Τρικλοποδιές ΕΤΥΚ για τα εργασιακά στην Ελληνική

Τρικλοποδιές στην προσπάθεια ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην Ελληνική Τράπεζα εξακολουθεί να θέτει με την όλη στάση της η ΕΤΥΚ, και ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η μεσολαβητική διαδικασία του Υπουργείου Εργασίας. 

Η συντεχνία, αρνούμενη να συμμετάσχει στο διάλογο και να εστιάσει στο μέλλον με εποικοδομητικό τρόπο, επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης και των εμπρηστικών ανακοινώσεων, κοιτάζοντας στο παρελθόν και επιδεικνύοντας απροθυμία να συμβιβαστεί για το κοινό καλό. 

Διαβάστε ακόμη: 

Έτσι αλλάζει όψη και αναζωογονείται η εντός των τειχών Λευκωσία  

Βίρα τις άγκυρες για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα

Η πολιτική ηγεσία της Κύπρου παρούσα στα 14α IN Business Awards

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα η ΕΤΥΚ εξέδωσε εγκύκλιο, κατηγορώντας την τράπεζα ότι αρνείται να προχωρήσει στην επαναφορά των μισθών πρώην υπαλλήλων των ΣΠΙ. Πρόκειται για ισχυρισμό ο οποίος, όπως ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ελληνικής Oliver Gatzke ξεκαθαρίζει σε ενημερωτικό του σημείωμα προς το προσωπικό, είναι ανακριβής και δεν ανταποκρίνεται, ούτε στη θέση της τράπεζας ούτε στις αποφάσεις του Υπουργείου Εργασίας.

Όπως τονίζει ο κ. Gatzke, η τράπεζα είναι και πάντα θα είναι σε πλήρη συμμόρφωση με όλες τις νομικές και εποπτικές της υποχρεώσεις, ενώ όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να ξεκαθαρίσει συγκεκριμένες πτυχές της και τις νομικές της υποχρεώσεις.

Επαναλαμβάνοντας την προθυμία της τράπεζας να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΤΥΚ για το θέμα της εναρμόνισης των μισθών των υπαλλήλων της πρώην ΣΚΤ/ΣΠΙ και της Ελληνικής, και σημειώνοντας πως αυτό ιδανικά θα γίνει στο πλαίσιο της συνολικής συμφωνίας για την ανανέωση της συλλογικής σύμβασης, ο Oliver Gatzke χαρακτηρίζει ως πολύ λυπηρό και απογοητευτικό το γεγονός ότι, αντί να συμμετάσχει στο διάλογο και να εστιάσει στο μέλλον με εποικοδομητικό τρόπο, η ΕΤΥΚ επιλέγει την οδό της αντιπαράθεσης και των εμπρηστικών ανακοινώσεων, κοιτάζοντας στο παρελθόν και επιδεικνύοντας απροθυμία να συμβιβαστεί για το κοινό καλό. 

Καταλήγοντας, ο κ. Gatzke επαναλαμβάνει την προθυμία και τη δέσμευση της Ελληνικής να συζητήσει όλα τα ανοικτά και εκκρεμή ζητήματα με πνεύμα διαφάνειας και συνεργασίας προς όφελος της τράπεζας, όλων των εργαζομένων και όλων όσων επηρεάζονται, αποφεύγοντας αχρείαστες αντιπαραθέσεις.

Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της μεσολαβητικής διαδικασίας του Υπουργείου Εργασίας, η Διεύθυνση της Ελληνικής Τράπεζας επανέλαβε για μια ακόμη φορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα και την επιτακτική ανάγκη για μείωση του πολύ υψηλού δείκτη εξόδων-εσόδων, ώστε να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Για να συμβεί αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση κρίνεται η μείωση του κόστους, με το εργασιακό να αντιπροσωπεύει περίπου το 50% του συνολικού και να αποτελείται από τρεις βασικούς συντελεστές:

1. Μισθούς/Παροχές/Εισφορές.  

2. Αριθμό Προσωπικού.  

3. Μέγεθος/Επίπεδα αποζημίωσης των σχεδίων εθελούσιας αποχώρησης.

Όπως υπογραμμίζει η Διεύθυνση της Τράπεζας, οτιδήποτε μπορέσει να εξοικονομηθεί από μισθούς/παροχές/εργοδοτικές εισφορές, θα έχει θετικό αντίκτυπο ως προς το σχέδιο αναδιάρθρωσης και τον τελικό αριθμό προσωπικού.

Δειτε Επισης

Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP
Το ΑΕΠ της ευρωζώνης και ο οδικός χάρτης μείωσης των επιτοκίων
Κίνηση εντυπώσεων από ΑΚΕΛ με πρόταση νόμου για φορολόγηση των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών
Εκνευρισμένοι με Νομική Υπηρεσία οι κουρεμένοι καταθέτες της Λαϊκής-«Πόση ικανοποίηση νιώθουν;»