Facebook και LinkedIn χρησιμοποιούν μαζικά οι επιχειρήσεις

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στα κοινωνικά δίκτυα, την ώρα που οι πωλήσεις και οι αγορές που πραγματοποιούν ηλεκτρονικά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που έγινε για το 2017 και αφορά τη χρήση τεχνολογικών πληροφορικής και επικοινωνιών και για το ηλεκτρονικό εμπόριο, το 66,8% των επιχειρήσεων άνω των 10 ατόμων χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο κοινωνικής δικτύωσης σε σχέση με 64,4% το 2016.

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: €105,5 εκατ. τα 10ετή έσοδα του fund ακινήτων

Την ίδια ώρα, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα κοινωνικά δίκτυα (Facebook, LinkedIn), με ποσοστό 65,3% το 2017 έναντι 63,3% το 2016, ενώ το 28% διαθέτουν blogs ή microblogs επιχειρήσεων (Twitter).

Παράλληλα, το 26,6% χρησιμοποιούν ιστότοπους διαμοιρασμού περιεχομένου πολυμέσων (Youtube, Flickr, Picassa, SlideShare), ενώ ελάχιστο είναι το ποσοστό επιχειρήσεων (4,6%) που διαθέτει εργαλεία ανταλλαγής γνώσεων τύπου wiki.

Λιγότερες οι online αγορές - πωλήσεις
Από την άλλη, μειώθηκαν οι online αγορές και πωλήσεις που πραγματοποιούν οι επιχειρήσεις χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικό εμπόριο. Συγκεκριμένα το ποσοστό των επιχειρήσεων που πραγματοποίησε αγορές μέσω ιστοτόπου ή applications κατά το 2017 ήταν 40,7%, έναντι 42,7% το 2016, την ώρα που το 11,5% των επιχειρήσεων δέχτηκαν παραγγελίες μέσω ιστότοπου ή apps σε σύγκριση με 12,4% το 2016. 

Μικρή υποχώρηση καταγράφηκε επίσης στο ποσοστό των επιχειρήσεων που διαθέτουν ιστότοπο, το οποίο μειώθηκε στο 72,8% το 2017 από 74,7% το 2016, αν και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν ιστότοπο. 

Διαβάστε ακόμα: Στο μέσο όρο της ΕΕ οι φόροι επί του ΑΕΠ στην Κύπρο
 
Μεταφέρουν δεδομένα με χαμηλές ταχύτητες 
Εξάλλου, ταχύτητες διαδικτύου 10 Mbit/s έως 30 Mbit/s διαθέτουν το 44% των επιχειρήσεων, ενώ ταχύτητες 2-10 Mbit/s διαθέτουν μία στις τέσσερις επιχειρήσεις. Το 18,9% τρέχουν με ταχύτητες 30 Mbit/s έως 100 Mbit/s, ενώ μόλις το 5,3% των επιχειρήσεων διαθέτουν ταχύτητες που ξεπερνούν τα 100 Mbit/s.

Η συντριπτική πλειοψηφία (94,6) των επιχειρήσεων έχουν σταθερή ευρυζωνική σύνδεση αν και το 2016 το ποσοστό ξεπερνούσε το 96,2%. Πρόσβαση σε κινητή ευρυζωνική σύνδεση (τουλάχιστον 3G) διαθέτουν έξι στις δέκα επιχειρήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου διπλάσιες ήταν το 2017 οι επιχειρήσεις που αγόρασαν υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud), με το ποσοστό να φτάνει το 21,8% σε σύγκριση με 10,2% το 2014. 

Η μεγαλύτερη χρήση γίνεται από τις μεγάλες επιχειρήσεις, με ποσοστό 40,6%, με τις μεσαίες και τις μικρές επιχειρήσεις να ακολουθούν με 33,2% και 19,5% αντίστοιχα.

Δειτε Επισης

Παγκράτιος Βανέζης: Η σημασία ενός ισχυρού καθεστώτος διανοητικής ιδιοκτησίας
Βασίλης Ψύρρας: Το εξελισσόμενο νομικό πλαίσιο της Κύπρου και οι ICT Leaders
Ντέμης Ιωάννου: Αποκωδικοποίηση του κυπριακού φορολογικού συστήματος
Εγκαίνια του Έργου «Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας-Συνοικία Πολιτιστικών και Δημιουργικών Βιομηχανιών» (vid)
Δημήτρης Σκουρίδης: Το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο και οι στόχοι της πολιτείας
Ευγένιος Ευγενίου: Ιδανικό μέρος για τεχνολογικές εταιρείες και εταιρείες καινοτομίας η Κύπρος
Χάρης Πίστος: Η ηγετική θέση, το στρατηγικό όραμα και η ακλόνητη δέσμευση της Τράπεζας Κύπρου
Νικόδημος Δαμιανού: Ταχέως αναπτυσσόμενος περιφερειακός τεχνολογικός κόμβος η Κύπρος
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Στο κέντρο της Λευκωσίας νέο κέντρο για την ενίσχυση του κυπριακού οικοσυστήματος καινοτομίας