Μια αλλιώτικη διαδικασία παραγωγής ενέργειας

Σε μια έκταση 4,6 εκταρίων στο Τσέρι βρίσκεται μια αλλιώτικη "καλλιέργεια", η οποία παράγει ενέργεια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα Φωτοβολταϊκό Πάρκο στην Κύπρο και πρόκειται για μια ακόμη δραστηριότητα της ΑΗΚ στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Το Φωτοβολταϊκό Πάρκο -το οποίο έχει τεθεί σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2014- κατασκευάστηκε στο χώρο του Υποσταθμού Ψηλής Τάσης της ΑΗΚ στο Τσέρι και έχει ισχύ 3 MW.  Με τη λειτουργία του το πάρκο παράγει περίπου 5.000 ΜWh/χρόνο και η εξοικονόμηση σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) είναι περίπου 3.600 τόνοι ανά έτος. Το πάρκο μπορεί να καλύψει το 0,3% της συνολικής ζήτησης ενέργειας. Στη μέγιστη του παραγωγή τροφοδοτεί 1.200 σπίτια.

«Το κόστος της ενέργειας που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά είναι ανταγωνιστικό με τις συμβατικές μορφές ενέργειας.  Υπό κάποιες συνθήκες μάλιστα μπορεί να είναι φθηνότερο», δήλωσε στην κάμερα ο Βοηθός Διευθυντής Παραγωγής της ΑΗΚ, Κωνσταντίνος Ρούβας.

Όπως εξήγησε ο Πολιτικός Μηχανικός της ΑΗΚ, Χαράλαμπος Καρτακούλλης, «το σύστημα θεμελίωσης που χρησιμοποιήθηκε είναι με πασσάλους κατ’ ευθείαν στο έδαφος αντί θεμελίωσης με χρήση μπετόν, το οποίο βοηθά στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και χωματουργικών έργων καθώς επιτρέπει την τοποθέτηση σε εδάφη με ελαφρά κλίση». 

Παράλληλα, ο Βοηθός Διευθυντής Παραγωγής, Ευτύχιος Ευτυχίου, σημείωσε ότι τα φωτοβολταϊκά πλαίσια επηρεάζονται από τις νεφώσεις και τη σκόνη, ενώ τόνισε ότι είναι σημαντικό να διατηρούνται καθαρά για να λειτουργούν απρόσκοπτα. 

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024