Οι οκτώ στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΥΚ για το 2022-24

InBusinessNews  29/06/2022 13:19
Οι οκτώ στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΥΚ για το 2022-24

Οι οκτώ στρατηγικές προτεραιότητες της ΕΥΚ για το 2022-24

InBusinessNews  29/06/2022 13:19

Σε οκτώ άξονες περιστρέφονται οι προτεραιότητες της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) για την επόμενη διετία, και με στρατηγικές που θα φέρουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία πιο κοντά.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Διεύθυνση της ΕΥΚ, στο πλαίσιο ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντησής της με δημοσιογράφους, παρουσίασε τους στόχους, τον ρόλο και τις νέες δράσεις της ΕΥΚ στα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου. 

Διαβάστε ακόμη: 

Στους ρόλους και τις αρμοδιότητες της ΕΥΚ, συμπεριλαμβάνονται η εμπορική διαχείριση του μεριδίου υδρογονανθράκων που αναλογεί στην Κ.Δ., η συμμετοχή σε επιτροπές διαχείρισης, η υποστήριξη των διαπραγματεύσεων με πιθανούς αναδόχους και η αξιολόγηση του δυναμικού υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ, με οικονομικές αναλύσεις.

Δεν περιορίζεται όμως εκεί η ΕΥΚ, καθώς αξιολογεί την πιθανή εμπορική συμμετοχή σε ανάντη (upstream) αγωγούς μεταφοράς ΦΑ, διαχειρίζεται τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα και δύναται να επεκτείνει τις εργασίες κατόπιν έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσφατα, προστέθηκε και η υποστήριξη του ΥΕΕΒ σε θέματα ενεργειακής και διενεργεί μελέτες, όπως την αξιολόγηση του δυναμικού και εμπορευσιμότητας επιλογών υπεράκτιων ΑΠΕ στην ΑΟΖ.

  • Οι στρατηγικές

Η ΕΥΚ, όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση, μεταξύ άλλων, έχει θέσει οκτώ στρατηγικές προτεραιότητες για το 2022-24 χωρίζονται ως εξής:

  • Εμπορικές πωλήσεις και συμμετοχή

Αφορά διαχείριση Εμπορίας και Πώληση ΦΑ εκ μέρους της ΚΔ, ανάπτυξη και διατήρηση εμπορικής ικανότητας και ετοιμότητα για εμπορική συμμετοχή.

  • Αξιολόγηση Πόρων Υδρογονανθράκων

Αφορά αξιολόγηση πιθανών κοιτασμάτων και ανακαλύψεων, αξιολόγηση αβεβαιότητας και αξιολόγηση δυνητικής παραγωγής.

  • Επιλογές Ανάπτυξης

Αφορά αξιολόγηση πλάνων ανάπτυξης και επιλογών εμπορικοποιήσης, αξιολόγηση τεχνικής βιωσιμότητας, εκτιμήσεις κόστους και αξιολόγηση νέων τεχνολογιών.

  • Συνεργασία

Αφορά υποστήριξη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και υποστήριξη άλλων Κυβερνητικών Υπηρεσιών.

  • Ικανότητα

Αφορά την ανάπτυξη γνώσεων, εμπειρίας και δυνατοτήτων.

  • Αειφόρος Ανάπτυξη

Αφορά την ενεργειακή μετάβαση και απανθρακοποίηση και την Κοινωνική και Εταιρική Ευθύνη.

  • Ενεργειακό Κέντρο

Αφορά την συνεισφορά στην καθιέρωση της Κύπρου σε περιφερειακό ενεργειακό κέντρο.

  • Πράσινη Οικονομία

Αφορά τη συνεισφορά στους στόχους της ΚΔ για πράσινη οικονομία, την αξιολόγηση υπεράκτιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την αξιολόγηση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική για Πράσινη Οικονομία, αποτελεί την νέα προσθήκη στις προτεραιότητες που θέτει η ΕΥΚ για τα επόμενα χρόνια.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας