Επιλέγουν τον οίκο για αποκρατικοποίηση του ΧΑΚ

Προσεχώς θα γίνει η επιλογή του Οίκου, που θα αναλάβει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και ο οποίος θα έχει στη διάθεση του 14 μήνες να υλοποιήσει τη διαδικασία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος ΧΑΚ Μαρίνος Χριστοδουλίδης, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε και σε μία νέα Αγορά, η οποία θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους, αυτή των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΧΑΚ, σε συνέντευξη του ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι με την υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Χρηματιστηρίου που προβλέπει την ιδιωτικοποίησή του, το ΧΑΚ θα μπορέσει να προσφέρει ακόμη πιο αποτελεσματικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας, μέσω της ενδυνάμωσης  τόσο νέων εταιρειών που θα ενθαρρυνθούν να εισαχθούν σ’ αυτό προς άντληση κεφαλαίων, όσο και των ήδη εισηγμένων εταιρειών.

Ανέφερε ότι «προσεχώς, θα επιλεγεί ο ένας από τους πέντε οίκους εμπειρογνωμόνων που υπέβαλαν προσφορές, για να αναλάβει τη διαδικασία της ιδιωτικοποίησης» και σημείωσε ότι «με την κατακύρωση της προσφοράς, ο επιτυχών οίκος εμπειρογνωμόνων θα έχει στη διάθεση του 14 μήνες για να υλοποιήσει τη διαδικασία της αποκρατικοποίησης του ΧΑΚ».

Οπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, «τα πέντε κονσόρτσιουμ που υπέβαλαν αίτηση για να αναλάβουν αυτή τη διαδικασία, είναι αξιόλογοι Οίκοι, που μπορούν και να προσφέρουν, αλλά και να βοηθήσουν στην ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ».

Σχολιάζοντας πληροφορίες ότι φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο Χρηματιστήριο για να καταστεί ο νέος μέτοχος του ΧΑΚ, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι «ένα εγνωσμένης αξίας χρηματιστήριο του εξωτερικού θα ενδιαφερθεί και ότι θα υπάρξει κατάληξη, ώστε αυτό να είναι ο νέος μέτοχος  του ΧΑΚ».

Πρόσθεσε ότι «κάτι τέτοιο θα προσδώσει πρόσθετη αξία, θα φέρει περαιτέρω τεχνογνωσία και προοπτική στο ΧΑΚ και θα συμβάλει ακόμη πιο αποφασιστικά, στην αυξημένη εισαγωγή νέων εταιρειών και σε αυξημένη ρευστότητα».

«Εκείνο  για το οποίο εμείς ευελπιστούμε, είναι ότι η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΚ θα συμβάλει περαιτέρω στο στόχο προς την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας μας, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει εναλλακτική διέξοδο στις εταιρείες για άντληση κεφαλαίων προς ανάπτυξη τους, ώστε να απεμπλακούν από την κύρια σήμερα διαθέσιμη επιλογή του τραπεζικού δανεισμού», πρόσθεσε.

Αναφορικά με την Αγορά Μικρομεσαίων, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι αυτή θα λειτουργήσει εντός του τρέχοντος έτους και εξέφρασε την αισιοδοξία  ότι και η νέα αυτή Αγορά, σε συνέχιση του επιτυχημένου εγχειρήματος της ΝΕΑς Αγοράς, θα βελτιώσει ακόμη περισσότερο την εισαγωγή εταιρειών, καθώς και τη συναλλακτική δραστηριότητα στο ΧΑΚ.

«Θα πρόκειται για υποκατηγορία στο υφιστάμενο εγκεκριμένο Πολυμερή Μηχανισμό Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) του ΧΑΚ, στο οποίο εμπίπτει ήδη και η ΝΕΑ Αγορά, η οποία έχει προσελκύσει επιτυχώς κατά τα τελευταία χρόνια αρκετές εταιρίες για εισαγωγή σ’ αυτήν, τόσο από την Κύπρο, όσο και διεθνώς, κυρίως από την Ελλάδα και τη Βρετανία.

Σε σχέση με την Αγορά Εμπορευμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέντευξη του πως πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, το οποίο είχε εξεταστεί σε προκαταρκτικό στάδιο από το ΧΑΚ, για λογαριασμό του οποίου είχε εκπονηθεί και εξειδικευμένη μελέτη για το θέμα αυτό και διευκρίνισε ότι σ’ αυτήν θα εισάγονται προς διαπραγμάτευση προϊόντα και όχι κινητές αξίες.

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, πως  το Χρηματιστήριο δεν μπορούσε να παραμείνει αλώβητο, προσθέτοντας ότι όλοι γενικά οι τομείς της οικονομίας και της κοινωνίας έχουν πληγεί λόγω της αβεβαιότητας που έχει επιφέρει ο ιός που εντός του 2020 επηρέασε σημαντικά και τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑΚ».

Σημείωσε ωστόσο, ότι φέτος ο Γενικός Δείκτης είναι αυξημένος κατά 13%, ενώ το 2020 ήταν μειωμένος κατά 13%.

Σε ερώτηση αν υπήρξε ενδιαφέρον για εισαγωγή στο ΧΑΚ εταιρειών από άλλες χώρες λόγω του Brexit, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι υπήρξε μεν ενδιαφέρον, ωστόσο στο παρόν στάδιο αυτό είναι ακόμη περιορισμένο.

Τέλος, ανέφερε ότι σχετικά με τη θέση του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ, αποφασίστηκε ότι αυτή δεν θα πληρωθεί μέχρι την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού και «ο Νίκος Τρυπάτσας θα εκτελεί κανονικά τα χρέη του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή».

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου