Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρο  κατέγραψε ετήσια αύξηση 11.2% τον Ιούνιο  του 2021 φτάνοντας σε επίπεδο 108.0, μετά από ετήσιες αυξήσεις 10.6% το Μάϊο και 5.5% τον Απρίλιο (με βάση τα πιο πρόσφατα και αναθεωρημένα δεδομένα).

Θετικός καταγράφεται ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έπειτα από τις αρνητικές επιπτώσεις που υπέστη η κυπριακή οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊού το προηγούμενο τρίμηνο. Ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ αποδίδεται στις βελτιωμένες προσδοκίες που δημιούργησε η σημαντική πρόοδος στις εκστρατείες εμβολιασμού. Συγκεκριμένα, τόσο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ΔΟΚ) στην ευρωζώνη όσο και στην Κύπρο ενισχύθηκαν τον Ιούνιο του 2021 με την ενίσχυση του ΔΟΚ στην ευρωζώνη, και ιδιαίτερα στην Κύπρο, να αποδίδεται στη βελτίωση της εμπιστοσύνης στον τομέα των υπηρεσιών. Παράλληλα, θετική επίδραση στο ΣΠΟΔ και στην εγχώρια οικονομική δραστηριότητα εξακολουθούν να ασκούν μια σειρά από εγχώριους συντελεστές καθώς και οι ισχνές, για την εποχή, αφίξεις τουριστών. Πρόσθετα, θετικοί εξακολουθούν να καταγράφονται οι ετήσιοι ρυθμοί μεγέθυνσης του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, καθώς και των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες τον Ιούνιο του 2021. Επιπροσθέτως, προκαταρκτικά στοιχεία υποδεικνύουν την καταγραφή θετικού ετήσιου ρυθμού μεγέθυνσης το Μάϊο και Ιούνιο του 2021, τόσο για τον όγκο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και τον όγκο λιανικών πωλήσεων. Γενικά, η άνοδος των πλείστων συνιστωσών του ΣΠΟΔ αντικατοπτρίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

Περιληπτικά, ο θετικός ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΣΠΟΔ το δεύτερο τρίμηνο του 2021 προδιαγράφει την πορεία προς ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι σημαντική, καθώς οι βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές εξακολουθούν να εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας τόσο στην Κύπρο όσο και διεθνώς. Περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία κατασκευής του ΣΠΟΔ βρίσκονται στην ιστοσελίδα: Cyprus Composite Leading Economic Index (CCLEI)

Σημειώσεις:

  1. Ο Δείκτης ΣΠΟΔ δημιουργήθηκε με βάση το οικονομετρικό μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009).
  2. Ο ΣΠΟΔ για το μήνα Ιούνιο του 2021 κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude), του ΔΟΚ στην ευρωζώνη και στην Κύπρο, του συνολικού αριθμού πωλητήριων εγγράφων ακινήτων, της αξίας των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, καθώς και των υψηλής συχνότητας δεδομένων των αφίξεων επιβατών και του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Ιούνιο, ενώ ο όγκος λιανικών πωλήσεων εκτιμήθηκε στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

 

 

 

Δειτε Επισης

Τα πρώτα στιγμιότυπα από τα 16α IΝ Business Awards(vid)
Πανίκος Νικολάου: Αυτό το βραβείο ανήκει στους 2722 συναδέλφους στην Τράπεζα Κύπρου (vid)
Άρτεμις Αντωνιάδου: Αναγνωρίση της πορείας και της προσπάθειάς μου το βραβείο στα ΙΝ Business Awards (vid)
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα
Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών