Λαϊκή: Πώς προχωρά η εκκαθάριση-Παράταση για ακόμη πέντε μήνες

Με σταθερούς πλην αργούς ρυθμούς προχωρά από τους πιστωτές της πρώην Λαϊκής Τράπεζας η διαδικασία επαλήθευσης των οφειλών ή απαιτήσεων τους, με τον Εκκαθαριστή Αυγουστίνο Παπαθωμά (APP Advisory Limited) να δηλώνει στο InBusinessNews πως έχει ήδη κατατεθεί αίτηση στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για εξασφάλιση νέας πεντάμηνης παράτασης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 16 Οκτωβρίου εκπνέει η παράταση της προθεσμίας μέσα στην οποία οι πιστωτές θα πρέπει να επαληθεύσουν τις οφειλές ή απαιτήσεις τους, η οποία είχε εξασφαλιστεί με Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 17 Ιουνίου 2022.

«Η διαδικασία προχωρά σταθερά, αλλά με αργούς ρυθμούς. Δεν υπάρχει ανακοινώσιμο κάποιο ποσοστό ή ο αριθμός που επαλήθευσαν, όμως είναι αρκετά χαμηλός σε σύγκριση με τον συνολικό αριθμό των επηρεαζόμενων. Τις τελευταίες μέρες έχει αυξηθεί η κινητικότητα, αλλά παραμένουμε πίσω. Ωστόσο, δεν υπάρχει ανησυχία», ανέφερε ο κ. Παπαθωμάς. Για να προσθέσει πως έχει ήδη κατατεθεί αίτηση για εξασφάλιση νέας παράτασης. «Αιτηθήκαμε παράταση στη διαδικασία για πέντε μήνες, και μάλλον θα γίνει δεκτή», υπέδειξε.

Διαβάστε ακόμα: 

Σημειώνεται πως βάσει Διατάγματος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας ημερομηνίας 1 Ιουλίου 2022, η διαδικασία επαλήθευσης χρέους πιστωτών μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά(σ.σ. ΕΔΩ).

Ερωτηθείς κατά πόσο οι πιστωτές αξιοποιούν αυτή την ευχέρεια που τους παρέχεται και σε ποιο βαθμό ενδεχομένως δημιουργεί προβλήματα ή καθυστερήσεις, ενόψει του γεγονότος πως κάποιοι πιστωτές ίσως να μην είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς επισήμανε πως υπάρχουν ορισμένα μικροπροβλήματα κάποιες φορές. «Για παράδειγμα, πρέπει να γίνει επιβεβαίωση στοιχείων, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι το άτομο υπάρχει, και αυτό παίρνει λίγες μέρες. Είναι και ο ανθρώπινος παράγοντας», σημείωσε.

Ο Εκκαθαριστής, υπέδειξε πάντως ότι υπάρχει πάντα η επιλογή να μεταβεί κανείς στο δικαστήριο και να υποβάλλει την αίτησή του γραπτώς.

«Εμείς έχουμε ήδη οργανωθεί. Έχουμε τις καταστάσεις και τα στοιχεία. Τουλάχιστον για τις εύκολες περιπτώσεις, είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε»,  ανέφερε ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς. Υπενθυμίζεται ότι με το Διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας της 17ης Ιουνίου 2022, εξασφαλίστηκε παράταση της προθεσμίας για εξέταση της επαλήθευσης χρέους κάθε πιστωτή από τον Εκκαθαριστή σε 150 ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της κάθε επαλήθευσης χρέους.

Σε ό,τι αφορά το ύψος των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας που αναμένεται να ρευστοποιηθεί προς όφελος των πιστωτών της, ο κ. Παπαθωμάς, υπέδειξε πως χρειάζεται ακόμη κάποιος χρόνος για το τελικό ποσό που θα είναι διαθέσιμο. Σε αυτό το ποσό πάντως θα εμπίπτουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που κατέχει στην Τράπεζα Κύπρου.

Όπως εξήγησε ειδικότερα, «υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις που θα καθορίσουν το τελικό ποσό που θα διατεθεί στους πιστωτές. Και αφορά όλα τα περιουσιακά στοιχεία. Θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να προσδιοριστεί το τελικό ποσό». Πρόσθεσε περαιτέρω ότι υπάρχουν πάρα πολλές αγωγές που έκανε ο κόσμος εναντίον της τράπεζας. «Κοιτάμε αν κάποιες μπορούν να αποσυρθούν γιατί δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν, κοστίζει στον πιστωτή, αλλά και στην Λαϊκή Τράπεζα».

Καταλήγοντας, ο κ. Παπαθωμάς κάλεσε τους επηρεαζόμενους να επισκεφθούν την ιστοσελίδα και ακολουθώντας τις οδηγίες για υποβολή των στοιχείων τους, να λάβουν στοιχεία πρόσβασης στην διαδικτυακή Πύλη Πιστωτών της εκκαθάρισης στην οποία θα υποβάλουν την απαίτησή τους.

  • Ποια είναι η ΑPP Audit Advisory

Ο Αυγουστίνος Παπαθωμάς είναι senior partner στην ΑPP Audit Advisory. Διορίστηκε ως Εκκαθαριστής στις 31 Μαΐου 2022 βάσει σχετικού διατάγματος( σ.σ. διατάγματος εκκαθάρισης της Λαϊκής) του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας. Ο διορισμός του ανακοινώθηκε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου στις αρχές του περασμένου Ιούνη.

Η ΑPP Audit Advisory παρέχει μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων συμβουλευτικών υπηρεσιών συναλλαγών και φορολογικών συμβουλών, αφερεγγυότητας και διασφάλισης, εξυπηρετώντας τοπικούς και διεθνείς πελάτες. Δραστηριοποιείται με τις συναλλαγές επιχειρήσεων και αναδιαρθρώσεις, τη συμμόρφωση φορολογικών κανονισμών και κανονισμών αναφοράς.

Ως αποστολή της προσδιορίζει το να είναι μια θετική δύναμη στην αγορά και το όχημα επιλογής για τους πελάτες, τους συνεργάτες και τους ανθρώπους της, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να επιτύχουν τους στόχους τους.

Αναγνωρίζοντας και εκτιμώντας την εμπιστοσύνη που της δείχνουν οι πελάτες της, η ΑPP Audit Advisory επιδιώκει να ανταποδώσει μέσω της εξαιρετικής ποιότητας εργασία και υπηρεσίες που προσφέρει.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους
AstroBank: Προς πώληση αγροτικά τεμάχια