Φωτοβολταϊκό πάρκο 7,5 MW στη Σωτήρα

Σε νέο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στη Σωτήρα Λεμεσού άναψε το πράσινο φως το Τμήμα Περιβάλλοντος. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα στην Κύπρο, καθώς θα είναι δυναμικότητας 7,5 MW ενώ τα αρχικά σχέδια προέβλεπαν συνολική δυναμικότητα 11,1 MW. 

Το έργο, ιδιοκτησίας της «EARTHLIGHT PARK LTD», χωροθετείται στα όρια της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 «Ποταμός Παραμαλιού», σε τεμάχια που εμπίπτουν σε ζώνη προστασίας Ζ1 και Ζ3 και κατά ένα μέρος τους εντός των ορίων της ΖΕΠ.
 
Διαβάστε ακόμα: Nicosia Mall: To JYSK έφυγε, ένας παιδότοπος έρχεται
Διαβάστε ακόμα: Ψάχνει σύμβουλο για ιδιωτικοποίηση το ΧΑΚ
 
Τα τεμάχια βρίσκονται περίπου στα 200 μέτρα από την κοίτη του ποταμού Παραμαλιού.

Το φωτοβολταïκό πάρκο θα αποτελείται από παράλληλες φωτοβολταïκές συστοιχίες τοποθετημένες με σταθερή κλίση προς το νότο.

Σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Τμήματος Περιβάλλοντος, η τελική δυναμικότητα του έργου οριστικοποιήθηκε μετά από αναθεωρημένη πρόταση του αιτητή, η οποία υποβλήθηκε στις 25/6/20, όπου προτάθηκε η μείωση της συνολικής δυναμικότητας του έργου από 11,1 MW στα 7,5 MW, η χρήση πλαισίων υψηλότερης ισχύος (δηλαδή 325Wp αντί 300Wp) και η χωροθέτηση του έργου στα 50 μέτρα από τα όρια της ΖΕΠ.
 

Επιπρόσθετη αναθεωρημένη πρόταση υποβλήθηκε στις 22/9/20 με την δυναμικότητα του έργου να παραμένει η ίδια, αλλά με διαφορετικό χωροταξικό σχεδιασμό έχοντας υπόψη εισηγήσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα τοποθετηθούν 24.428 φωτοβολταïκά πλαίσια. Με βάση συμπληρωματικά στοιχεία της Μελέτης Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) που υποβλήθηκαν τον Ιούνιο 2020, η σύνδεση του έργου θα γίνει με τον υποσταθμό Επισκοπής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, κάθε πλαίσιο θα καταλαμβάνει επιφάνεια 1,9 τ.μ., με συνολική κατάληψη επιφάνειας γύρω στα 46.500 τ.μ. Η έκταση της περιοχής που θα καταλαμβάνεται από πλαίσια ωστόσο εκτιμάται στα 90.000 τ.μ.
 
Τα πάρκα σε Αναρίτα και Αγλαντζιά
Μέσα στο 2020 το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει δώσει τη συγκατάθεση του για δύο ακόμα μεγάλα φωτοβολταϊκά πάρκα- δυναμικότητας 10MW- στην Αναρίτα και την Αγλαντζιά.

Ειδικότερα, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Πανεπιστημίου Κύπρου και με στόχο μια πράσινη Πανεπιστημιούπολη (Green Campus), θα κατασκευαστεί έργο 10MW σε δύο χρονικές φάσεις (5ΜW+5ΜW).

Το έργο θα υλοποιηθεί σε συνολική έκταση 184.087 τ.μ. ενώ το φωτοβολταϊκό πάρκο θα καταλαμβάνει έκταση 140.000 τ.μ.

Το δεύτερο έργο, στην Αναρίτα της Πάφου, αφορά δύο φωτοβολταϊκά πάρκα συνολικής δυναμικότητας 10MW (5MW το κάθε ένα), τα οποία θα υλοποιηθούν από την Spanercom Ltd, σε τεμάχια με συνολικό εμβαδόν 178.000 τ.μ.
 

Δειτε Επισης

Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση