Κύπρου Vs Ελληνική: Οι δείκτες, τα περιουσιακά στοιχεία και τα μερίδια αγοράς

Καλή κεφαλαιακή επάρκεια καταγράφουν οι δύο μεγάλες εμπορικές τράπεζες, Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, με βάση την ανακοίνωση των οικονομικών τους αποτελεσμάτων για το 9μήνο του 2020 παρά τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, παρά το γεγονός ότι η Κύπρου κατέγραψε ζημιές €122 εκατ. το 9μήνο εν αντιθέσει με την Ελληνική που σημείωσε κέρδη €40 εκατ.

Απόδοση
Κατά το 9μηνο του 2020, τα έσοδα από τόκους για την Τράπεζα Κύπρου διαμορφώθηκαν στα €250 εκατ. ενώ για την Ελληνική Τράπεζα ανήλθαν στα €235,1 εκατ. Σε ό,τι αφορά τα συνολικά έσοδα για την Κύπρου ανήλθαν στα €425 εκατ. και τα καθαρά έσοδα για την Ελληνική στα €284,1 εκατ.

Το κόστος προσωπικού της Κύπρου ανήλθε στα €145 εκατ. και για την Ελληνική στα €93 εκατ.
 
Διαβάστε ακόμα:

360: Γιατί δεν προχωρούν σε συμφωνίες για καταστήματα και εστιατόρια

Στα χέρια της Primes Food & Fruits η «Πρίνος»


Όπως σημειώσαμε και πιο πάνω, η Ελληνική Τράπεζα το 9μηνο κατέγραψε κέρδη €40 εκατ. ενώ η Τράπεζα Κύπρου κατέγραψε ζημιές €122 εκατ.

Οικονομική θέση
Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της Ελληνικής Τράπεζας ανήλθαν σε €15,8 δισ. και για την Κύπρου στα €21,5 δις.

Στην Τράπεζα Κύπρου οι καταθέσεις πελατών ανήλθαν στα €16,4 δις και στην Ελληνική Τράπεζα στα €14,1 δισ. Το μερίδιο αγοράς καταθέσεων της Κύπρου διαμορφώθηκε στο 35% και της Ελληνικής στο 29,5%.

Στις 30 Σεπτεμβρίου 2020, τα καθαρά δάνεια και απαιτήσεις από πελάτες του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου ανήλθαν σε €10.047 εκατ. με το μερίδιο αγοράς του επί των δανείων να ανέρχεται σε 41.5%. Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα οι μεικτές χορηγήσεις σε πελάτες στις 30 Σεπτεμβρίου 2020 ανήλθαν σε €6.748 εκατ., με το μερίδιο αγοράς χορηγήσεων της Τράπεζας στις 30 Σεπτεμβρίου 2020  ανήλθε στο 20,8%
 
Ο δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις για το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε σε 63% και για τον Όμιλο της Ελληνική Τράπεζας ο δείκτης καθαρών χορηγήσεων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 42,5%.

Κεφαλαιακή επάρκεια
Ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CET1) της Τράπεζας Κύπρου διαμορφώθηκε στο 14,7% και Συνολικός Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας 18,2%. Παράλληλα, διαθέτει σημαντικό πλεόνασμα ρευστότητας ύψους €4,1 δις με τον Δείκτης Κάλυψης Ρευστότητας να βρίσκεται στο 256%.

Για την Ελληνική Τράπεζα ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών της Κατηγορίας 1 (CET1) διαμορφώθηκε στο 20,06% ενώ ο Δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας στο 22,51%. Διαθέτει ισχυρή ρευστότητα, με Δείκτη Κάλυψης Ρευστότητας (LCR) στο 454% και πλεόνασμα ρευστότητας στα €5,5 δισ.

Κόκκινα δάνεια
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων στο σύνολο των μεικτών χορηγήσεων για την Ελληνική Τράπεζα ανήλθε στο 24,5% και το Ποσοστό ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) προς δάνεια για την Τράπεζα Κύπρου στο 21%.

Ο Δείκτης Κάλυψης ΜΕΔ της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στο 59% και για την Ελληνική Τράπεζα ο Δείκτης κάλυψης προβλέψεων των ΜΕΧ στο 45,9%.

Νέα δάνεια
Ο νέος δανεισμός που δόθηκε στην Κύπρο από την Τράπεζα Κύπρου κατά το ενιάμηνο 2020 ανήλθε σε €977 εκατ., ενώ το σύνολο των νέων χορηγήσεων που εγκρίθηκαν από την Ελληνική Τράπεζας κατά την ενιαμηνία του 2020 ανήλθε σε €712,3  εκατ.

Στρατηγική
Ξεκάθαρη στρατηγική του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου παραμένει η μείωση του ποσοστού ΜΕΔ προς δάνεια σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το τέλος του 2022 και σε περίπου 5% μεσοπρόθεσμα. Την ίδια ώρα, το Συγκρότημα στοχεύει στην ενίσχυση της κερδοφορίας επί των κεφαλαίων (Return on Tangible Equity, ROTE) σε περίπου 7% το 2022.

Η στρατηγική του Ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας επικεντρώνεται σε δύο πτυχές: τη στοχευμένη ανάπτυξη μέσω νέου δανεισμού και της προώθησης και ενίσχυσης των σχέσεων με τους πελάτες καθώς επίσης και τη μείωση του υψηλού επιπέδου των ΜΕΧ. Η επικέντρωση για νέο δανεισμό θα συνεχίσει να είναι σε εταιρείες που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητα της χώρας, όπως στους τομείς λιανικών και εμπορικών δραστηριοτήτων, μεταποίησης και τουρισμού.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας