ASBIS: Ίσως η μεγαλύτερη εταιρεία στην Κύπρο

Ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Κύπρο, αν όχι τη μεγαλύτερη, κατατάσσουν την ASBISc Enterprises Plc, τα στοιχεία που η εταιρεία παραθέτει στις οικονομικές της προβλέψεις για το 2021 και τις οποίες γνωστοποίησε με χθεσινή ανακοίνωσή της στο ΧΑΚ. Όπως είναι γνωστό, η εταιρεία δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής και των ηλεκτρονικών προϊόντων.

Διαβάστε ακόμα:

NIPD Genetics: Δυναμικά στον τομέα των κλινικών και μοριακών εργαστηρίων

Meridian Plaza: Μεικτή ανάπτυξη από την Admare Group

Bullfrog: Μέχρι και μουστάκι θα ξυρίσετε στο Mall of Cyprus

Μάλιστα, σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία το διεθνές οικονομικό περιβάλλον πιέζεται ασφυκτικά λόγω της πανδημίας και το μέλλον προδιαγράφεται εξαιρετικά αβέβαιο, οι προβλέψεις της ASBISc Enterprises Plc μόνο αισιόδοξα μηνύματα στέλνουν, τόσο για την ίδια όσο και για τις αγορές όπου δραστηριοποιείται.

Διαβάστε ακόμα: Επιχειρήσεις και τηλεργασία: Μια ασφαλής προσέγγιση με τη νεότερη γενιά των Sonicwall Firewalls

Συγκεκριμένα, η εταιρεία προβλέπει για το 2021, έσοδα από πωλήσεις μεταξύ 2.7 δισ. δολαρίων (περίπου 2.3 δισ. ευρώ) με 2.9 δισ. δολαρίων (περίπου 2.5 δισ. ευρώ), και κέρδη μετά τη φορολογία, μεταξύ 47 εκατ. δολαρίων (περίπου 39.9 εκατ.) και 51 εκατ. δολαρίων (43.3 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται πως η Asbis δημιούργησε τη μητρική εταιρεία του Ομίλου στην Κύπρο το 1995 και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στη Λεμεσό. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, παρόλο που η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας, εντούτοις, οι εταιρικοί κανόνες και δομή πηγάζουν από την Κύπρο όπου εφαρμόζεται το κοινό δίκαιο. Τόσο η διευθυντική ομάδα της εταιρείας όσο και το Διοικητικό της Συμβούλιο, απαρτίζεται από Κύπριους.

Οι εκτιμήσεις

Οι εκτιμήσεις του ομίλου για τις αγορές όπου έχει παρουσία και δραστηριοποιείται είναι πως δεν θα επηρεαστούν από σημαντικές αναταραχές σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και ότι δεν θα υπάρξουν άλλα lockdown, τα οποία να οδηγήσουν σε κλείσιμο τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι δαπάνες των καταναλωτών. Επίσης όπως εκτιμά, δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση στη ζήτηση ή παροχή των προϊόντων πληροφορικής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ASBIS, το οικονομικό περιβάλλον στις αγορές της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν, της Λευκορωσίας και της Σλοβακίας δεν θα είναι χειρότερο από το 2020, ενώ δεν αναμένει να υπάρξει υποτίμηση των νομισμάτων της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Καζακστάν και της Λευκορωσίας. Επομένως, όπως σημειώνει, δεν θα επηρεαστεί αρνητικά η ζήτηση σε αυτές τις αγορές. Προσθέτει, ακόμη, πως δεν θα υπάρξει σημαντική μείωση στις πωλήσεις των υψηλών προϊόντων και λύσεων, τόσο σε Value Added Distribution (VAD) όσο και προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Ο ανταγωνισμός

Η εταιρεία αναμένει ότι ο ανταγωνισμός σε όλους τους κύριους τομείς θα παραμείνει σε επίπεδα του 2020, και πως συγκεκριμένα ο τομέας των κινητών τηλεφώνων δεν θα επιδεινωθεί περισσότερο από 10%, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. 

Ο όμιλος αναφέρει ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με τους κύριους προμηθευτές υπό τους ίδιους όρους και πως δεν αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές ελλείψεις σε συγκεκριμένα προϊόντα στη βιομηχανία της πληροφορικής. Επίσης, δεν θα υπάρξει νέα τεχνολογία στην αγορά που ο όμιλος δεν έχει πρόσβαση στη διανομή του και δεν θα αλλάξει η συμπεριφορά των καταναλωτών.

Όπως ξεκαθαρίζει η ASBIS, οι πιο πάνω προβλέψεις αξιολογούνται ανά τριμηνιαία βάση, με τα κριτήρια παρακολούθησης και αξιολόγησης να είναι η επίτευξη εσόδων του προϋπολογισμού και τα καθαρά κέρδη για κάθε τρίμηνο του 2021.

Σε περίπτωση σημαντικής διακύμανσης μεταξύ των πραγματικών και των προϋπολογισμένων αποτελεσμάτων, η εταιρεία θα τροποποιήσει την υφιστάμενη πρόβλεψη μέσω νέας.

Δειτε Επισης

Είπε «ναι» στον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Βουλή-Η αποστολή της ΑΨΑ
Τα μερίδια αγοράς στην κινητή τηλεφωνία: Σταθερή η κατάταξη με μικρά σκαμπανεβάσματα
Χάνει έδαφος η σταθερή τηλεφωνία, κερδίζει η κινητή-Σε ανοδική πορεία οι συνδέσεις τύπου Fiber Optic
Στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας-«Δικαιολογείται το έλλειμμα»
Ο Κανονισμός για την τεχνητή νοημοσύνη που ψήφισε η Ευρωβουλή-Έξι ειδικοί τοποθετούνται
Σας παρουσιάζουμε την υπηρεσία AI Avatar Influencers της TheMagnet®
Η νέα υπηρεσία της Grant Thornton Κύπρου: Το AI and Data Lab
Cablenet: Χρονιά ρεκόρ με 16.2% αύξηση στα έσοδα και 52% αύξηση στους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας
ΓΕΡΗΕΤ: Έτος αλλαγών το 2022 με έμφαση στην ανάπτυξη του 5G
Στρατηγική συνεργασία Κύπρου και Microsoft για ψηφιακή ανανέωση