KYC: Ψηφιοποίηση και ενδυνάμωση της διαδικασίας απομακρυσμένης ταυτοποίησης

Σημαντικά βελτιωμένη εμπειρία του πελάτη και πληρέστερο έλεγχο όσον αφορά τη διαδικασία ψηφιακής επαλήθευσης και επικαιροποίησης εγγράφων ταυτοποίησης προσφέρει η νέα KYC (Know Your Customer) λύση του ομίλου Mellon.

Διαβάστε ακόμα: Ο Νικόλας Χατζηγιάννης στην Ερευνητική Επιτροπή

Διαβάστε ακόμα: Ένας χρόνος χωρίς την Ανθή Βόττη-Ορνιθάρη

Τι οδήγησε σε αυτή την ανάγκη
Έναυσμα για την καινούργια KYC λύση αποτέλεσαν οι νέοι ευρωπαϊκοί ρυθμιστικοί κανονισμοί σχετικά με την ταυτοποίηση, όπως η νομοθεσία για το AML4 και AML5 (για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος), το CFT (για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας), καθώς και ο ευρωπαϊκός κανονισμός για ηλεκτρονικές ταυτότητες και υπογραφές eIDAS.

Τα πολλαπλά οφέλη
Η λύση προσφέρει μεταξύ άλλων, σωστή και ακριβή επικαιροποίηση των εγγράφων ταυτοποίησης του πελάτη (όπως ταυτότητα, άδεια οδηγήσεως και διαβατήριο), ενισχύοντας παράλληλα τη διαδικασία που προβλέπεται από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου όσον αφορά την επαλήθευση εγγράφων και προσώπων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη μορφή ταυτοποίησης γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ατόμου σε ένα κατάστημα ή οργανισμό, βελτιώνοντας αφενός την εμπειρία του πελάτη και γλιτώνοντας αφετέρου χρόνο και κόστος στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς.

Παράλληλα, στη νέα ηλεκτρονική λύση KYC δεν υπάρχει όριο στις καινούργιες εγγραφές που μπορούν να γίνουν σε καθορισμένο χρονικό διάστημα, σε αντίθεση με τις εγγραφές που γίνονται στα καταστήματα μίας επιχείρησης ή οργανισμού που έχουν περιορισμένες δυνατότητες.

Σημειώνεται επίσης ότι η συγκεκριμένη λύση διασφαλίζει  τον πρακτικό έλεγχο των στοιχείων του πελάτη σε χιλιάδες διεθνείς ηλεκτρονικές λίστες (Watch Lists, Sanctions, PEP, κλπ.) που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του ξεπλύματος χρήματος, των οικονομικών εγκλημάτων και άλλων κυρώσεων.
 

Πώς γίνεται
Η διαδικασία που ακολουθείται εξασφαλίζει ευκολία και ακριβή επαλήθευση των εγγράφων μέσω των χαρακτηριστικών ασφαλείας που αυτά διαθέτουν καθώς και βιομετρική ταυτοποίηση του ατόμου/κατόχου του εγγράφου. Μέσω ενός mobile ή web application, ζητείται αρχικά η επαλήθευση της ταυτότητας, καλώντας τον χρήστη να αποστείλει φωτογραφία του μπροστινού και του πίσω μέρους της ταυτότητας. 

Στη συνέχεια ο χρήστης θα πρέπει να αποστείλει φωτογραφία του προσώπου του (selfie) με τη διαδικασία liveness detection, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι πρόκειται για αληθινό πρόσωπο εν ζωή. 

Σημειώνεται ότι το ίδιο λογισμικό χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία ελέγχου σε αεροδρόμια, σύνορα, κλπ. προσδίδοντας military grade security.

Επόμενο στάδιο είναι η αποστολή λογαριασμού κοινής ωφέλειας (τηλεφώνου, ρεύματος) για έλεγχο διεύθυνσης κατοικίας

Επιπλέον είτε από τον ίδιο τον πελάτη που θα πραγματοποιήσει εγγραφή είτε από εκπρόσωπό του θα ζητηθεί η διενέργεια βίντεο κλήσης (Skype call η video conferencing) εκείνη την στιγμή ή σε προκαθορισμένη ώρα, προκειμένου και πάλι να διασφαλιστεί η γνησιότητα και η ακρίβεια των στοιχείων και των προσώπων σύμφωνα με όσα ορίζονται από την ΚΤΚ και τον eIDAS.

Ποιους αφορά
Οι οργανισμοί που μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την υπηρεσία είναι, μεταξύ άλλων, τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, ασφαλιστικές εταιρίες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών, λογιστικά γραφεία, δικηγορικά γραφεία, FX εταιρείες, εταιρείες στοιχημάτων, καζίνο και φυσικά κυβερνητικά τμήματα που ασχολούνται π.χ. με κάρτα υγείας, ταυτότητες, άδειες οδηγήσεως κλπ.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας