυβερνητικούς οργανισμούς, στα τεχνολογικά τους ταξίδια και ιδιαίτερα στον Ψηφιακό τους Μετασχηματισμό.

Επίσης, έχει βοηθήσει πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα επιχορηγήσεων, όπως ήταν το BizSpark και τώρα το Microsoft for Startups. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και στην εκπαίδευση ειδικότερα κατά την πανδημία, αλλά και με το Microsoft Innovation Center στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τέλος, με την Microsoft στην Κύπρο, πέραν από την προβολή της χώρας μας, έχει εμπνεύσει και διάφορες άλλες εταιρείες του εξωτερικού να έλθουν και να δραστηριοποιηθούν εδώ.

Οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν

Ποιες είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν κατά το 2022 στην τεχνολογία κατά την εκτίμησή σας;

Όπως ανακοίνωσαν διάφοροι παγκόσμιοι συμβουλευτικοί οίκοι, όπως η Gartner, η Boston Consulting Group και πολλοί άλλοι, οι τεχνολογίες οι οποίες θα κυριαρχήσουν στο 2022 είναι αυτές που ανέφερα πιο πάνω. Γενικότερα, η λογική του Cloud, του Data και του Security and Compliance είναι στη βάση των περισσοτέρων τεχνολογιών.

Το Cloud μέσα από οικονομίες κλίμακος δίνει την δυνατότητα στον κάθε χρήστη, σε μοντέλα όπου το κόστος είναι ανά χρήστη και ανά μήνα, να μπορεί οικονομικά και με ασφάλεια να εργάζεται από οποιασδήποτε συσκευή, απ' όπου θέλει και όποτε θέλει.

Δειτε Επισης

Apple: Σε ποια χώρα αποσύρει WhatsApp και Threads
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Εκδήλωση CITEA... Στο επίκεντρο η ανάδειξη των μελών του Συνδέσμου
Παγκύπριος Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας: Μια μοναδική ευκαιρία για νέες και νέους 14-25 ετών
«Σαφάρι» Δημήτρη Σκουρίδη στην Ιαπωνία για ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα έρευνας και καινοτομίας
Με τη συμβολή της Cyta, επέκταση δικτύων υπερυψηλής χωρητικότητας σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές
Cloud ERP, AI και βιωσιμότητα θα κυριαρχήσουν το 2024
NEDECO Electronics Ltd και Alcatel-Lucent Enterprise: Νέα εποχή για την επικοινωνία και τα δίκτυα
OpenAI, Google, Meta, Mistral: Έρχονται αναβαθμισμένες εκδόσεις τους για την τεχνητή νοημοσύνη
Epic: Κοντά στις επιχειρήσεις παρουσιάζοντας στην αγορά το Epic Business One