Τράπεζες: Η σωστή πορεία, ο ξεκάθαρος στόχος και οι προκλήσεις

Μάριος Ρούσσος  02/12/2022 06:40
Τράπεζες: Η σωστή πορεία, ο ξεκάθαρος στόχος και οι προκλήσεις

Τράπεζες: Η σωστή πορεία, ο ξεκάθαρος στόχος και οι προκλήσεις

Μάριος Ρούσσος  02/12/2022 06:40

Την σωστή πορεία στην οποία βρίσκεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας της Κύπρου αποτυπώνει η EY Attractiveness Survey Cyprus 2022 με θέμα «Πώς η Κύπρος μπορεί να διεκδικήσει επενδύσεις σε έναν ανατρεπτικό κόσμο», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν από την EY στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που πραγματοποίησε στη Λεμεσό.

Διαβάστε ακόμα: 

Στην έκθεση τονίζεται ο σημαίνοντας ρόλος που διαδραμάτισε κατά την διάρκεια της πανδημίας ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος-όπως τονίζεται- λειτουργώντας ως αρωγός της κυπριακής οικονομίας προσέφερε τα απαραίτητα κεφάλαια και ρευστότητα, διατηρώντας σε υγιή επίπεδα την οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις προκλήσεις που έχουν ενώπιον τους οι τράπεζες, και οι οποίες αφορούν κατά κύριο λόγο την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τους και την αναθεώρηση του συσχετισμού εσόδων και κόστους. Δηλαδή επί της ουσίας, την αναδιάρθρωση του κόστους μέσα από την μείωση του αριθμού των καταστημάτων και του ανθρώπινού τους δυναμικού. Ανάμεσα στις προκλήσεις επίσης, η αναγνώριση και δημιουργία νέων δανειακών ευκαιριών χωρίς αύξηση του πιστωτικού κινδύνου.

Ως ο κύριος στόχος των τραπεζών, ξεκάθαρα, προσδιορίζεται από την έκθεση η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους, τα οποία σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που παρατίθενται, τον Δεκέμβριο του 2021 ανέρχονταν στο 11% των συνολικών δανείων. Ένα ποσοστό πολύ πιο κάτω από το 28% του Δεκέμβριου του 2019.

Ειδική μνεία γίνεται στην πώληση μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου της RCB στην Ελληνική Τράπεζα, και συγκεκριμένα ενός εξυπηρετούμενου χαρτοφυλακίου δανείων ύψους €556 εκατομμυρίων, σχετικών καταθέσεων στους λογαριασμούς των αντίστοιχων δανειοληπτών, καθώς και σχετικών υποχρεώσεων εκτός ισολογισμού.

Σε ό,τι αφορά τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, αυτές καταγράφουν σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά, μέχρι το τέλος του 2021, τα funds διαχειρίζονταν περιουσιακά στοιχεία αξίας 11.6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 35% από την προηγούμενη χρονιά.

Αξίζει να τονιστεί ότι ανάμεσα στις επενδυτικές κινήσεις στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, η έκθεση ξεχωρίζει την απόφαση της MUFG Investor Services να δημιουργήσει γραφείο στη Λεμεσό με στόχο την υποστήριξη των πελατών της MUFG στην Ευρώπη. Η MUFG Investor Services, αποτελεί παγκόσμιο βραχίονα εξυπηρέτησης περιουσιακών στοιχείων του Mitsubishi UFJ Financial Group.

Στον ασφαλιστικό τομέα, τέλος, η έκθεση δεν εντοπίζει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, υποδεικνύει ότι οι μικρότερες εταιρείες θα κληθούν μελλοντικά να λάβουν μέτρα, καθώς τα κόστη για κανονιστική συμμόρφωση θα είναι μεγαλύτερα.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας