Λακκοτρύπης: «Υπήρχε μεν η δομή, αλλά όχι υδρογονάνθρακες»

Δεν έχει εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο απόθεμα υδρογονανθράκων στην περιοχή `Ονασαγόρας` στο τεμάχιο 9 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, τονίζοντας ωστόσο ότι η στρατηγική της Κυβέρνησης περιελάμβανε και αυτό το σενάριο, δηλαδή να μην υπάρχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
Σε δηλώσεις του, ο κ. Λακκοτρύπης υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση θα επικεντρωθεί στην εμπορική εκμετάλλευση του “πολύ σημαντικού” κοιτάσματος Αφροδίτη, “το συντομότερο δυνατό”, που θα επιφέρει μεγάλα οφέλη για τον τόπο. Πρόσθεσε ότι είναι ήδη προχωρημένες οι συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Ειδικά σε ό,τι αφορά την Αίγυπτο, είπε ότι “προχωράμε να συζητήσουμε και την τεχνική λύση και τους εμπορικούς όρους”. 

Επόμενη γεώτρηση στo «Αμαθούσα»

Σε ό,τι αφορά την μη ανεύρεση εκμεταλλεύσιμης συγκέντρωσης υδρογονανθράκων στο “Ονασαγόρας”, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο γεωτρήσεις σε τέτοιου είδους βαθιά νερά όπως αυτά της Κύπρου έχουν τεχνική πιθανότητα επιτυχίας μόλις 26% και σημείωσε ότι η επόμενη γεώτρηση στην οποία θα προχωρήσει η εταιρεία ENI θα είναι στο τεμάχιο 9 στον γεωτρητικό στόχο με την επωνυμία “Αμαθούσα”.  Σχετικό διάταγμα για τη ζώνη ασφαλείας, είπε, εκδόθηκε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών. Η γεώτρηση θα ολοκληρωθεί εντός 80-90 ημερών, όπως και εκείνη στην περιοχή “Ονασαγόρας” και θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες.

«Δεν έχει εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο απόθεμα»

Αναφορικά με τα σχέδια για κατασκευή τερματικού για το φυσικό αέριο, ο Υπουργός σημείωσε ότι  “αναμέναμε να δούμε από αυτή την πρώτη γεώτρηση (στο Ονασαγόρας) εάν θα υπάρξουν δυνητικά νέα αποθέματα, τα οποία θα μπορούσαν να προστεθούν. Το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιθυμητό έτσι αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στο κοίτασμα “Αφροδίτη” που θα επιφέρει, αναμένουμε, μεγάλα οφέλη για την Κυπριακή Δημοκρατία σε λύσεις που είναι εφικτές”. 

Αυτή τη στιγμή, είπε, γίνεται επεξεργασία των δεδομένων από το `Ονασαγόρας` προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για την πλήρη αξιολόγησή τους. “Το μόνο βέβαιο που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι δεν έχει εντοπιστεί εκμεταλλεύσιμο απόθεμα υδρογονανθράκων”, είπε.

«Ήταν μέσα στα σενάρια»

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Υπουργός ανέφερε ότι όσον αφορά το ερευνητικό πρόγραμμα υπήρχαν τρία επεξεργασμένα πιθανά σενάρια, το ένα ήταν για μεγάλη ανακάλυψη, το δεύτερο ήταν για μικρή ανακάλυψη και το τρίτο ήταν για το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε σήμερα, δηλαδή να μην υπάρχουν εκμεταλλεύσιμα αποθέματα. “Ήταν και αυτό ένα από τα σενάρια που είχαμε επεξεργαστεί και είχαμε πει κατ` επανάληψη ότι εάν δεν φθάσουμε στο απαραίτητο βάθος που είναι προγραμματισμένο δεν μπορούμε να ξέρουμε ή να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη ή μη των υδρογονανθράκων. Έτσι, και σε αυτή την περίπτωση στην ερευνητική ήταν ένα από τα πιθανά σενάρια. Και για την “Αφροδίτη” είχαμε πει ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα”, επισήμανε.

«Υπήρχε μεν η γεωλογική δομή, αλλά όχι υδρογονάνθρακες»

Ερωτηθείς κατά πόσον επηρεάζει την εικόνα της Κύπρου αυτό το αποτέλεσμα, είπε “δεν πιστεύω”, σημειώνοντας ότι “διότι τέτοιου είδους δραστηριότητες εμπεριέχουν μεγάλες αβεβαιότητες”.

“Είδαμε στην περίπτωση του “Αφροδίτη”, τη διαφορά από την αρχική εκτίμηση της ερευνητικής γεώτρησης και τι επέφερε η επιβεβαιωτική γεώτρηση, έτσι και τώρα. Οι πιθανότητες επιτυχίας μιας γεώτρησης σε παγκόσμιο επίπεδο είναι χαμηλότερες. Π.χ. σε παγκόσμιο επίπεδο γεωτρήσεις σε τέτοιου είδους βαθιά νερά όπως τα δικά μας έχουν τεχνική πιθανότητα επιτυχίας 26%, δηλαδή να ολοκληρωθούν είναι 26%, και να έχει εμπορική ανακάλυψη είναι μόλις 11%. Αντιλαμβάνεστε ότι με αυτά τα στατιστικά έπρεπε ως Κυπριακή Δημοκρατία να είμαστε έτοιμοι για όλες τις πιθανότητες”, είπε. Διευκρίνισε περαιτέρω ότι στο “Ονασαγόρας” υπήρχε μεν η γεωλογική δομή αλλά δεν εμπεριείχε υδρογονάνθρακες.

“Σε εκείνο το σημείο τα σεισμικά δεδομένα καταδείκνυαν την ύπαρξη γεωλογικής δομής, η οποία δυνητικά θα μπορούσε να εμπεριέχει ταμιευτήρες. Η γεωλογική δομή πράγματι ήταν εκεί, αλλά δεν εμπεριείχε υδρογονάνθρακες”, εξήγησε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ανακατατάξεις στο Δ.Σ. της Petrolina-Με εκτελεστικά καθήκοντα ο Χρ. Λευκαρίτης, νέο εκτελεστικό μέλος η Α. Λευκαρίτη
Συνεχίζεται η διολίσθηση του αργού πετρελαίου
Αποκαλυπτήρια για EKO Energy-Και επίσημα στην προμήθεια πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας
Hλεκτροκίνηση: Μετά το 2035 θα εξοικονομούνται καθημερινά περίπου 12 εκ. βαρέλια πετρελαίου
Σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης μεγάλων επιχειρήσεων ύψους €17 εκατομμυρίων-Όλες οι πληροφορίες
BlackRock: Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται επενδύσεις $4 τρις ετησίως
Γ. Παπαναστασίου: Στόχος χαμηλού κόστους ρεύμα για ανταγωνιστικότερη βιομηχανία
Γ. Παπαναστασίου για Great Sea Interconnector: Όχι επιβάρυνση του καταναλωτή πριν τη λειτουργία του καλωδίου
ΙΚυ: Οι δυνατότητες της ηλιακής και αιολικής ενέργειας στην Αν. Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή έως το 2050
Η ευρωπαϊκή ζήτηση για LNG θα κορυφωθεί το 2024