Ε.Ε.: Προτείνει ανώτατο όριο στα 275 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου

InBusinessNews  22/11/2022 18:30
Ε.Ε.: Προτείνει ανώτατο όριο στα 275 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου

Ε.Ε.: Προτείνει ανώτατο όριο στα 275 ευρώ στην τιμή φυσικού αερίου

InBusinessNews  22/11/2022 18:30

Ανώτατο όριο 275 ευρώ στην τιμή του φυσικού αερίου, εφόσον τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, προτείνει επίσημα η Κομισιόν, ανακοίνωσε μετά την συζήτηση του θέματος στο Κολέγιο των Επιτροπών η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον.

Σε συνέντευξή Τύπου από το Στρασβούργο, όπου η συνάντηση των Επιτρόπων βρισκόταν σε εξέλιξη στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η κ. Σίμσον εξήγησε πως το μέτρο δεν αποτελεί παρέμβαση σε επίπεδο ρυθμίσεων, αλλά μηχανισμός τελευταίας ανάγκης.

Συγκεκριμένα, ο μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς προβλέπει ανώτατο όριο ασφάλειας στην τιμή του φυσικού αερίου στα 275 ευρώ για τα παράγωγα του δείκτη TTF επόμενου μήνα. Για την ενεργοποίηση αυτού του μέτρου η τιμή διακανονισμού θα πρέπει να ξεπερνά τα 275 ευρώ για δύο εβδομάδες, και οι τιμές TTF να είναι κατά 58 ευρώ υψηλότερες από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) για 10 συνεχόμενες ημέρες διαπραγμάτευσης εντός των δύο αυτών εβδομάδων.

Η πρόταση περνά τώρα στους Υπουργούς Ενέργειας, οι οποίοι θα τη συζητήσουν σε έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, με την προοπτική τελικής έγκρισής της είτε στην επόμενη τακτική συνάντηση τους στις 19 Δεκεμβρίου, είτε σε νέο έκτακτο Συμβούλιο.

Ο μηχανισμός αυτός τίθεται σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και έχει σχεδιαστεί για ακραίες καταστάσεις, εξήγησε η κ. Σίμσον απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο η Κομισιόν αναμένει δυσκολότερες μέρες δεδομένου πως όταν η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα μέχρι στιγμής υψηλότερα της επίπεδα, έφτασε τα 275 ευρώ μόνο για μερικές ημέρες και όχι για δύο εβδομάδες.

Η Επίτροπος Σίμσον δήλωσε πως η Κομισιόν έχει μετατρέψει τις γενικές αρχές τις οποίες παρουσίασε στα κράτη μέλη την περασμένη εβδομάδα σε μια ολοκληρωμένη πρόταση οδηγίας. Όπως είπε, οι μέχρι στιγμής ενέργειες της Κομισιόν και των κρατών μελών έχουν περιορίσει κάπως τις τιμές, ωστόσο έλειπε αυτό το εργαλείο το οποίο και προτείνεται σήμερα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο, ο μηχανισμός θα ενεργοποιείται αυτόματα εφόσον πληρούνται οι δύο προϋποθέσεις, ενώ θα σταματά να ισχύει όταν οι δείκτες πέσουν κάτω από τα επίπεδα που ορίζονται.

Η κ. Σίμσον εκτίμησε πως με την πρότασή της η Κομισιόν αγγίζει όλα όσα συζητήθηκαν στις πολλές συναντήσεις που είχαν οι Υπουργοί Ενέργειας και πρόσθεσε πως δεν αποτελεί μαγική συνταγή, αλλά ένα ισχυρό εργαλείο που δρα συμπληρωματικά προς τα άλλα μέτρα που έχουν ληφθεί.

Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: σε περίπτωση που ισχύσουν οι δύο προϋποθέσεις που καταγράφονται στην οδηγία, ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα δημοσιοποιεί χωρίς καθυστέρηση ανακοίνωση διόρθωσης της αγοράς στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ, ενημερώνοντας την Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την επόμενη ημέρα της δημοσίευσης τίθεται σε ισχύ ο μηχανισμός διόρθωσης των τιμών, κάτι που σημαίνει πως δεν θα γίνονται δεκτές εντολές για παράγωγα TTF του επόμενου μήνα που υπερβαίνουν το ανώτατο όριο ασφαλείας.

Η εφαρμογή του μηχανισμού μπορεί να ανασταλεί ανά πάσα στιγμή, είτε μέσω της απενεργοποίησης του όταν οι τιμές που ορίζονται δεν ισχύουν, είτε με απόφαση της Κομισιόν για αναστολή του όταν εντοπιστούν κίνδυνοι (για την ασφάλεια εφοδιασμού, τη μείωση της ζήτησης, τις ροές φυσικού αερίου εντός της ΕΕ και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα). Η Επιτροπή μπορεί επίσης να αποτρέψει την ενεργοποίηση του μηχανισμού αν οι αρμόδιες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ, προειδοποιούν για πιθανούς κίνδυνους.

Η πρόταση περιέχει επίσης διασφαλίσεις για την αποφυγή διαταραχών στις ενεργειακές και χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ για να αποφευχθούν προβλήματα στην ασφάλεια του εφοδιασμού, το ανώτατο όριο τιμών περιορίζεται μόνο σε ένα προθεσμιακό προϊόν (προϊόντα TTF επόμενου μήνα).

Επίσης, για να διασφαλιστεί πως δεν θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης φυσικού αερίου, η πρόταση απαιτεί από τα κράτη μέλη να κοινοποιήσουν εντός δύο εβδομάδων από την ενεργοποίηση του μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς τα μέτρα που έχουν λάβει για τη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Μόλις η πρόταση για τον μηχανισμό εγκριθεί από το Συμβούλιο, η Επιτροπή θα προτείνει επίσης να κηρυχθεί συναγερμός σε επίπεδο ΕΕ βάσει του κανονισμού για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, ενεργοποιώντας την υποχρεωτική εξοικονόμηση φυσικού αερίου για να εξασφαλιστεί η μείωση της ζήτησης.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας