Σέφκοβιτς: Η Αν. Μεσόγειος μπορεί να καταστεί προμηθευτής της Ευρώπης

Η Ανατολική Μεσόγειος, εφόσον αναπτυχθεί σωστά, θα μπορούσε να καταστεί πολύ σημαντικός παίκτης στην προμήθεια της Ευρώπης με φυσικό αέριο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος αρμόδιος για την ενεργειακή ένωση της ΕΕ, Μάρος Σέφκοβιτς.

Ο κ. Σέφκοβιτς ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, άρχισε το πρόγραμμα συναντήσεών του στο νησί με συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, οποίος δήλωσε πως συζήτησαν τη συνεισφορά της Κύπρου και της περιοχής στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, και ειδικότερα τις πηγές και τις διαδρομές του φυσικού αερίου.

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης το θέμα της ενεργειακής ένωσης, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, καθώς και τα κυπριακά έργα που περιλαμβάνονται στον κοινοτικό κατάλογο Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος.

«Θεωρούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια πολύ σημαντική περιοχή από πλευράς ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», ανέφερε στις δηλώσεις του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, προσθέτοντας πως «πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πολύ στενά με την Κύπρο για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να εξελίξουμε (τα κοιτάσματα) προς όφελος της περιοχής αλλά επίσης και για τη βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης».

Σε ερώτηση κατά πόσον πιστεύει ότι σε μελλοντικό στάδιο τα κοιτάσματα φυσικού αερίου θα μεταφερθούν στην Ευρώπη, ο κ. Σέφκοβιτς σημείωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το μελλοντικό έργο στα κοιτάσματα αυτά, καθώς, «όπως είδαμε, τα πρώτα αποτελέσματα είναι πολύ υποσχόμενα».

Εξήγησε ότι τα κοιτάσματα αυτά δεν αφορούν απλά εκατοντάδες δισεκατομμύρια, αλλά χιλιάδες δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (φυσικού αερίου), προσθέτοντας ότι η ετήσια κατανάλωση της ΕΕ κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

«Έτσι αυτό δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε και συνέχισε: «Το επόμενο ζήτημα θα εξαρτηθεί από το πόσο μεγάλα είναι πραγματικά τα κοιτάσματα αυτά, ποια είναι η δυναμικότητά τους και ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος αξιοποίησης τόσο για την περιοχή όσο και για την τελική μεταφορά στην Ευρώπη».

Επίσης, ο κ. Σέφκοβιτς είπε πως τον Φεβρουάριο η Κομισιόν θα παρουσιάσει τη νέα στρατηγική για το υγροποιημένο φυσικό αέριο για την Ευρώπη, «όπου βλέπουμε την Μεσόγειο ως μια από τις πολύ σημαντικές πύλες για τον εφοδιασμό της Ευρώπης».

«Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι, εφόσον αναπτυχθεί σωστά, η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να καταστεί πολύ σημαντικός παίκτης σε αυτό το θέμα», κατέληξε.

Από την πλευρά του, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως στη συνάντηση «μιλήσαμε για την ενεργειακή κατάσταση στην Κύπρο, τις προοπτικές που διανοίγονται με την ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο και πώς θα μπορούσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η χώρα μας να δουλέψουν μαζί για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τόσο σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές της πηγές αλλά και σε ό,τι αφορά τις διαδρομές».

Ευχαρίστησε επίσης τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη στήριξή του στην Κύπρο, η οποία, όπως είπε, μετουσιώνεται και με τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος τα οποία η Επιτροπή έχει εγκρίνει για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τα έργα αφορούν τον Euro Asia Interconnector, που αφορά στην πόντιση καλωδίου που να ενώνει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Κύπρο και της Ελλάδας, το East Med pipeline, που αφορά στην κατασκευή αγωγού που να ενώνει τα κοιτάσματα της περιοχής με την Ελλάδα μέσω Κρήτης και την άρση των εσωτερικών εμποδίων για τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου.

Τα έργα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ στο πλαίσιο της Διευκόλυνσης Ενώνοντας την Ευρώπη, με προϋπολογισμό €5,35 δισ, περιλήφθηκαν στον επικαιροποιημένο κατάλογο των 195 Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024