Κ. Πετρίδης: Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα

«Εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές εξαγορές, ενδεχομένως από το εξωτερικό τότε αυτό πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να το αναλύσουμε για να δούμε αν πρέπει να γίνει ή όχι», διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, κληθείς να σχολιάσει το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από ξένα επενδυτικά ταμεία-και όχι μόνο- για εξαγορά κυπριακών τραπεζών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πετρίδης τόνισε  την μεγάλη σημασία που έχει για την οικονομία του τόπου, να προχωρήσει η εφαρμογή του νομοσχεδίου που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να μελετά όλα ενδεχόμενα και να μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της οικονομίας μια τέτοια εν γένει μεγάλη πράξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μιλούσε στην ενημερωτική εκπομπή «ALPHA Ενημέρωση» υπογράμμισε πως έχουμε μάθει μέσα από το παρελθόν πόσο σημαντικός είναι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου και ποιες παρενέργειες μπορούν να υπάρξουν είτε από μια κατάρρευσή του είτε από μια μεγάλη ανωμαλία.

«Ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον», επισήμανε.

Η τοποθέτηση του Κωνσταντίνου Πετρίδη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία υπάρχει κατατεθειμένο το ενδιαφέρον του επενδυτικού ταμείου Lone Star για εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου απέρριψε τρεις προσφορές από το επενδυτικό ταμείο, το οποίο ωστόσο εξετάζει τις επιλογές του σε σχέση με την πιθανότητα υποβολής αναθεωρημένης προσφοράς.

Η Lone Star, μολονότι δεν έχει τελεσίδικα αποφασίσει να υποβάλει αναθεωρημένη τελική προσφορά στο Δ.Σ. της Τράπεζας Κύπρου, επιβεβαίωσε ότι η όποια αναθεωρημένη πρόταση προσφοράς υποβληθεί, θα είναι για την εξαγορά της τράπεζας Κύπρου μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης (scheme of arrangement) της ιρλανδικής διαδικασίας και όχι στη βάση πρότασης εξαγοράς, όπως καθορίζεται στον σχετικό τον κυπριακό νόμο του 2007.

Διαβάστε ακόμη: 

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την σχετική τοποθέτησή του υπουργού Οικονομικών:  

«Είναι κάπως ευαίσθητη η θέση μου να εκφέρω άποψη ως υπουργός Οικονομικών. Θα περιοριστώ στο να πω ότι έχουμε μάθει, θεωρώ, από το παρελθόν και πόσο σημαντικός είναι ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, και ενδεχομένως είτε μια κατάρρευσή του είτε μια μεγάλη ανωμαλία, τι μπορεί να στοιχίσει και στον καταθέτη και στον φορολογούμενο και συνολικά στην οικονομία της χώρας. Θεωρώ ότι τα τελευταία χρόνια έχει επέλθει μια εξυγίανση, δεν έχουμε τελειώσει φυσικά.

Δεν είναι κακό να γίνεται ένα consolidation στην αγορά, το οποίο έχει σε μεγάλο βαθμό. Αλλά ως χώρα οφείλουμε να διαφυλάξουμε την τραπεζική σταθερότητα προς το δημόσιο συμφέρον. Εάν δούμε ότι υπάρχουν επίφοβες και επιθετικές εξαγορές, ενδεχομένως από το εξωτερικό τότε αυτό πρέπει να έχουμε το δικαίωμα να το αναλύσουμε για να δούμε αν πρέπει να γίνει ή όχι.

Εμείς ως υπουργείο Οικονομικών έχουμε επεξεργαστεί ένα νομοσχέδιο το οποίο βρίσκεται στη Νομική Υπηρεσία, το οποίο θα επιτρέπει στον υπουργό Οικονομικών να μελετά όλα ενδεχόμενα και να μπορεί να παρέμβει σε περίπτωση που θεωρηθεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της οικονομίας μια τέτοια εν γένει μεγάλη πράξη. Είναι κάτι που ισχύει και στο εξωτερικό».

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου