Η έξυπνη υποβοήθηση ταχύτητας στα αυτοκίνητα σώζει ζωές

Τα καινούρια αυτοκίνητα, τα μικρά και μεγάλα φορτηγά και τα λεωφορεία θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα με χαρακτηριστικά ασφαλείας που σκοπεύουν να προστατεύσουν τις ανθρώπινες ζωές, σύμφωνα με την καινούρια νομοθεσία που πρόκειται να ψηφιστεί από την ολομέλεια την Τρίτη, η οποία έχει ήδη συμφωνηθεί ανεπίσημα με τους υπουργούς της ΕΕ.
 
Σε ανακοίνωσή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζεται ότι ένα από αυτά τα υποχρεωτικά χαρακτηριστικά είναι το σύστημα Έξυπνης Υποβοήθησης Ταχύτητας (ISA), το οποίο θα μπορούσε να μειώσει τα θανατηφόρα τροχαία στους ευρωπαϊκούς δρόμους κατά 20%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Το ISA θα ενημερώνει άμεσα τον οδηγό του οχήματος, βασιζόμενο στους χάρτες που διαθέτει και στην παρατήρηση της οδικής σήμανσης, σε περίπτωση που ο τελευταίος υπερβαίνει το όριο ταχύτητας. Το σύστημα δεν είναι «κόφτης» και ο οδηγός θα έχει τη δυνατότητα να το απενεργοποιήσει.
 
Άλλα συστήματα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής που πρόκειται να ενσωματωθούν στα νέα οχήματα είναι το προηγμένο σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης, η επίσης προηγμένη προειδοποίηση απόσπασης προσοχής του οδηγού, η επείγουσα διατήρηση του οχήματος εντός της λωρίδας κυκλοφορίας στην οποία κινείται, το σύστημα ανίχνευσης αναστροφής, η εγκατάσταση μηχανισμού που εμποδίζει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το σήμα επείγουσας διακοπής της πορείας και ένας καταγραφέας των δεδομένων πορείας του οχήματος («μαύρο κουτί»).
 
Μέσα στο 2018, περίπου 25.100 άνθρωποι έχασαν της ζωή τους στους δρόμους της ΕΕ και 135.000 τραυματίστηκαν σοβαρά, σύμφωνα με στοιχεία προκαταρκτικής έρευνας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024