Τράπεζα Κύπρου: Με παρακαταθήκη €109 εκατ. στο 2023

Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2022 για την Τράπεζα Κύπρου καταδεικνύουν πως η επόμενη χρονιά, εκτός απροόπτου, θα αποτελέσει την καλύτερη του οργανισμού εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία.

Μπορεί στο εννιάμηνο η τράπεζα να έδειξε ζημιά 9 εκατ. ευρώ αλλά αν εξαιρεθεί το κόστος των 101 εκατ. ευρώ για το τελευταίο σχέδιο εθελούσιας εξόδου και κάποια άλλα έκτακτα έσοδα, η τράπεζα σημείωσε κέρδος μετά τη φορολογία ύψους 109 εκατ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 71% σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Το όφελος από το επιτυχημένο Σχέδιο εθελούσιας εξόδου έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τράπεζας, με τον Δείκτη κόστος προς έσοδα να μειώνεται στο 54% για το εννιάμηνο και στο εντυπωσιακό 47% για το τρίτο τρίμηνο του έτους, δηλαδή 10 μονάδες βάσης κάτω σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η τράπεζα εκτιμά πως θα έχει ετήσια εξοικονόμηση 37 εκατ. ευρώ ή 19% του κόστους προσωπικού και πως το κόστος των 104 εκατ. ευρώ θα μηδενιστεί σε περίοδο 2.7 ετών.

Επιπρόσθετα, η Τράπεζα Κύπρου πέτυχε από το τρίτο τρίμηνο τον στόχο που είχε για το τέλος του έτους, ο οποίος αφορούσε μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων κάτω του 5%. Πλέον τα ΜΕΔ της τράπεζας βρίσκονται στο 4.5% ενώ το Helix 3, το τελευταίο project πώληση ΜΕΔ ολοκληρώθηκε και επίσημα την Παρασκευή. 

Όσον αφορά τα νέα δάνεια και παρά την ευρύτερη αβεβαιότητα που επικρατεί,  ανήλθαν σε €1,6 δισ. για το εννιάμηνο 2022, σε σύγκριση με € 1,3 δισ. κατά το εννιάμηνο 2021 αυξημένα κατά 25% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας ακόμα και τον νέο δανεισμό που είχε δοθεί το πρώτο εννιάμηνο του 2019, δηλαδή προ πανδημίας.

Χωρίς τον βραχνά των ΜΕΔ, με Δείκτη Κόστους προς Έσοδα σε επίπεδα πλέον που θα ζήλευαν κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες, ικανοποιητικά κεφαλαία και ισχυρή ρευστότητα, η διεύθυνση της τράπεζα δικαιολογημένα αισιοδοξεί πως το 2023 θα είναι έτος σημαντικής κερδοφορίας. Άλλωστε, είναι κάτι που καταδεικνύει η Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (ROTE) της τράπεζας. Τα 109 εκατ. ευρώ κερδοφορίας πριν τα μη-επαναλαμβανόμενα στοιχεία για το εννιάμηνο αντιστοιχούσαν σε 8.8% ενώ για το τρίτο τρίμηνο αντιστοιχούσαν σε 11.7%.

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της τράπεζας εκφράζεται η άποψη για «καθαρό μονοπάτι για διψήφιο ROTE» τα επόμενα χρόνια. Εξίσου θετική και επαναλαμβανόμενη πρόθεση της τράπεζας για καταβολή ουσιαστικού μερίσματος από το 2023 και μετά νοουμένου ότι δοθούν οι απαραίτητες εποπτικές εγκρίσεις και δεν θα διαφοροποιηθούν οι συνθήκες στην αγορά.

Δειτε Επισης

Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Με κόστος 1,2 εκατ. «ανασχηματίζει» με ηλεκτρικά τον στόλο οχημάτων του Υπουργικού η Κυβέρνηση
Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για το FDI screening και η δυστοκία της Κύπρου για συμμόρφωση
«Go Live» για την παράλληλη διαπραγμάτευση κυπριακών ομολόγων ΕΜΤΝ