Γ. Χρυσοχός: Το 2023 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από PEC

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι κατασκευαστικές εργασίες για ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής στην Κύπρο που έχουν ανεγερθεί τα τελευταία χρόνια και αφορούν την κατασκευή και λειτουργία του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας Power Energy Cyprus (PEC).

Ο σταθμός έχει φτάσει σε ένα σημαντικό (milestone) χρονικό ορόσημο με την παραγγελία των τουρμπινών αερίου από την Siemens. Αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία αρχές του 2023 μαζί με την έλευση και του φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ η ισχύς της μονάδας παραγωγής θα φθάνει τα 260 ΜW. Όπως σημειώνει σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o Γιώργος Χρυσοχός, CEO της Cyfield, η παραγωγή θα αγγίζει το ένα τρίτο της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο με βάση τις σημερινές ανάγκες.

Διαβάστε ακόμα:
Το φαινόμενο GameStop και το νέο επενδυτικό τοπίο
Πλειστηριασμοί Μαρτίου: Σπίτια και διαμερίσματα από €10.000 έως €1.85 εκατ.

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι εργασίες κατασκευής του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Βασιλικό (PEC);
Οι κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν κανονικά στη βάση χρονοδιαγραμμάτων και ήδη έχουμε ολοκληρώσει διάφορες υποστηρικτικές εργασίες του power island, που στην ουσία αφορούν την «καρδιά» του σταθμού όπου βρίσκονται οι μηχανές για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι χωματουργικές εργασίες, έχουν κατασκευαστεί οι δεξαμενές πυροπροστασίας, η δεξαμενή φύλαξης απιονισμένου και πόσιμου νερού, , η κατασκευή του αντλιοστασίου στη θάλασσα, όπως επίσης και ο σχεδιασμός για την τοποθέτηση του υποθαλάσσιου σωλήνα που θα μεταφέρει νερό από ένα χιλιόμετρο μέσα από τη θάλασσα προς στον σταθμό. Αξίζει να σημειώσουμε πως έχει επίσης ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου διοίκησης (administration building) και των αποθηκών.

Την ίδια ώρα, έχουμε υπογράψει και αποδεχθεί τους προκαταρκτικούς όρους σύνδεσης του Διαχειριστή Δικτύου για τη σύνδεση στο δίκτυο.
 



Πότε αναμένεται να αρχίσει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας; Ποιοι είναι οι κατασκευαστές που επιλέγηκαν;
O σταθμός θα λειτουργεί με καινούργια τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου με 3 αεριοστρόβιλους που θα καίνε φυσικό αέριο. Οι τουρμπίνες που έχουν επιλεγεί είναι η SGT-800 της Siemens, με την οποία έχουμε ήδη υπογράψει συμβόλαια για την έναρξη της κατασκευής και εγκατάστασης των μηχανών. Οι μηχανές σε συνδυασμένο κύκλο έχουν παραγωγικότητα 60%, κάτι που αναμένεται να ρίξει σημαντικά το κόστος ενέργειας της Κύπρου.

Επιθυμία μας είναι όπως χρησιμοποιηθεί φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με την ΔΕΦΑ να χρειάζεται 24 μήνες από την ημέρα έναρξης των εργασιών για την έλευση φυσικού αερίου. Με την εντολή έναρξης εργασιών της ΔΕΦΑ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για εμπορικούς σκοπούς από τον PEC τοποθετείται χρονικά, αρχές του 2023, ενώ σε περίπτωση που παρατηρηθεί μεγάλη καθυστέρηση στην έλευση φυσικού αερίου, θέλοντας να τηρήσουμε το χρονοδιαγράμματα που έχουμε θέσει, θα προχωρήσουμε κανονικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση ντίζελ.

Ο PEC θα έχει δυναμικότητα 260MW και το ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας που αναμένεται να παράγει σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο θα είναι περίπου το 1/3 με βάση τις σημερινές ανάγκες της Κύπρου.

Αξίζει να τονίσουμε πως καθώς πρόκειται για ένα έργο που γίνεται για πρώτη φορά από ιδιώτες στην Κύπρο, θα έχουμε την στήριξη αρκετών συμβούλων από την Κύπρο και το εξωτερικό οι οποίοι θα μας βοηθήσουν τόσο στην κατασκευή όσο και στη λειτουργία του σταθμού, όπως για παράδειγμα την Mott McDonald, την Fichtner, την EY, την PWC και την E3 modelling lab.

Μπορούμε να αναφερθούμε στο κόστος της επένδυσης για την ανέγερση και λειτουργία του Σταθμού;
Το κόστος της επένδυσης αγγίζει τα €200 εκατ. και η χρηματοδότηση του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής συμβατικής ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να προέλθει από ίδια κεφάλαια του Ομίλου Cyfield καθώς επίσης και από δανεισμό από κυπριακές τράπεζες.

Πέραν των κατασκευαστικών εργασιών η εταιρεία έχει προχωρήσει σε προσλήψεις για την στελέχωση του Σταθμού;
Έχουμε προχωρήσει σε προσλήψεις. Συγκεκριμένα έχουμε προσλάβει τρία στελέχη που έχουν μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή και λειτουργία σταθμών, ενώ αναμένεται να προσλάβουμε και άλλους με την πρόοδο εργασιών και την έναρξη λειτουργείας του σταθμού.

Δειτε Επισης

Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
16α IN Business Awards: Απόψε η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Το παζλ της απασχόλησης στο Δημόσιο-Οι μόνιμοι, οι αορίστου και ορισμένου χρόνου και πόσοι οι ωρομίσθιοι
Blame game και...γεφύρι της Άρτας η ενιαία ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας-Το plan b της Kυβέρνησης
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος