Επιστολή προς ΥΠΕΣ για χωροθέτηση επενδύσεων για ΑΠΕ 

InBusinessNews  19/06/2019 19:30
Επιστολή προς ΥΠΕΣ για χωροθέτηση επενδύσεων για ΑΠΕ 

Επιστολή προς ΥΠΕΣ για χωροθέτηση επενδύσεων για ΑΠΕ 

InBusinessNews  19/06/2019 19:30
Με επιστολή στο Υπουργείο Εσωτερικών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα ζητά τον άμεσο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να προχωρήσουν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να αποφευχθεί η επιβάρυνση των πολιτών με πρόστιμα από την ΕΕ. 

RELATED ARTICLES


 
Για τη διαβίβαση της επιστολής έδωσε οδηγίες ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αδάμου Αδάμου ενόψει της διαπίστωσης των μελών  της Επιτροπής ότι ενώ οι Βρυξέλλες αυξάνουν το ποσοστό ενεργειακών αναγκών που θα πρέπει να καλυφθεί από ανανεώσιμες πηγές δεν υπάρχει σχεδιασμός για χωροθέτηση των φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων.
 
Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος Κώστας Χατζηπαναγιώτου, ενώ η προηγούμενη κοινοτική οδηγία προβλέπει ποσοστό 13%-15% μέχρι το 2020, η νέα κοινοτική οδηγία καθορίζει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει το 23% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.
 
Περαιτέρω ο κ. Χατζηπαναγιώτου ενημέρωσε την Επιτροπή ότι η Κύπρος βρίσκεται στο 9% και αναμένεται από την επόμενη χρονιά να επιβληθούν αυστηρά πρόστιμα και ότι εκκρεμούν 170 αιτήσεις για εγκατάσταση μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
 
Επιχειρηματίας που παρέστη στη συνεδρία, ανέφερε ότι αναμένει έγκριση για 11 φωτοβολταϊκά πάρκα, προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Πρόσθεσε ότι τοποθέτησαν τα πάρκα σε γεωργική γη, την οποία υπέδειξαν οι αρμόδιοι και διενεργήθηκαν και τέσσερις μελέτες, οι οποίες κατέδειξαν ότι οι επιπτώσεις στο περιβάλλον είναι αναστρέψιμες. Ωστόσο το Τμήμα Πολεοδομίας, δεν εγκρίνει τις αιτήσεις γιατί είναι γεωργική γη με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να χαθεί η επένδυση.
 
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπή, που συζητούσε την κατασκευή μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων μεταξύ των κοινοτήτων Τρούλλων, Αβδελλερού και Κελλιών και τις πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τα προβλήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν στις επηρεαζόμενες ακριτικές κοινότητες της Επαρχίας Λάρνακας, η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι για άλλη μια φορά διαφάνηκε ότι δεν υπάρχει μια ολοκληρωμένη χωροθετική πολιτική για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
 
Ακολούθως η κ. Δημητρίου αφού τόνισε ότι ουδείς είναι κατά των ανανεώσιμων πηγών, διερωτήθηκε γιατί δεν εγκαθίστανται τα φωτοβολταϊκά πάρκα σε άγονες περιοχές και επιμένουν να χωροθετούνται σε γεωργικές και εύφορες περιοχές.
 
Διερωτήθηκε ακόμη γιατί όλα τα πάρκα σχεδιάζονται στην επαρχία Λάρνακας και διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει διασπορά σε όλη την Κύπρο.
 
Είπε ακόμα πως στις ακριτικές κοινότητες που δεν μπορούν να τύχουν της όποιας άλλης ανάπτυξης θα πρέπει τουλάχιστον να διαφυλαχθεί η εύφορη γη.
 
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι πηγή του προβλήματος σε σχέση με τα φωτοβολταϊκά πάρκα στην επαρχία Λάρνακας είναι η έλλειψη χωροταξικής πολιτικής.
 
Αφού παρατήρησε πως μέχρι το 2030 πρέπει να καλυφθεί το 23% της απαιτούμενης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και είμαστε μόνο στο 9%, εξέφρασε την άποψη πως πρέπει ταυτόχρονα την ανάπτυξη των πάρκων για ανανεώσιμες πρέπει να ληφθούν μέτρα για διαφύλαξη της γεωργικής γης.
 
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας