Απαίτηση των πολιτών ο επανακαθορισμός του οικονομικού μας μοντέλου

Μετατόπιση από παραδοσιακούς πυλώνες της οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός και τα χρηματοοικονομικά, και επικέντρωση σε νέους τομείς όπως η τεχνολογία και η υγεία ζητούν οι πολίτες, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε ο οργανισμός IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας™ για λογαριασμό του μη κερδοσκοπικού οργανισμού TechIsland.

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. 

Η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο με σκοπό να διερευνήσει, μεταξύ άλλων, τις απόψεις των πολιτών αναφορικά με τον αντίκτυπο του τομέα της τεχνολογίας στην οικονομία και την προοπτική μετατρoπής της Κύπρου σε tech hub.

Ανάγκη για επένδυση σε νέους τομείς οικονομικής δραστηριότητας 
Το 73% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι τα πράγματα στην Κύπρο κινούνται προς την λάθος κατεύθυνση. Τα ευρήματα της έρευνας αναδεικνύουν την άποψη ότι η κυπριακή οικονομία χρειάζεται να απεξαρτηθεί από τους παραδοσιακούς τομείς δραστηριότητας, όπως ο τουρισμός, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και η αγορά ακινήτων, και να εστιάσει σε νέους. Συγκεκριμένα, οι τομείς της τεχνολογίας, της υγείας και της εκπαίδευσης, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των εκτιμήσεων των πολιτών, με ποσοστά που αγγίζουν το 60%. 

Το συγκεκριμένο εύρημα παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς οι τρεις αυτοί τομείς κατέγραψαν υψηλότερα ποσοστά συγκριτικά με παραδοσιακούς τομείς οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι ανέκαθεν υπήρξαν εδραιωμένοι στην αντίληψη της κοινωνίας των πολιτών ως απαραίτητοι για την ανάπτυξη της οικονομίας. 

Παράλληλα, όπως αποτυπώνεται στην έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί πόλος έλξης για διεθνείς εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και για ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό του κλάδου, ενώ τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης του πλαισίου κινήτρων για προσέλκυση αυτών των εταιρειών στην Κύπρο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποτυπώνουν θετικό πρόσημο για την προοπτική του τομέα της τεχνολογίας, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών να υποστηρίζει ότι η μετατροπή της Κύπρου σε τεχνολογικό κόμβο θα έχει θετικές επιδράσεις στην οικονομία και θα καταστήσει τον τομέα βασικό πυλώνα οικονομικής ανάπτυξης.

Ελκυστικός ο τομέας για τους νέους του τόπου 
Εξίσου σημαντικά είναι και τα στοιχεία που κατέδειξε η έρευνα όσον αφορά στην ελκυστικότητα του τομέα, ειδικότερα στην ηλικιακή ομάδα 18-24. Κληθέντες να απαντήσουν σε ποιο βαθμό ο τομέας της τεχνολογίας μπορεί να αποτελέσει για τους νέους του τόπου ευκαιρία για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία μελλοντικά, το 95% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, αναδεικνύοντας την αντίληψη των πολιτών ως προς τις θετικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο κλάδος στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην οικονομία του τόπου.

Προσφορά περαιτέρω κινήτρων σε εταιρείες τεχνολογίας 
Τέλος, καταδεικνύεται η πίστη των πολιτών ότι η Κύπρος μπορεί να προσελκύσει εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό, εάν και εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς τα μέχρι σήμερα βήματα και ενέργειες που έχουν γίνει δεν είναι επαρκή. 

 

Οι προεκτάσεις
Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Αλέξανδρος Αντωναράς, σημείωσε ότι τα ευρήματα τεκμηριώνουν αυτό που βιώνουμε την τελευταία δεκαετία, τον μετασχηματισμό, δηλαδή, του μοντέλου λειτουργίας της οικονομίας και των επιχειρήσεων.

Θα πρέπει, υπογράμμισε, τα συμπεράσματα της έρευνας να αξιοποιηθούν για αναδιαμόρφωση του μοντέλου της οικονομίας προς την κατεύθυνση της απεξάρτησής της από παραδοσιακούς τομείς. Ο κ. Αντωναράς επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξετάσουμε πώς ο κλάδος θα συνδεθεί με τα πανεπιστήμια, αλλά και με γυμνάσια και λύκεια με την προσφορά σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού, καθώς υπάρχουν τεράστιες ανάγκες του κλάδου σε εργατικό δυναμικό παγκοσμίως και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα για να προλάβουμε τις εξελίξεις.

Η έρευνα αναμένεται να επεκταθεί σε στελέχη επιχειρήσεων του τεχνολογικού τομέα, καθώς και εργαζομένους σε κέντρα λήψης αποφάσεων. 

Δειτε Επισης

Δ. Σκουρίδης: Το οικοσύστημα Ε&Κ στην Κύπρο και οι στόχοι της Πολιτείας
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας
Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία τα Εγκαίνια της Παλαιάς Δημοτικής Αγοράς
Θέμις Χριστοφίδου: Το CYENS βήμα προόδου για αστική ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα
Γιώργος Χρυσάνθου: Το CYENS ανοίγει νέους δρόμους στην επιχειρηματικότητα
Nίκος Χριστοδουλίδης: Ορόσημο για τη σύγχρονη ιστορία του Δήμου Λευκωσίας το Κέντρο Αριστείας CYENS
Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης: To CYENS μέρος ευρύτερης προσπάθειας αποκατάστασης του κέντρου