Πότε θα παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια με φυσικό αέριο στην Κύπρο

Για το πρώτο εξάμηνο του 2023 έχει τροχοδρομηθεί η υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων έργων στην Κύπρο, αυτό της εισαγωγής φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε ακόμα: 

Το αίτημα των εργοδοτών σε Χατζηπαντέλα για CovScan Cyprus

Φρενάρει για την ώρα η αύξηση στο γάλα, άνοδος σε είδη πρώτης ανάγκης

Πόσο αισιόδοξες είναι για το 2022 οι κυπριακές επιχειρήσεις

Μιλώντας σε γεύμα με δημοσιογράφους ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Συμεών Κασσιανίδης, ανέφερε ότι έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του τερματικού φυσικού αερίου, ωστόσο το έργο-το οποίο αποτελεί εθνικό στόχο-έχει επηρεαστεί από την πανδημία.

Συγκεκριμένα, καθυστερήσεις έχουν παρατηρηθεί στην προμήθεια υλικών, στις παραγγελίες, στα λογιστικά και σε άλλες διαδικασίες. Αποτέλεσμα, να μετακινηθεί η ολοκλήρωση για το πρώτο εξάμηνο του 2023, αντί για το τέλος του 2022, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τις καθυστερήσεις, δεν έχει παρατηρηθεί μέχρι στιγμής αύξηση στο κόστος του έργου και οι σχεδιασμοί υλοποίησης συνεχίζουν κανονικά και ανεπηρέαστα.

Ευρωπαϊκός δανεισμός

Το κόστος του έργου, σύμφωνα με τον κ. Κασσιανίδη, ανέρχεται σε κεφαλαιουχικές δαπάνες στα 290-300 εκατ. ευρώ, ενώ το συμβόλαιο ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ, τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη λειτουργία τερματικού για μία περίοδο 20 χρόνων.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση, έχει εξασφαλιστεί συνολικά το ποσό των περίπου 374 εκατ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, το κύριο μέρος της χορηγίας προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ανέρχεται στα 101 εκατ. ευρώ, με βασικό στόχο να σταματήσει ο ενεργειακός αποκλεισμός της Κύπρου.

Απ' εκεί και πέρα, έχουν εξασφαλιστεί 150 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (πρόκειται για 20ετες δάνειο με πολύ χαμηλό επιτόκιο, 80 εκατ. ευρώ από την EBRD και 43 εκατ. ευρώ σαν μετοχικό κεφάλαιο από την ΑΗΚ (προερχόμενο από την απόκτηση του 30% στην ΕΤΥΦΑ). Όπως γίνεται σαφές, το «ευρωπαϊκό» στοιχείο δείχνει την έμπρακτη στήριξή του σε ό,τι αφορά το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρόλο που οι πρόσφατες ανατιμήσεις-και κυρίως αυξήσεις-στην τιμή του φυσικού αερίου έχουν δημιουργήσει έντονο προβληματισμό γενικότερα στη βιομηχανία ενέργειας, αυτό που υποδεικνύεται αρμοδίως είναι πως η κίνηση των τιμών προς τα πάνω προέρχεται από εξωγενείς παράγοντες και ότι σε βάθος χρόνου δεν θα επηρεάσουν αρνητικά τους καταναλωτές στην Κύπρο, αφού στόχος είναι η αλλαγή των υγρών καυσίμων, και κοστοβόρων για την αγορά ενέργειας της χώρας.

Νέο αίμα στη ΔΕΦΑ 

Όσον αφορά εξάλλου τη Διαχειριστική Επιτροπή Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την πρόσληψη πέντε ατόμων, που αφορούν τις θέσεις Διευθυντή Προμήθειας, Γενικό Διευθυντή, δύο μηχανικούς και ένα εμπορικό λειτουργικό.

Δειτε Επισης

BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση
Στην Κύπρο μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις ΑΠΕ στην Ε.Ε. την τελευταία διετία
Μέτριος ο αντίκτυπος της ιρανικής επίθεσης στις τιμές του πετρελαίου-Παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ
Κίνα: Αυξάνει τις λιανικές τιμές πώλησης βενζίνης και πετρελαίου