Επανακαθορίζεται το σχέδιο ανάπτυξης του "Αφροδίτη"

Υπουργείο Ενέργειας και εταίροι στο τεμάχιο «12» της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αρχίζουν εκ νέου τη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος «Αφροδίτη», μετά την υπογραφή την Τετάρτη της συμφωνίας για την είσοδο της βρετανικής εταιρείας BG στην κοινοπραξία του τεμαχίου «12» με ποσοστό 35%.

Εν μέσω «δύσκολων στιγμών» για τη βιομηχανία των υδρογονανθράκων, λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης χαρακτήρισε «πολύ σημαντική εξέλιξη» την υπογραφή της συμφωνίας για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

«Θεωρούμε ότι είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Αφροδίτη, ιδιαίτερα σε συνθήκες όπου η βιομηχανία των υδρογονανθράκων διέρχεται δύσκολες στιγμές σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου», είπε.

«Θεωρούμε πλέον ότι η κοινοπραξία έχει ενδυναμωθεί τόσο τεχνικά όσο και οικονομικά, καθώς επίσης και το γεγονός ότι πλέον ευθυγραμμίζονται και τα συμφέροντα στην αλυσίδα παραγωγής φυσικού αερίου, αφού ο νεοεισελθής στην κοινοπραξία BG είναι συνιδιοκτήτης αλλά και διαχειριστής τους τερματικού υγροποίησης στο Idku», ανέφερε ο Υπουργός.

Είπε, επίσης, ότι μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται «να αρχίσουμε ξανά τη συζήτηση για το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, ευελπιστώντας να μας οδηγήσει σε ένα συμφωνημένο πλάνο για να ξεκινήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Ανέφερε ακόμα ότι οι σημερινές συμφωνίες είναι θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξαγωγής κυπριακού φυσικού αερίου στο τερματικό υγροποίησης της BG στο Idku της Αιγύπτου. Ανέφερε ωστόσο ότι θα πρέπει να προηγηθούν οι εμπορικές συμφωνίες πάνω στις οποίες θα επικεντρωθούν μαζί με το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές της βιομηχανίας, η μεγαλύτερη πρόκληση για την εξαγωγή κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είναι η πτώση στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου που πιέζουν προς τα κάτω και τις τιμές του φυσικού αερίου και οι οποίες, όπως εκτιμάται, δεν θα ανακάμψουν εύκολα μέσα στα επόμενα χρόνια.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η μεταφορά κυπριακού φυσικού αερίου στο τερματικό υγροποίησης της BG στην Αίγυπτο, δεν συνδέεται κατ` ανάγκη με τη μεταφορά φυσικού αερίου από το ισραηλινό Λεβιάθαν, παρόλο που στην κοινοπραξία του ισραηλινού τεμαχίου συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Noble, Delek και Avner.

Εκ μέρους της Noble Energy, ο Διευθυντής της Επιχειρησιακής Μονάδας Κύπρου Barry Shelden ευχαρίστησε τον Υπουργό Ενέργειας και την ομάδα του για την ιδιαίτερη υποστήριξη για την είσοδο της BG στην κοινοπραξία του τεμαχίου «12», όπως και τις υπόλοιπες εταιρείες αλλά και το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα για την προώθηση της συμφωνίας.

Καλωσορίζοντας την BG στην κοινοπραξία, είπε ότι η βρετανική εταιρεία φέρνει τεράστια επίπεδα εμπειρίας τόσο στον τεχνικό και οικονομικό τομέα όσο και στον τομέα του μάρκετινγκ, και εξέφρασε την άποψη ότι κάτι τέτοιο θα είναι ένα πραγματικό όφελος για τους εταίρους στο τεμάχιο «12». Ανέφερε, επίσης, ότι προσβλέπει στην ενοποίηση των τεσσάρων συνεργαζόμενων ομίλων σε μια πολύ δυνατή κοινοπραξία.

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε μπροστά, με συνεχή δουλειά, ώστε να αναπτύξουμε το κοίτασμα Αφροδίτη μαζί με το Υπουργείο Ενέργειας», ανέφερε.

Η συμφωνία υπογράφηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών Noble Energy International Ltd, Delek Drilling Limited Partnership, Avner Oil Exploration Limited Partnership και BG Cyprus Limited. Προβλέπει εκχώρηση στην BG του 35% των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την Άδεια Έρευνας Υδρογονανθράκων για το τεμάχιο 12 της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, το οποίο περιλαμβάνει το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη».

H εκχώρηση δικαιωμάτων στην BG Cyprus Limited έλαβε την απαραίτητη έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 18 Ιανουαρίου 2016. Στη βάση της συμφωνίας που υπογράφηκε, η Noble Energy παραμένει διαχειριστής του τεμαχίου 12 με ποσοστό 35% των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την Άδεια Έρευνας, με τις εταιρείες Delek Drilling και Avner Oil Exploration να κατέχουν ποσοστό 15% έκαστη.

Την Πέμπτη η απόφαση για εξαγορά της BG από την Shell
Εκ μέρους της BG Group, ο Αντιπρόεδρος του Τμήματος Ανάπτυξης Διεθνών Επιχειρήσεων Jim Seaton εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση και τους εταίρους της κοινοπραξίας στο «Αφροδίτη».

Ερωτηθείς πώς επηρεάζει τη συμφωνία αλλά και τις περιφερειακές συνεργασίες η εξαγορά της BG από την Shell, ανέφερε ότι οι μέτοχοι της BG θα αποφασίσουν αύριο και ότι, αν προχωρήσει η συμφωνία, η BG Κύπρου θα είναι μέρος του ομίλου της Shell. Ανέφερε ωστόσο ότι δεν μπορεί να κάνει εικασίες για τις προθέσεις της Shell για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που ήρθαμε στο τεμάχιο 12 και πολύ επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη του Αφροδίτη», ανέφερε.

Ο κ. Λακκοτρύπης επεσήμανε ότι η συμφωνία γίνεται με την BG ανεξαρτήτως οποιωνδήποτε άλλων εξελίξεων, όπως η υπό εξαγορά διαδικασία της BG από την Shell.

«Θα πρέπει να δούμε την έγκριση των μετόχων της BG και μετά τους όρους αυτής της συγχώνευσης», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση.

Την Πέμπτη οι μέτοχοι της BG αποφασίζουν αν θα αποδεχτούν την εξαγορά από την Shell μετά την έγκριση της συμφωνίας από τους μετόχους της Shell. Θεωρείται ωστόσο ότι οι μέτοχοι της BG θα ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας, αφού η βρετανική εταιρεία είναι η κερδισμένη από τη συμφωνία που υπογράφηκε πριν από την κατρακύλα των διεθνών τιμών του πετρελαίου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες