Ν. Λευκαρίτης: Επιθυμία μας να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη

Νέα εποχή για την Πετρολίνα σηματοδοτεί η λειτουργία των νέων υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων της εταιρείας στο Βασιλικό, μια επένδυση πέραν των €80 εκατ. που έγινε με ίδια κεφάλαια και εδραιώνει περαιτέρω τη θέση της Πετρολίνα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη.

Διαβάστε ακόμα:

Ν. Σιακόλας: Νέος διάλογος για ενοποίηση ποδοσφαιρικών μεταδόσεων

N. Κάρουλλας: Στροφή σε επενδύσεις με μακροχρόνιο ορίζοντα


Σε συνέντευξη του στο InBusinessNews, o CEO της Πετρολίνα Ντίνος Λευκαρίτης τονίζει πως το τερματικό του Βασιλικού είναι σε θέση να καλύπτει όλη την Κύπρο αλλά και διεθνείς αγορές, ενώ αναφέρεται και στο επόμενο μεγάλο στοίχημα της εταιρείας.

Πότε ολοκληρώθηκε η μετακίνηση των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό και πότε άρχισαν οι δραστηριότητες στις νέες εγκαταστάσεις; Ποιες δραστηριότητες δεν μεταφέρθηκαν και γιατί;
Η μετακίνηση των εγκαταστάσεων στο Βασιλικό σεβάστηκε απόλυτα τα χρονοδιαγράμματα που είχαν συμφωνηθεί με το κράτος. Από το τέλος του 2019, αρχίσαμε την τροφοδοσία από το τερματικό του Βασιλικού και από 1/1/2020 το νέο τερματικό της Πετρολίνα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία. Αυτό θεωρείται μεγάλο επίτευγμα, ειδικά για ένα τόσο μεγαλεπήβολο έργο, καθώς στον τόπο μας, δυστυχώς, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, δεν είναι πάντα δεδομένη, ένεκα του ότι πολλά πράγματα σκαλώνουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την Εταιρεία μας είναι η μεταφορά στο Βασιλικό εγκαταστάσεων υγραερίου, οι οποίες με βάση τα χρονοδιαγράμματα πρέπει να τεθούν σε λειτουργία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020. Προς τον σκοπό αυτό συμμετέχουμε στην κοινοπραξία VLPG PLANT LTD, με την ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και την INTERGAZ Ltd.

Γιατί είναι σημαντική η μετακίνηση αυτή;
Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, για το παρόν και το μέλλον, απόλυτα συνυφασμένο με τη διαχρονική αρχή και φιλοσοφία της Πετρολίνα να είναι πάντοτε αυτάρκης. Οι προοπτικές που διανοίγονται τόσο για την Εταιρεία μας όσο και για τον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας είναι τεράστιες. Μπορούμε να μιλάμε για μια νέα εποχή. Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις εδραιώνουν περαιτέρω τη θέση της Πετρολίνα στον διεθνή ενεργειακό χάρτη δίνοντάς της την ώθηση να ανταγωνίζεται με επιτυχία εταιρείες κολοσσούς.
 

 
 
Τι περιλαμβάνουν οι νέες εγκαταστάσεις; Τεχνικές λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις. Πόσο διήρκεσε η κατασκευή τους και ποια είναι η επένδυση που έγινε;
Στο σύνολό του το τερματικό στο Βασιλικό, αποτελείται από 18 δεξαμενές, συνολικής χωρητικότητας 113.000 κυβικών μέτρων όλων των τύπων υγρών καυσίμων, 77.000 κυβικά μέτρα δηλαδή περισσότερα από ότι οι εγκαταστάσεις μας στη Λάρνακα. Οι νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις είναι τελευταίου τύπου τεχνολογίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, με πλήρη αυτοματοποίηση του τερματικού, με τελευταίας τεχνολογίας πρόσθετων (additives) δίνοντας τη δυνατότητα στην εταιρεία να παρέχει άριστης ποιότητας προϊόντα, στον καταναλωτή.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για το εγχείρημα έγινε το 2003 όταν εξαγοράσαμε την εταιρεία Total Aviation. H εξαγορά περιλάμβανε τη σύμβαση μίσθωσης 2 δεξαμενών στο Βασιλικό. Την επόμενη χρονιά μεταφέραμε όλο το αεροπορικό καύσιμο (JETA-1) στο Βασιλικό, αφήνοντας στη Λάρνακα τα προϊόντα κίνησης (βενζίνες και πετρέλαιο κίνησης). Μεταξύ του 2005 και του 2011, η Πετρολίνα με τη μίσθωση άλλων 3 δεξαμενών, μετέφερε στον χώρο του τερματικού και τα μαύρα προϊόντα – fuel oils (LFO/HFO ελαφρύ και βαρύ καύσιμο – μαζούτ) και το ναυτιλιακό ντίζελ. Το 2012, αγοράσαμε όλες τις δεξαμενές (επτά) από το τσιμεντοποιείο Βασιλικού και γη εμβαδού 49.050 τετραγωνικών μέτρων, προχωρώντας στην επέκταση του τερματικού. Το 2017 μπήκαμε στην τελευταία φάση με την ανέγερση 4 επιπρόσθετων δεξαμενών, την κατεδάφιση 3 παλαιών και την ανέγερση νέων δεξαμενών διπλάσιας χωρητικότητας. Ακολούθησε η κατασκευή του υπερσύγχρονου συστήματος φόρτωσης βυτιοφόρων καθώς και του συστήματος πρόσθετων τελευταίας τεχνολογίας ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ενώ παράλληλα προχωρήσαμε στην  ανέγερση γραφείων και άλλων υποστηρικτικών κτιρίων.

Όπως αντιλαμβάνεστε πρόκειται για μια τεράστια επένδυση της τάξης των 80 και πέραν εκατομμυρίων ευρώ, η οποία έγινε με ίδια κεφάλαια, χωρίς επιχορήγηση από κάποιο Ευρωπαϊκό ή άλλο πρόγραμμα.

Πως επηρεάζουν τις δραστηριότητες της εταιρείας οι νέες εγκαταστάσεις;
Το τεράστιο αυτό έργο δίνει στην Πετρολίνα τη δυνατότητα για σύγχρονη και γρήγορη εξυπηρέτηση τόσο στις φορτοεκφορτώσεις όσο και στη διανομή. Το τερματικό του Βασιλικού είναι σε θέση να καλύπτει όλη την Κύπρο αλλά και διεθνείς αγορές. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν να αισθανόμαστε περήφανοι, γιατί στο απαιτητικό διεθνές περιβάλλον, διαχειριστήκαμε με διορατικότητα και σωστό προγραμματισμό τα νέα ανταγωνιστικά δεδομένα, γεγονός που αντανακλάται στα οικονομικά αποτελέσματα και τη μερισματική πολιτική της Εταιρείας μας.   
 

 
 
Υπάρχει οποιαδήποτε καινοτομία στις νέες εγκαταστάσεις; Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον λήφθηκαν οποιεσδήποτε πρόνοιες;
Ο σεβασμός στο περιβάλλον και στον άνθρωπο βρίσκεται στον πυρήνα των αξιών της Πετρολίνα. Δόθηκε συνεπώς ύψιστη σημασία σε όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες, σε όλα τα συστήματα ασφάλειας, ποιότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, τόσο για την ασφάλεια του περιβάλλοντος όσο και των γειτονικών περιοχών.  Μεταξύ άλλων σημειώνω τη μονάδα ανάκτησης ατμών, η οποία ελαχιστοποιεί τις εκπομπές ατμών,  ικανοποιώντας  παράλληλα τις ευρωπαϊκές  προδιαγραφές για τις εκπομπές ρύπων, το υπερσύγχρονο σύστημα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης και ειδοποίησης καθώς και τα συστήματα συλλογής και διαχείρισης όμβριων και ελαιωδών υδάτων.
 
Προτού κλείσω, θα ήθελα να αναφέρω τα πιο κάτω:
Η πυξίδα που κατηύθυνε τις αποφάσεις και κινήσεις της Εταιρείας μας ήταν το όραμά της να συνεχίσει να βρίσκεται παντού όπου ο Κύπριος δημιουργεί: στη γη, στον ουρανό, στη θάλασσα. Προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες άριστης ποιότητας στους καταναλωτές, σε ανταγωνιστικές τιμές, παραμένοντας στην κορυφή της κυπριακής αγοράς, με σεβασμό στον Κύπριο καταναλωτή και το περιβάλλον.

Ένα όραμα που πηγάζει από τις αξίες κάθε Κύπριου, τις οποίες άφησαν ως πολύτιμη κληρονομιά στις επόμενες γενιές Λευκαρίτη, οι ιδρυτές της Εταιρείας, οι πατεράδες μας: Σκληρή δουλειά, επιχειρηματικό μυαλό, πρωτοπορία, καινοτομία, ευαισθησία και περηφάνια.

Αυτές τις αρχές τις μετάφρασαν σε δέσμευση και αφοσίωση στον καταναλωτή, σε σεβασμό στο άτομο, σε ομαδική δουλειά, σε ανταπόδοση, σε απλότητα και ειλικρίνεια σε όλες τις συναλλαγές της Εταιρείας.
Και μαζί με αυτές, την παντοτινή επιθυμία να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του τόπου μας, της Κύπρου μας.
 

Δειτε Επισης

Πράσινο Βουλής στον προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ & ΕΞΕ-Οι ανησυχίες των βουλευτών
Πέρασε από την Ολομέλεια με δεσμεύσεις κονδυλίων ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Κορυφαία κοινή προτεραιότητα για Κύπρο και Ισραήλ ο Great Sea Interconnector
Με ηλεκτρική διασύνδεση και συνεργασία σε θέματα υδρογονανθράκων στο Ισραήλ ο Παπαναστασίου
Επιτυχής άσκηση πυρόσβεσης στο υπερσύγχρονο τερματικό της ΕΚΟ Κύπρου στο Βασιλικό
Γ. Παπαναστασίου: Στοχευμένα αντισταθμιστικά για πράσινη φορολογία-Ο στόχος για το τερματικό στο Βασιλικό
Πήρε θέση για το τερματικό ο Πρέσβης της Κίνας-«Θα συμβούν καλά πράγματα μετά τις πολλές δοκιμασίες»
Νέα αύξηση της παραγωγής στο πρώτο δίμηνο του έτους για την Energean
Μπαράζ συσκέψεων Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector-Ψηλά στις συζητήσεις το μετοχικό σχήμα
Ανταγωνιστική Αγορά Ηλεκτρισμού: Στα μέσα Μαΐου σε διαβούλευση οι ρυθμιστικές αποφάσεις