Αυστηρή επιστολή στον Μπόρις Τζόνσον από τους Κύπριους της Βρετανίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στην οποία τονίζει ότι «οι παράνομες και επιθετικές ενέργειες, όπως και η εχθρική ρητορική της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, δεν μπορούν και δεν πρέπει να αγνοηθούν», απηύθυνε εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου ο Πρόεδρός της, Χρίστος Καραολής.

Η επιστολή αναφέρει ότι η Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας την Πέμπτη εξέφρασε την απογοήτευσή της για τις μέχρι στιγμής «ανεπαρκείς» δηλώσεις της βρετανικής κυβέρνησης επί των τουρκικών προκλήσεων.

«Ως Υπουργό Εξωτερικών σας προτρέπουμε, εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, να κάνετε περισσότερα για να προστατεύσετε την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Κύπρου, μιλώντας στον Τούρκο ομόλογό σας και καλώντας χωρίς περιστροφές την Τουρκία να απομακρύνει τα πολεμικά πλοία της από την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τη νομιμότητα», γράφει στην επιστολή με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου ο κ. Καραολής.

Διαβάστε ακόμα: Σε διεθνή χωρικά ύδατα το SAIPEM 12000
 
Αναφερόμενος στην ανανέωση της τουρκικής Navtex και στη συνεχιζόμενη παρεμπόδιση εκτέλεσης των εργασιών γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για κινήσεις που «όχι μόνο υπονομεύουν το νομικό δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το φυσικό της πλούτο, αλλά εμποδίζουν και τις προοπτικές επανένωσης του νησιού προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Ο κ. Καραολής επισημαίνει στο Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τα βήματα που πρέπει, ώστε να διασφαλίσει πως η αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων, με σχετικές νομοθετικές προτάσεις. 

«Δε θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο ότι η Τουρκία ενεργεί ενάντια στα συμφέροντα του λαού της Κύπρου και ότι προτίθεται να αναλάβει μονομερή δράση και να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της δύναμη (έχοντας ανάλογο ιστορικό) ώστε η ίδια η Τουρκία να ωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους της Κύπρου. Αυτό είναι απαράδεκτο και αντιβαίνει τη Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982», σημειώνει η επιστολή.
 
Διαβάστε ακόμα: Ντεσκάλτσι: Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από την Κύπρο

Ο κ. Καραολής προσθέτει ότι όλα αυτά ενισχύουν τους φόβους ότι δεν μπορεί κανείς να εμπιστευτεί την Τουρκία να είναι μέρος της εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, να διατηρήσει στρατεύματα στο νησί ή να παραμείνει εγγυήτρια μετά από την επανένωση.

Ο κ. Καραολής καταλήγει: «Δεδομένου ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εγγυήτρια δύναμη και συμμετέχει από κοινού (με την Κύπρο) στην Κοινοπολιτεία, έχοντας βαθείς ιστορικούς δεσμούς με την Κύπρο, σας προτρέπω να κάνετε περισσότερα για να βοηθήσετε την Κύπρο σε αυτή την ανησυχητική στιγμή.

Διαβάστε ακόμα: Κύρτσος: Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στην ΕΕ

Σημειώνεται ότι η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου έχει ξεκινήσει ηλεκτρονική εκστρατεία ενθάρρυνσης των Κυπρίων της Βρετανίας να βάλουν την υπογραφή τους σε παρόμοια επιστολή προς τον Μπόρις Τζόνσον, ζητώντας του να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα, μέσω της ιστοσελίδας http://www.cypriotfederation.org.uk/eez.

Η κινητοποίηση της Ομοσπονδίας ακολουθεί επίσημες τοποθετήσεις από το Foreign Office, που ενώ δηλώνει ότι αναγνωρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην ΑΟΖ καλεί «όλες τις πλευρές» να αποφεύγουν ενέργειες που δημιουργούν κίνδυνο κλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή.

«Αντιθέτως, τους καλούμε να αναζητήσουν τρόπους με τους οποίους η ανάπτυξη των υδρογονανθράκων μπορεί να υποστηρίξει την αναζήτηση μίας λύσης, προς όφελος όλων των Κυπρίων».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024
Άλμα άνω του 3% για το πετρέλαιο-Στα $90 το brent
Ε.Ε.: Αυξάνει στα €7,3 δις τους πόρους για πράσινη-ψηφιακή μετάβαση