Μεγάλες εξελίξεις και προκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα

Ο τομέας της γεωργίας, της γαλακτοκομίας και της κτηνοτροφίας συμβάλλει ουσιαστικά στη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού πρόκειται άλλωστε για βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας με μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και βελτίωσης.

Οι νέες εφαρμογές της τεχνολογίας στη γεωργική παραγωγή προσφέρουν ευρείες δυνατότητες στους επαγγελματίες του χώρου με θετικό αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία. Η «γεωργία ακριβείας» θα επιτρέψει την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών παραγωγής και διαχείρισης της γεωργικής εκμετάλλευσης, που έχουν ως στόχο την αύξηση του οικονομικού αποτελέσματος. 

Τα καίρια αυτά ζητήματα, στη σκιά των πληθωριστικών πιέσεων που προκαλεί η νέα οικονομική κρίση που βιώνουμε, τέθηκαν επί τάπητος στο πάνελ καταξιωμένων προσωπικοτήτων του χώρου, που φιλοξένησε το 5ο Παγκύπριο Συνέδριο Γάλακτος, Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Διαβάστε ακόμα: 

Όλοι οι χώροι εστίασης στη Μαρίνα Αγίας Νάπας

Επιχορηγημένες διακοπές από €55 σε 198 ξενοδοχεία τον Ιούλιο

Εκπρόσωποι των αγροτικών και άλλων οργανώσεων του κλάδου κατέθεσαν τις θέσεις και τις απόψεις τους ενώπιον του κοινού. Συγκεκριμένα, τις εκτιμήσεις τους παρουσίασαν οι Πανίκος Χάμπας, Γενικός Γραμματέας Κεντρικού Συμβουλίου, ΕΚΑ, Τάκης Χριστοδούλου, Πρόεδρος, Νέα Αγροτική Κίνηση (ΝΑΚ),  Ζαχαρίας Συμεού, Γενικός Ταμίας, Παναγροτικός Σύνδεσμος Κύπρου και Μιχάλης Λύτρας, Επίτιμος Πρόεδρος, Παναγροτική Ένωσις Κύπρου.

Ο Πανίκος Χάμπας, έκανε την αρχή λέγοντας ότι ζούμε την εποχή της επισιτιστικής κρίσης και συνάμα της αύξησης του κόστους. Η κατάσταση δεν θα τελειώσει σύντομα, εκτίμησε, κάνοντας αναφορά στον κρατισμό.

«Εάν δεν επανέλθει πίσω μια σύγχρονη Επιτροπή Διαχείρισης των Σιτηρών τα πράγματα θα χειροτερέψουν», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Είπε, επίσης, ότι ο αγρότης είναι αυτός που θα πληρώσει εν τέλει την πράσινη ανάπτυξη, κάτι που θα μειώσει τα έσοδά του. Για αντιμετώπιση του προβλήματος πρότεινε τον κρατικό παρεμβατισμό στον πρωτογενή τομέα, τη δημιουργία ενιαίας αρχής υδάτων και αξιοποίηση πρακτικών ,όπως ο βιοάνθρακας μέσω του οποίου καταγράφεται εξοικονόμηση.

Ο Τάκης Χριστοδούλου τόνισε ότι το 80% των τροφίμων στον τομέα είναι εισαγωγής. Ως απάντηση στο ζήτημα, πρότεινε τη χρήση νερού από τα νοικοκυριά και άλλες πράσινες ενέργειες που θα οδηγήσουν σταδιακά σε τόνωση του κλάδου.

Σε τοποθέτησή του αναφορικά με το Τμήμα Υδάτων, κάλεσε σε εφαρμογή πρακτικών για χρήση ανακυκλωμένου νερού. «Μπορούμε να εφαρμόσουμε και εμείς τεχνικές που κάνουν στο Ισραήλ», είπε δίνοντας παραδείγματα της γείτονας χώρας. «Είναι έγκλημα το νερό που χρησιμοποιούν τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες μας να πηγαίνει χαμένο», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, πρότεινε την μέγιστη εκμετάλλευση γεωργικής γης στην Κύπρο στο πλαίσιο πράσινων στρατηγικών.

Ο Ζαχαρίας Συμεού, αφού συμφώνησε με τους συνομιλητές του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον φάκελο χαλούμι. «Υπάρχει ανάγκη για άμεση λύση του ζητήματος του χαλουμιού», είπε, τονίζοντας ότι πολλοί παραγωγοί οδηγούνται σε πτώχευση. 

Ακολούθησαν εισηγήσεις που αφορούν στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών σε μεγάλες εκτάσεις, κάτι που απαιτεί τροποποίηση του νόμου. Συγκεκριμένα, η εισήγηση του κ. Συμεού είναι η παροχή άδειας για  φωτοβολταϊκά σε αυτές τις εκτάσεις και η χρήση σε γόνιμη γη για επιπλέον καλλιέργειες. «Στις μονάδες δικαιούμαστε 30% καλυμμένου χώρου. Και εδώ να υπάρξει πρέπει να υπάρξει τροποποίηση για να είναι όλες καλυμμένες», είπε χαρακτηριστικά, αφού, μεταξύ άλλων, γίνεται και εξοικονόμηση ρύπων.

Ο Μιχάλης Λύτρας, αφού αναγνώρισε την ύπαρξη τεχνικής γνώσης και προγραμμάτων από την Ευρώπη και το κράτος, υποστήριξε ότι απουσιάζει η βούληση και η θέληση για επίλυση προβλημάτων από πλευράς της Πολιτείας.

Για να τεκμηριώσει την άποψή του, είπε πως «όταν το χαλούμι εγκρίθηκε πριν από 14 μήνες ως ΠΟΠ έγινε λόγος για ιστορικό γεγονός.  Όμως, υπό την πίεση συμφερόντων ακόμη συζητούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό το επίτευγμα», ισχυρίστηκε, για να προσθέσει το εξής: «Το κράτος να ακούσει το αγροτικό κίνημα».

Όσο για τις τεχνικές που εφαρμόζονται στο εξωτερικό, ο κ. Λύτρας είπε πως η Κύπρος είναι ιδιαίτερη περίπτωση και επομένως χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην έρευνα.

Δειτε Επισης

Υποχωρεί το κατασκευαστικό κόστος-Τα οικοδομικά υλικά με τις μεγαλύτερες μειώσεις
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
«Αυτή η Κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει πολιτικές που οδήγησαν την Κύπρο στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Ανακοινώσεις από αρμόδια Υπουργεία αναμένει η Επ. Εσωτερικών για ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες
Στο Lexus Centre Nicosia αποκαλύφθηκε το ολοκαίνουργιο Lexus LBX
Αυξημένες οι εξαγωγές σοκολάτας από Ε.Ε. σε τρίτες χώρες
Σε τροχιά απογείωσης η γραμμή πλεύσης της κυπριακής ναυτιλίας... Παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα η Κύπρος
Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας
Κεραυνός... on fire: «Πολιτικές που άφησαν καμένη γη και κούρεμα-Δεν είναι κανείς σε θέση να μας δώσει μαθήματα»
Βάζει πίεση για τον φορολογικό μετασχηματισμό ο Χριστοδουλίδης-Η πρόοδος του έργου και τα επόμενα βήματα