Λ. Παπαδόπουλος: Έτοιμη η ΚΕΔΙΠΕΣ να αναλάβει ρόλο Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Έτοιμη δηλώνει η ΚΕΔΙΠΕΣ να αναλάβει τον ρόλο του εθνικού φορέα διαχείρισης δανείων, δια του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Λάμπρος Παπαδόπουλος κληθείς από το InBusinessNews να σχολιάσει αναφορές του Υπουργού Οικονομικών στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» περί μετατροπής της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχειών, τόνισε πως «εμείς σαν ΚΕΔΙΠΕΣ παραμένουμε αφοσιωμένοι στην σημερινή μας αποστολή και στα σημαντικά έργα που έχουμε να επιτελέσουμε προς αυτήν, αλλά σε περίπτωση που ζητηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία όπως διαδραματίσουμε τον ρόλο του εθνικού φορέα θα είμαστε έτοιμοι να διαδραματίσουμε αυτό τον ρόλο».

Την ίδια ώρα, ο κ. Παπαδόπουλος επιβεβαίωσε πως η ΚΕΔΙΠΕΣ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις  με το Υπουργείο Οικονομικών σχετικά με την απόφαση – πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών για πιθανή μετατροπή της ΚΕΔΙΠΕΣ σε εθνικό φορέα διαχείρισης δανείων. Πρόσθεσε πως «για να υλοποιηθεί αυτό, εκτός από την συμφωνία όλων των τοπικών και ευρωπαϊκών αρχών, συνεπάγονται και σημαντικές αλλαγές στην λίστα δεσμεύσεων της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού οι οποίες δεσμεύσεις, θυμίζω, θεσπίζουν σε μεγάλο βαθμό και το λειτουργικό πλαίσιο και την αποστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ».

Διαβάστε ακόμα:

Μπαράζ ελέγχων και εκπτώσεις έως 70% στο restart του λιανεμπορίου

Βουτιά 50% στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους

 

Σημειώνεται πως ο Κωνσταντίνος Πετρίδης στη συνέντευξή του υπογράμμισε ότι η εν λόγω πρόταση βρίσκεται σε προχωρημένο στάδια επεξεργασίας και προβλέπει την αγορά από την ΚΕΔΙΠΕΣ μέρος του χαρτοφυλακίου ΜΕΧ των τραπεζών, ιδιαίτερα κόκκινα δάνεια που αφορούν φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία ή την πρώτη επαγγελματική στέγη.

Επιτυχημένη αποστολή με αποπληρωμές €700 εκατ. προς το κράτος και  εξόφληση υποχρεώσεων της πρώην ΣΚΤ
Αξίζει να επισημανθεί πως η σημερινή αποστολή της /ΚΕΔΙΠΕΣ αφορά την διαχείριση του χαρτοφυλακίου της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και η μεγιστοποίηση της επιστροφής της σχετικής κρατικής βοήθειας το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο από την ημερομηνία δραστηριοποίησης της /ΚΕΔΙΠΕΣ έχει επιτευχθεί η αποπληρωμή €320 εκατ. σε μετρητά και η μεταφορά προς το Κράτος, η οποία έχει δρομολογηθεί, €140 εκατ. ακινήτων. Παράλληλα, έχει επιτευχθεί απομόχλευση 20% του δανειακού χαρτοφυλακίου, εάν εξαιρεθούν οι τόκοι, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί κι άλλες πληρωμές όπως €50 εκατ. σε φόρους ως μέρος των αναδιαρθρώσεων που γίνονται.

Την ίδια ώρα, έχει πραγματοποιηθεί εξόφληση μέρος των υποχρεώσεων της ΣΚΤ γύρω στα €156 εκατ. που αφορούσαν κατά την πλειοψηφία τους το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης Εργαζομένων. Πρόσφατα έγινε και η μερική πληρωμή ύψους €56 εκατ. για το σχέδιο εγγύησης δανείων προς την Ελληνική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, οι πληρωμές και αποπληρωμές που έχουν γίνει και σχετίζονται με την αποστολή της ΚΕΔΙΠΕΣ ανέρχονται μέχρι σήμερα στα €700 εκατ.

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε επίσης τις σημαντικές βελτιώσεις στη διαφάνεια, στην οργανωτική δομή και στην εταιρική διακυβέρνηση.

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Η μετατροπή νομισμάτων στη νέα eFx convert εποχή
Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές