Γ. Χρυσοχός: Φθηνότερο ρεύμα κόντρα στην κρίση με τον νέο σταθμό

Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την ανέγερση του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, Power Energy Cyprus, με το έργο να αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Μιλώντας στο InBusinessNews, ο διευθυντής της Cyfield, Γιώργος Χρυσοχός αναλύει την πρόοδο των εργασιών, τονίζοντας ότι το έργο στοχεύει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ρίχνοντας σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά.

Ο σταθμός υπολογίζεται πως θα περατωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Διαβάστε ακόμα: 

Κίνητρα για 500 διατηρητέες οικοδομές στην εντός των τειχών Λευκωσία 

Νέαρχος Πετρίδης: Η μεγάλη αξία της εναλλακτικής χρηματοδότησης 

Δείτε πώς θα είναι η νέα υπαίθρια λαϊκή αγορά της Λεμεσού (pics)

Ερωτηθείς για τις προοπτικές που διανοίγονται, ο κ. Χρυσοχός εξηγεί ότι με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τον ανταγωνισμό που θα επέλθει από αυτήν, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορούν να απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα. Την ίδια ώρα, επενδυτικές ευκαιρίες αναμένεται να προκύψουν για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην παραγωγή ή προμήθεια ηλεκτρισμού, είτε μέσω ΑΠΕ είτε με συμβατικούς σταθμούς παραγωγής.

Διαβάστε εδώ: Το έργο που αλλάζει ριζικά τον τομέα παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο
 

Πώς προχωρά ο πρώτος ιδιωτικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο από φυσικό αέριο;

Toν περασμένο Ιούλιο υπογράφθηκε συμβόλαιο αξίας €78.750.000 με την κινέζικη εταιρεία Harbin Electric International Company Limited που αφορά τον ηλεκτρολογικό και μηχανολογικό σχεδιασμό, προμήθεια και εγκατάσταση του Power Island, για σκοπούς ολοκλήρωσης του σταθμού. Έχουν ήδη γίνει παραγγελίες και συμβόλαια για τις τουρμπίνες από την Siemens αξίας €50 εκατ., τον υποσταθμό και άλλες βοηθητικές εργασίες.

Εξάλλου, έχουν ήδη ολοκληρωθεί σημαντικές εργασίες, όπως κτηριακές εγκαταστάσεις, αποθήκες, δεξαμενές, σύστημα αφαλάτωσης, αντλιοστάσια θαλασσινού νερού για ψύξη, χωματουργικές εργασίες και άλλα έργα πολιτικού μηχανικού. Έχουν ακόμα συμφωνηθεί οι όροι σύνδεσης  με τον ΔΣΜΚ, ενώ διαπραγματευόμαστε την σύνδεση με τον τερματικό υγροποιημένου φυσικού αερίου της ΔΕΦΑ.

To έργο προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς και υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθεί το 2023.

Ενεργειακή επάρκεια και χαμηλότερο κόστος

Πότε και πώς αναμένεται να ανακουφίσει καταναλωτές και επιχειρήσεις, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένο κόστος ενέργειας;

Ο σταθμός θα παράγει το 25-30% των αναγκών σε ηλεκτρισμό της Κύπρου, έχοντας στόχο να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ενεργειακή κρίση που περνούμε αυτή την περίοδο. Ο σταθμός είναι υπερσύγχρονος, με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με μέγεθος 260ΜW και αποδοτικότητα 58%, η οποία είναι πολύ καλύτερη από τον μέσο όρο του συστήματος της Κύπρου σήμερα. Με λιγότερο καύσιμο για κάθε kWh που παράγεται υπολογίζεται πως θα ρίξει σημαντικά το κόστος ηλεκτρισμού για εταιρείες και νοικοκυριά.

Λόγω της υψηλής αποδοτικότητας ο σταθμός θα εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Πέραν από το περιβαλλοντικό πλεονέκτημα, θα χρειάζεται να πληρώνονται πολύ λιγότερα δικαιώματα ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που ενδεικτικά, σήμερα το κόστος τους είναι στα €100 ανά τόνο.  Θα έρθει επίσης να καλύψει την ενεργειακή επάρκεια της Κύπρου, έχοντας τη δυνατότητα να δουλεύει ακατάπαυστα για 30 χρόνια.

Ο σταθμός υπολογίζεται πως θα περατωθεί ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση των  υποδομών υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σύντομα η εταιρεία θα εισέλθει και στην Προμήθεια Ηλεκτρισμού, προσφέροντας στον Κύπριο καταναλωτή όχι μόνο φθηνότερο ρεύμα, αλλά και καλύτερη εξυπηρέτηση. 

Ποια η σημασία της πρόσφατης υπογραφής συμφωνίας χρηματοδότησης ύψους €120 εκατ.;

Το δάνειο ύψους €120 εκατ. θα καλύψει το υπόλοιπο κόστος ανέγερσης του ηλεκτροπαραγωγού σταθμού. Αξιοσημείωτο είναι ότι το συγκεκριμένο δάνειο έχουν αναλάβει από κοινού η Τράπεζα Κύπρου και η Eurobank (σύμπραξη).

Είναι η πρώτη φορά που κυπριακές τράπεζες χρηματοδοτούν ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομών. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η εμπιστοσύνη που δείχνουν προς τον όμιλό  μας και την αξιοπιστία που έχουμε κτίσει τα τελευταία 30 χρόνια. Με δικά μας κεφάλαια έχουμε ήδη καλύψει τις μέχρι σήμερα οικονομικές ανάγκες του έργου, για να φτάσει στη συνολική επένδυση των €200 εκατ.
 

Φθηνότερο ρεύμα και επενδύσεις

Ποιες προοπτικές διανοίγονται από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού;

Με το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τον ανταγωνισμό που θα επέλθει από αυτήν οι εταιρείες και τα νοικοκυριά θα μπορούν να απολαμβάνουν φθηνότερο ρεύμα. Αυτό σημαίνει ότι η οικονομία μας θα είναι πιο ανταγωνιστική και τα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Επίσης ανοίγονται επενδυτικές ευκαιρίες για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στην παραγωγή ή προμήθεια ηλεκτρισμού, είτε μέσω ΑΠΕ είτε με συμβατικούς σταθμούς παραγωγής.

Οι κανόνες αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος δίνουν την ευκαιρία για έξυπνη χρήση ηλεκτρισμού σε εταιρείες και νοικοκυριά για περισσότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επίσης μεγάλη βιομηχανικοί και εμπορικοί καταναλωτές μπορούν να συμμετάσχουν σαν χρήστες με υπηρεσίες εξισορρόπησης του δικτύου αλλάζοντας το προφίλ χρήσης ηλεκτρισμού κατά τη διάρκεια της μέρας.

Δειτε Επισης

Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου
Μικρές μεταβολές στο πετρέλαιο εν αναμονή της απάντησης του Ισραήλ