Το φαινόμενο GameStop και το νέο επενδυτικό τοπίο

Όχι άδικα, το θέμα που κυριάρχησε στις αρχές του 2021 στις διεθνείς αγορές ήταν η περίπτωση GameStop. Μία πρωτοφανής περίπτωση κόντρας μεταξύ επαγγελματιών και ερασιτεχνών επενδυτών, στον οποίο οι ερασιτέχνες φαίνεται να κέρδισαν την πρώτη μάχη.

Για την ιστορία, όλα ξεκίνησαν όταν χιλιάδες μικρο-επενδυτές συνεννοήθηκαν μεταξύ τους για να αυξήσουν την τιμή της μετοχής της εταιρείας GameStop, για να προκαλέσουν ζημιά σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία τα οποία επένδυαν στην πτώση της μετοχής. 

Διαβάστε ακόμα:
Γ. Χρυσοχός: Καλοκαίρι του 2023 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από PEC
Πλειστηριασμοί Μαρτίου: Σπίτια και διαμερίσματα από €10.000 έως €1.85 εκατ.

Η τεχνολογία στον χρηματοοικονομικό τομέα, η λεγόμενη fintech, έχει αλλάξει πλήρως τους όρους του χρηματιστηριακού και επενδυτικού τοπίου, σύμφωνα με τον Άθω Χανδριώτη, Γενικό Διευθυντή, της The Cyprus Investment and Securities Corporation Ltd, της CISCO. «Η περίπτωση με τις μετοχές της GameStop έχει αποδείξει στην πράξη πως πλέον οι μη επαγγελματίες επενδυτές, οι μικρο-επενδυτές, έχουν αποκτήσει λόγο και ρόλο στο επενδυτικό σκηνικό. Αυτή η ευχέρεια προκύπτει ξεκάθαρα από τις τεχνολογικές λύσεις που έχουν στη διάθεσή τους σήμερα όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τον κόσμο των επενδύσεων», εξηγεί ο Αθ. Χανδριώτης.

Πλέον, ο οποιοσδήποτε μπορεί να επενδύει χωρίς άμεσο κόστος (υπάρχει έμμεσο κόστος) μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων. Την ίδια ώρα, εξειδικευμένα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπως το Reddit δίνουν την ευχέρεια στους μη επαγγελματίες επενδυτές να ανταλλάζουν απόψεις αλλά και να συνεννοούνται. Στην περίπτωση των μετοχών της GameStop, πολλοί λιανικοί επενδυτές φαίνεται να συνεννοήθηκαν μέσω του Reddit για να προκαλέσουν ζημιά σε μεγάλα επενδυτικά ταμεία τα οποία επένδυαν στην πτώση της αξίας των μετοχών της εταιρείας. Και υλοποίησαν τους σχεδιασμούς τους, κυρίως μέσω της πλατφόρμας διενέργειας πράξεων Robinhood. Ως αποτέλεσμα, εκτόξευσαν την τιμή της μετοχής της GameStop κατά 1625% προκαλώντας τεράστιες ζημιές σε επενδυτικά ταμεία που πόνταραν στην πτώση της τιμής (σορτάρισμα). Ενδεικτικά, το επενδυτικό ταμείο Melvin Capital Management, το οποίο είχε επενδύσει δισεκατομμύρια στην πτώση της αξίας της μετοχής της GameStop, έχασε 53% της αξίας του και οι διαχειριστές του αναγκάστηκαν να εξεύρουν επιπρόσθετα κεφάλαια περίπου $3 δισ. για να καλύψουν τις ζημιές.     

Οι μικροεπενδυτές πλέον έχουν ένα αναβαθμισμένο ρόλο να παίξουν στα χρηματιστηριακά δρώμενα, εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της CISCO, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως τον Γενάρη, το 25% του τζίρου στα αμερικανικά χρηματιστήρια προήλθε από μη επαγγελματίες επενδυτές. «Πιστεύω πως αυτή η τάση της πιο ενεργής συμμετοχής των μικροεπενδυτών στα χρηματιστηριακά δρώμενα θα συνεχιστεί οδηγώντας σε αχαρτογράφητα νερά ιδιαίτερα όσους χρησιμοποιούν το σορτάρισμα για να κερδοσκοπήσουν». 

Οι παγίδες
Πάντως, η “επανάσταση GameStop” ενδεχομένως να μην είναι ούτε βελούδινη, ούτε αναίμακτη. «Δεν θεωρώ πως πλέον έχουν ανοίξει οι πόρτες των αγορών για τους λιανικούς επενδυτές. Ας μην ξεχνάμε πως πρόκειται για πολύπλοκες πράξεις, βασισμένες σε ανάλυση χιλιάδων δεδομένων, τα οποία ένας ερασιτέχνης επενδυτής δεν έχει την τεχνογνωσία και τα μέσα για να αναλύσει. Ας μην ξεχνάμε πως στο τέλος της μέρας το “παιχνίδι” παίζεται με πραγματικά χρήματα. Και ειδικά για τους λιανικούς επενδυτές, οι όποιες απώλειες μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο οικονομικό προφίλ και των ίδιων αλλά ακόμα και της οικογένειάς τους», τονίζει ο Άθως Χανδριώτης. Όπως εξηγεί, ακόμα κι οι λιανικοί επενδυτές οι οποίοι επένδυσαν στη μετοχή της GameStop, στο τέλος είναι πιθανόν να χάσουν χρήματα, πολύ απλά επειδή η τιμή στην οποία είχε εκτοξευτεί η μετοχή μπορεί να μην αντανακλά τα θεμελιώδη δεδομένα πάνω στα οποία εδράζεται η πραγματική της αξία. Η υλοποίηση επενδυτικών αποφάσεων χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και καθοδήγηση από έμπειρους επενδυτικούς συμβούλους, σημειώνει.

Η CISCO αναβαθμίζεται
Όπως είναι γνωστό, η CISCO αποτελεί τον βραχίονα παροχής επενδυτικών υπηρεσιών της Τράπεζας Κύπρου. «Το 2020 υπήρξε μία πολύ σημαντική χρονιά καθώς ως συγκρότημα λάβαμε την στρατηγική απόφαση να φέρουμε πιο κοντά τις υπηρεσίες Corporate Banking με τις επενδυτικές Υπηρεσίες και ιδιαίτερα τις υπηρεσίες Επενδυτικής Τραπεζικής μέσω της δημιουργίας μιας καινούργιας Διεύθυνσης, της Διεύθυνσης Αγορών, Μεγάλων & Διεθνών Επιχειρήσεων. Θεωρούμε πως πλέον έχουν ωριμάσει και στην Κύπρο οι συνθήκες για να μπορούν οι δυο αυτές τραπεζικές υπηρεσίες να συνδυαστούν προς όφελος των πελατών του οργανισμού».  

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια εποχή που η παραδοσιακή τραπεζική βρίσκεται υπό πίεση λόγω των αρνητικών επιτοκίων, αλλά και του υπερδανεισμού, ενώ η αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο για τη στροφή στην επενδυτική τραπεζική προς αναζήτηση ολοκληρωμένων λύσεων χρηματοδότησης των πελατών, αλλά και διαχείρισης των διαθεσίμων τους. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον Άθω Χανδριώτη, ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε υπηρεσίες διαχείρισης του πλούτου των επιχειρήσεων και των Ταμείων Προνοίας των υπαλλήλων τους.

Ισχυρά κεφαλαία και νέα δομή
Η CISCO, αποτελεί σήμερα μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) στην Κύπρο, αφού πρόσφατα έχει ολοκληρωθεί σχετική αύξηση κεφαλαίου μέσω της απόκτησης των μετοχών που κατείχε η Τράπεζα Κύπρου σε δυο εισηγμένες εταιρείες που εντάχθηκαν στο Συγκρότημα μετά την απορρόφηση μέρους του εργασιών της πρώην Λαϊκής Τράπεζας το 2013. Όπως εξηγεί ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, στην κυριότητα της CISCO έχουν περάσει το 67,46% της LCP Holdings and Investments Public Ltd (LI) και το 2,95% της CLR Investment Fund Public Ltd (CLL) με ταυτόχρονη έκδοση κεφαλαίου προς την Τράπεζα Κύπρου. Επίσης, εντός των επόμενων δύο μηνών αναμένεται να ολοκληρωθεί και η απορρόφηση της  BOC Asset Management Ltd, θυγατρικής εταιρείaς της Τράπεζας Κύπρου που ασχολείται με τη διαχείριση χαρτοφυλακίων θεσμικών επενδυτών, με κεφάλαια υπό διαχείριση πέραν των €300 εκατ.

«Ως μία από τις πρώτες και μεγαλύτερες κυπριακές εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών στην Κύπρο και με τις αλλαγές που έχουμε προαναφέρει, πλέον είμαστε σε ισχυρή θέση για να προσφέρουμε εμπλουτισμένα και σύγχρονα επενδυτικά και χρηματοδοτικά προϊόντα στους πελάτες μας και ταυτόχρονα να ενισχύσουμε περαιτέρω τα έσοδα του Συγκροτήματος». Παράλληλα, τονίζει ο Αθ. Χανδριώτης, διασφαλίζουμε τη θέση μας ως ο πλέον σοβαρός παίκτης στην κυπριακή αγορά για χρηματιστηριακές υπηρεσίες. Είμαστε πρώτοι σε μερίδια αγοράς στο ΧΑΚ και πρώτοι από τις κυπριακές ΕΠΕΥ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παράλληλα, με την ολοκλήρωση της απορρόφησης της BOC Asset Management Ltd στόχος μας είναι να καταστούμε ο απόλυτος συνεργάτης για Ταμεία Προνοίας, Ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και για ταμεία τύπου AIFs (Alternative Investment Funds).

Αποκρατικοποίηση ΧΑΚ
Ερωτηθείς για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ο κ. Χανδιώτης είναι ξεκάθαρος σημειώνοντας πως θα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η διαδικασία αποκρατικοποίησής του. «Δεν θεωρούμε ότι η αποκρατικοποίηση θα αποτελέσει πανάκεια, αλλά τουλάχιστον έτσι θα δημιουργηθούν προοπτικές σταδιακής ανάπτυξης και του ίδιου του Χρηματιστηρίου, αλλά και της χρηματιστηριακής αγοράς στην Κύπρο, η οποία υποφέρει από στασιμότητα και έλλειψη ρευστότητας. Γενικότερα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρώ πως θα πρέπει να αφεθεί ο επενδυτικός τομέας να λειτουργήσει χωρίς αχρείαστα εμπόδια. Βλέπουμε πόσο γρήγορα ανέκαμψαν οι τράπεζες και η αγορά κεφαλαίων στις ΗΠΑ μετά την κρίση της περασμένης δεκαετίας και βλέπουμε πόσο δυσκολεύονται οι ευρωπαϊκές τράπεζες στην Ευρώπη οι οποίες ακόμα παλεύουν να επιστρέψουν σε επίπεδα βιώσιμης κερδοφορίας». Το ΧΑΚ, σημειώνει, θα πρέπει να επιδιώξει να συνεργαστεί με ένα στρατηγικό συνεργάτη, που θα έχει το εκτόπισμα να το βοηθήσει να αναπτυχθεί και να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή του ταυτότητα σε περιφερειακή βάση.

 

 

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων