Η «Καλυψώ» αποδείχθηκε …μικρό ΖΟΡ

Χαμόγελα αισιοδοξίας σκόρπισαν τα πρώτα αποτελέσματα από την ερευνητική γεώτρηση «Calypso 1», εντός του ερευνητικού Τεμαχίου 6 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Η ανακοίνωση του Υπουργού Ενέργειας, Γιώργου Λακκοτρύπη, περί ύπαρξης «εκτεταμένης στήλης καθαρού φυσικού αερίου», η οποία «επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, καθώς και ανθρακικού ταμιευτήρα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, παρόμοιου με αυτού του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Zohr», ήρθε να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις ειδικών που έκαναν λόγο για ένα μεγάλο (από πλευράς μεγέθους και μορφολογίας) και πολλά υποσχόμενο κοίτασμα φυσικού αερίου. Παρά το γεγονός ότι η κοινοπραξία των εταιρειών Eni και Total χρειάζεται να προχωρήσει σε επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για να υπολογίσει την ακριβή ποσότητα Φυσικού Αερίου του κοιτάσματος, εντούτοις ειδικοί στο χώρο της ενέργειας δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους τόσο για τις ποσότητες υδρογονανθράκων στην «Καλυψώ» όσο και για την ενισχυμένη πιθανότητα ύπαρξης κι άλλων κοιτασμάτων και σε άλλα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, τα οποία γειτνιάζουν με το 6, δηλαδή τα τεμάχια 7, 10 και 11.


«Ακούγαμε ότι οι ποσότητες στην Καλυψώ πιθανόν να κυμαίνονται περίπου σε 6 – 8 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια. Τα όσα ειπώθηκαν την Πέμπτη δεν διαψεύδουν την εκτίμηση αυτή, αντίθετα σε ένα βαθμό την υποστηρίζουν», δήλωσε στο InBusinessNews ο ειδικός σε θέματα υδρογονανθράκων, Χαράλαμπος Έλληνας. Σχολιάζοντας τον συσχετισμό της «Καλυψώς» με το αιγυπτιακό ΖΟΡ, ο κ. Έλληνας εξέφρασε την εκτίμηση πως η ανακάλυψη αυτή καταδεικνύει πως υπάρχουν κι άλλα κοιτάσματα εντός της κυπριακής ΑΟΖ. 

«Πιο δυνατές είναι οι ενδείξεις για παρόμοια κοιτάσματα στο οικόπεδο 10. Εκτιμώ ότι στο 10 θα κάνουμε ανακάλυψη παρόμοια με το μέγεθος του ΖΟΡ», τόνισε ο κ. Έλληνας. 

Διαβάστε ακόμα: Καλής ποιότητας ΦΑ στο Καλυψώ

«Μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο»
Για μια πολύ μεγάλη μέρα για την Κύπρο έκανε λόγο, μιλώντας στο InBusinessNews ο Δρ Κωνσταντίνος Χατζηστάσου, Επίκουρος Καθηγητής Μηχανικής, Συντονιστής του Προγράμματος Μηχανικής Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Αν και δεν γνωρίζουμε την ακριβή ποσότητα, τόνισε, η ανακάλυψη από μόνη της λέει πολλά πράγματα, από την άποψη ότι επιβεβαιώθηκε ο ταμιευτήρας, που απ’ ότι φαίνεται είναι πανομοιότυπος με εκείνο του ΖΟΡ, αλλά με καλύτερα χαρακτηριστικά ως προς το πορώδες των πετρωμέτων. «Οπότε αυτό συνεπάγεται πολύ μεγάλες προοπτικές για την Κύπρο, διότι φαίνεται να υπάρχουν αρκετοί στόχοι, παρόμοιοι με τον συγκεκριμένο», ανέφερε. 

Διαβάστε ακόμα: Ανακατατάξεις στους διαφημιζόμενους στην TV

Ο συσχετισμός με το ΖΟΡ, σύμφωνα με τον Δρ Χατζηστάσου, σημαίνει πολλά, καθώς ενισχύει το ενδεχόμενο τα πετρώματα περιμετρικά του υποθαλάσσιου όρους Ερατοσθένης να είναι δυνητικοί ταμιευτήρες υδρογονανθράκων. Πλέον, συμπλήρωσε, φαίνεται να επιβεβαιώνονται όσοι είχαν παρομοιάσει το ΖΟΡ σαν ένα δέντρο σε ένα δάσος.

Αν λάβουμε υπόψη συλλογικά τις ανακαλύψεις,  Αφροδίτη, περιμένουμε και τις ποσότητες του Καλυψώ, η κύπρος αρχίζει να αναπτύσσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Ισραήλ. Το πλεονέκτημα είναι ότι μεγάλες εταιρείες, η κύπρος είναι η μόνη χώρα που κατάφερε να προσελκύσει τόσο μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, κάτι που δεν πέτυχε ούτε το Ισραήλ ούτε ο Λίβανος (ΕΝΙ, ΕΧΟΝ, TOTAL)

Συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Ισραήλ
Ο Δρ Χατζηστάσου σημείωσε πως αν λάβουμε υπόψη συλλογικά τις ανακαλύψεις σε «Αφροδίτη» και «Καλυψώ», διαφαίνεται ότι η Κύπρος αρχίζει να αναπτύσσει συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του Ισραήλ.  Και αυτό γιατί, με τις ποσότητες που διαθέτει, σε συνδυασμό με τις καλές σχέσεις που διατηρεί με Αίγυπτο και Λίβανο, η Κύπρος θα μπορούσε να διοχετεύσει ΦΑ στις χώρες αυτές, σε αντίθεση με το Ισραήλ, το οποίο δεν διατηρεί και τις καλύτερες των σχέσεων με την Αίγυπτο. 

Την ίδια ώρα, η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της περιοχής που κατάφερε να προσελκύσει αρκετές και τόσο μεγάλου βεληνεκούς εταιρείες, παρά τις τουρκικές προκλήσεις, κάτι που δεν πέτυχε ούτε το Ισραήλ ούτε ο Λίβανος.

Πάντως, ο Δρ Χατζηστάσου τόνισε πως υπό τα σημερινά δεδομένα με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου διεθνώς, τις περιορισμένες αγορές και το υψηλό κόστος άντλησης σε τόσο μεγάλο βάθος, οι συνεργασίες μεταξύ των εταιρειών που δραστηριοποιούνται εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα πρέπει να θεωρείται ένα πιθανό σενάριο. «Το Καλυψώ φαίνεται να επεκτείνεται και στα γειτονικά τεμάχια 7, 10 και 11. Το 10 το έχουν οι EXXONMOBIL – Qatar Petroleum, το 11 η κοινοπραξία ENI - TOTAL και το 6 το έχει η ENI. Άρα αναπόφευκτα και οι εταιρείες θα πρέπει να κάνουν κάποια συνέργεια, ωστε να κατανείμουν τον κίνδυνο και να μειώσουν την έκθεση στο ρίσκο», κατέληξε ο Δρ. Χατζηστάσου.

Επόμενη η «Σουπιά» 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωτρύπανο Saιpem 120000 είναι έτοιμο πλέον να προχωρήσει προς τον επόμενο στόχο του, τη «Σουπιά» εντός του τεμαχίου 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Ένας στόχος, από τον οποίον επίσης αναμένονται θετικά αποτελέσματα. Μετά την ολοκλήρωση της εν λόγω γεώτρησης, το Saιpem 120000, ενδεχομένως να επιστρέψει για την επιβεβαιωτική στην Καλυψώ, προκειμένου να δώσει τις ακριβείς ποσότητες ΦΑ.  Αξίζει να σημειωθεί ότι εντός του 2018 αναμένεται να γίνουν έρευνες από τις EXXONMOBIL – Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10.

Δειτε Επισης

Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω στις κατοικίες: Στις 236 οι αιτήσεις, συνεχίζεται ομαλά η διαδικασία υποβολής
Πετρέλαιο: Βουτιά 3% στις τιμές μετά τις αναφορές για εκεχειρία Ισραήλ-Χεζμπολάχ
EnergyIntel: Ηγετική παρουσία στην ενεργειακή μετάβαση
Εβδομάδα κερδών για το πετρέλαιο-Πάνω από τα 75 δολάρια το Brent
Ο προγραμματισμός της Exxon Mobil για γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ-Ενημέρωσε Χριστοδουλίδη ο Άρντιλ
Κέρδη 2% για το πετρέλαιο με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία
Πτώση 0,7% για τις τιμές του πετρελαίου
Βολές και αιχμές πρατηριούχων κατά της ΕΠΑ-Βλέπουν έλλειψη βούλησης για διερεύνηση καταγγελίας για τις τιμές
BofA: Οι τιμές για πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα καταγράψουν μείωση λόγω των δασμών του Τραμπ
Χωρίς μεταβολές οι τιμές του πετρελαίου στη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων