Φρενάρει για την ώρα η αύξηση στο γάλα, άνοδος σε είδη πρώτης ανάγκης

Μετά από αντιδράσεις η γαλακτοβιομηχανία, η οποία θα προχωρούσε από σήμερα σε αύξηση στη λιανική τιμή κατά 3% έκανε πίσω, ωστόσο η τάση για αυξήσεις σε βασικά προϊόντα πρώτης ανάγκης υπάρχει και η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, παρακολουθεί για να ελέγξει την κατάσταση, είπε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας, Αντώνης Ιωάννου.

Όπως ανέφερε, τάσεις για αυξήσεις υπάρχουν στο ψωμί, νερό, αλεύρι, στα τυριά, αλλαντικά, δημητριακά, κονσέρβες, κατεψυγμένα, λαχανικά, ψάρια και λάδι. «Παρακολουθούμε το θέμα, αν γίνουν αυξήσεις, να ελέγξουμε κατά πόσο αυτές δικαιολογούνται ώστε να βάλουμε πλαφόν αν δεν δικαιολογούνται, όπως προνοεί ο νόμος», σημείωσε.

Αδικαιολόγητη η αύξηση στην τιμή του γάλακτος
Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι το Παρατηρητήριο Τιμών συνέρχεται εντός των ημερών για να συζητήσει και να μελετήσει την όλη κατάσταση.

Διαβάστε ακόμα:

Φοβούνται νέες αυξήσεις, καθυστερήσεις και ελλείψεις προϊόντων

Σε σχέση με την αναστολή της αύξησης του γάλακτος από γαλακτοβιομηχανία, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι προήλθε από τις πιέσεις που δέχθηκε από τους καταναλωτές, τις υπεραγορές και την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή.

Χαρακτήρισε ως αδικαιολόγητη την απόφαση για αύξηση στο γάλα. «Τα επιχειρήματα τα δικά μας είναι ότι, εφόσον θα πάρουν επιδότηση από το Υπουργείο Γεωργίας οι παραγωγοί, δεν μπορούν να αυξήσουν τις τιμές τους. Οι ίδιοι επικαλούνται ότι έχουν ποσότητες στις γαλακτοβιομηχανίες, άρα εφόσον υπάρχει προσφορά προϊόντος δεν δικαιολογείται αύξηση. Εξάλλου, οι συνθήκες στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και των καυσίμων σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία ήταν οι ίδιες και δεν δικαιολογείται αύξηση, λόγω ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό που επικαλούνται αυτή την στιγμή, είναι η αύξηση των πλαστικών συσκευασιών, αιτιολογία την οποία θα διερευνήσουμε», πρόσθεσε.

Ανησυχία λόγω ολιγοπωλίου
Τόνισε ότι είναι ανησυχητικό το θέμα, διότι υπάρχει ολιγοπώλιο, με δύο εταιρείες που έχουν το 95% της αγοράς και μια μικρή που έχει το 5%.

«Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα της ακρίβειας με το γάλα αλλά είναι μια προσπάθεια που κάνουμε τουλάχιστο, αν μπορούμε να το ελέγξουμε, να το ελέγξουμε. Μπορούμε να δώσουμε το μήνυμα ότι το κράτος προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει να ρυθμίσει κάποιες καταστάσεις», σημείωσε.

Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, συνέχισε, είναι να παρακολουθούμε, να είμαστε ενήμεροι για το τι συμβαίνει, για να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως.

«Βάσει του νόμου πρέπει να τεκμηριωθεί ότι είναι αδικαιολόγητη η αύξηση, άρα πρέπει να δούμε την αύξηση και να βάλουμε καθορισμό ανώτατης τιμής. Η Υπηρεσία ελέγχει, τεκμηριώνει και εισηγείται στην Υπουργό καθορισμό ανώτατης τιμής», επεσήμανε.

Εμείς, συνέχισε, επικεντρωθήκαμε στο γάλα γιατί είναι πιο εύκολο να το τεκμηριώσουμε ενώ για το ψωμί, είναι δύσκολο, γιατί υπάρχουν πολλά είδη ψωμιών και το θέμα είναι, το πού θα βάλεις πλαφόν.

Συνέρχεται το Παρατηρητήριο Τιμών
Σε σχέση με το Παρατηρητήριο Τιμών που συνέρχεται τις επόμενες ημέρες, ο κ. Ιωάννου είπε πως «στο Παρατηρητήριο γίνεται μια συγκεκριμένη διαδικασία την οποία ξεκινήσαμε να εφαρμόζουμε με ένα νέο πλαίσιο τον Σεπτέμβριο. Περιλαμβάνει 250 περίπου προϊόντα που αγοράζει περισσότερο ο κόσμος για τις ανάγκες του».

Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν αυξήσεις και σε άλλα αγαθά, είπε πως «αυτό φαίνεται. Η τάση είναι ότι θα μπουν αυξήσεις, αυτό παρατηρούμε».

Συμβούλευσε τους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί και επιλεκτικοί στις αγορές τους και να αγοράζουν τα προϊόντα τους σε φθηνότερες τιμές, εκεί και όπου υπάρχουν.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ποια είναι η DreamPlay που έρχεται στη Λεμεσό και ο ρόλος της Κύπρου στην παγκόσμια επέκτασή της
Αποδίδουν καρπούς οι προσπάθειες της Hermes για επέκταση της συνδεσιμότητας της Κύπρου...Οι νέες αγορές-στόχοι
Σταύρος Σταύρου, Ευγένιος Ευγενίου και Βαλεντίνος Πολυκάρπου...Μόνο θετικά από την ένταξη στη ζώνη Σένγκεν
Πλήρωσε τους μετόχους, μεταβίβασε τους τίτλους-Στα χέρια της Eurobank και με...βούλα σχεδόν 98% της Ελληνικής
Συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος-Περιορίστηκε στα €6 εκατ. το δ'΄τρίμηνο του 2024
Από διαφορετικές αφετηρίες για την ΑΤΑ-«Ο θεσμός είναι αναχρονιστικός και χρήζει βελτίωσης ή αντικατάστασης»
J+A Philippou architects-engineers: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από το ιδιόκτητο γήπεδο του ΑΠΟΕΛ
Περιμένουν έγκριση από την Apple για το e-kalathi… Τι ζήτησε η αμερικανική εταιρεία για να συνάδει με το iOS
Επιστρέφει με όραμα το φρέσκο κυπριακό γάλα Χαραλαμπίδης
Σε περιπέτειες για τα πνευματικά δικαιώματα η Κύπρος-Γιατί ελλοχεύει κίνδυνος κυρώσεων από την Ε.Ε.