Τράπεζα Κύπρου: Οι καταθέσεις επιταγών και μετρητών γίνονται πιο εύκολα από ποτέ

Στην εισαγωγή νέων λύσεων οι οποίες στόχο έχουν τη διευκόλυνση συναλλαγών οι οποίες αναγκαστικά πρέπει να γίνονται στα ταμεία, έχει προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου. Συγκεκριμένα, η Τράπεζα υλοποιεί πλάνο εγκατάστασης σύγχρονων μηχανών μέσω των οποίων οι πελάτες της μπορούν να κάνουν καταθέσεις μετρητών και επιταγών χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν στα ταμεία.

Η διαδικασία κατάθεσης, αποτελεί μέρος της καθημερινότητας πολλών επιχειρήσεων και ειδικά Μικρομεσαίων οι οποίες αφιερώνουν ενέργεια, προσωπικό και εργατοώρες για τέτοιου είδους πράξεις. Οι νέες μηχανές κατάθεσης της Τράπεζας Κύπρου, θα συμβάλουν και στην προσπάθεια που καταβάλλει αυτήν την περίοδο η κοινωνία για περιορισμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού. Η μείωση των επισκέψεων στα τραπεζικά υποκαταστήματα, θα συμβάλει στην ελαχιστοποίηση των κοινωνικών επαφών.

Διαβάστε ακόμα: Κ. Ηροδότου: Μπορούν να αντέξουν οι τράπεζες, εάν...

Οι νέες λύσεις που παρουσιάζει αυτήν την περίοδο η Τράπεζα, απλοποιούν τη διαδικασία κατάθεσης μετρητών και επιταγών ακόμα και κερμάτων. Μέσω των νέων μηχανών, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν τις καταθέσεις (χαρτονομίσματα, κέρματα, επιταγές) τους γρήγορα, με ασφάλεια και χωρίς κόστος. Αξίζει να σημειωθεί πως η σχετική απόφαση πάρθηκε από την Τράπεζα αφού προηγουμένως έγινε ανάλυση δεδομένων και στατιστικών στοιχείων για εκτίμηση των αναγκών των πελατών της. Μάλιστα, το πλάνο εγκατάστασης και λειτουργίας των νέων μηχανών εφαρμόστηκε ήδη και υλοποιείται τάχιστα.

Διαβάστε ακόμα: Νέο τεύχος GOLD- Kyriakos Chrysochos: Construction is in our DNA!

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τράπεζα ήδη προσφέρει μέσω 156 τερματικών ΑΤΜ αυτοματοποιημένες λύσεις κατάθεσης (χαρτονομίσματα και επιταγές) για ιδιώτες ενώ επίσης, με μεγάλη επιτυχία λειτουργούν σε παγκύπρια βάση 21 μηχανές καταμέτρησης κερμάτων.

Αν αναλογιστεί κανείς πως η διενέργεια πράξεων κατάθεσης αποτελεί περίπου το 48% των συνολικών πράξεων κατάθεσης που διενεργούνται στα τραπεζικά ταμεία και η μέση διάρκεια εξυπηρέτησης –συμπεριλαμβανομένου του χρόνου αναμονής- ανέρχεται σε 20-30 λεπτά, γίνονται εύκολα αντιληπτά τα οφέλη από την χρήση των νέων μηχανών. Εξοικονόμηση χρόνου, εργατοωρών, μείωση κόστους και άγχους.
 
Οι νέες μηχανές κατάθεσης
Οι νέες μηχανές που έχει εισαγάγει η Τράπεζα Κύπρου καλύπτουν το πλήρες φάσμα των αναγκών. Συγκεκριμένα, έχουν εγκατασταθεί τριών ειδών μηχανές με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
  1. Business Cash Service
Υπηρεσίες: Καταθέσεις χαρτονομισμάτων, κερμάτων μέχρι €20, επιταγών με χρήση ειδικών φάκελων ασφαλείας. Η ενημέρωση του λογαριασμού γίνεται την ίδια μέρα, αν η κατάθεση γίνει μέχρι τις 11 το πρωί. Διαφορετικά η ενημέρωση γίνεται την επόμενη εργάσιμη μέρα.

Διαδικασία: Η επιχείρηση ετοιμάζει στα γραφεία της τη συναλλαγή που θέλει να εκτελέσει. Τοποθετεί σε ειδικό φάκελο (τον οποίο προμηθεύεται από την Τράπεζα) τα χρήματα ή τις επιταγές και στην εξωτερική πλευρά καταγράφει τις λεπτομέρειες της κατάθεσης. Ακολούθως, στο κατάστημα  το μόνο που απομένει είναι να σαρώσει και να αφήσει το φάκελο στη μηχανή η οποία εκδίδει σχετική απόδειξη παραλαβής του φακέλου. Η Τράπεζα παραλαμβάνει τους φακέλους και αφού επιμετρήσει την αξία της κατάθεσης, τότε προχωρεί σε ενημέρωση του λογαριασμού.

Τοποθεσίες μηχανών: Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση 15 μηχανών. Συγκεκριμένα, οκτώ στη Λευκωσία, πέντε στη Λεμεσό, μία στη Λάρνακα και μία στην Αγία Νάπα. Σε κάποιες τοποθεσίες, η χρήση της μηχανής θα είναι εφικτή οποιαδήποτε στιγμή του εικοσιτετραώρου. 
 
  1. 360 Notes/Coins
Υπηρεσίες: Καταθέσεις χαρτονομισμάτων και κερμάτων με τη χρήση ειδικού κώδικα ο οποίος καταχωρείται στη μηχανή.

Διαδικασία: Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση υπογράφει ειδική συμφωνία με την Τράπεζα ώστε να τις παραχωρηθούν οι σχετικοί κωδικοί. Αφού καταχωρηθούν οι κωδικοί, η επιχείρηση καλείται να τοποθετήσει τα χαρτονομίσματα/κέρματα σε ειδική εσοχή στη μηχανή. Η μηχανή καταμετρά σε πραγματικό χρόνο την κατάθεση, επιστρέφει το συνολικό ποσό της κατάθεσης, και ολοκληρώνεται η κατάθεση με τη συμφωνία της επιχείρησης για το συνολικό ποσό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, η Τράπεζα ενημερώνει αυτόματα τον λογαριασμό του πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο, η κατάθεση ουσιαστικά γίνεται σχεδόν σε πραγματικό χρόνο.  

Τοποθεσίες μηχανών: Έχει ξεκινήσει η εγκατάσταση των  μηχανών σε 22 καταστήματα, οι οποίες αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο σύνολό τους μέχρι τον Ιανουάριο του 2021. Οι μηχανές θα τοποθετηθούν σε όλες τις επαρχίες.
 
  1. Coin Deposit
Υπηρεσίες: Καταμέτρηση της αξίας των κερμάτων και έκδοση ειδική απόδειξης παραλαβής κατάθεσης.

Διαδικασία: Ο ιδιώτης πελάτης/επιχείρηση, τοποθετεί τα κέρματά σε ειδική θήκη και αφού ολοκληρωθεί ο υπολογισμός της συνολικής αξίας, τότε παρουσιάζεται στην οθόνη η συνολική  αξία των κερμάτων. Με την αποδοχή του ποσού από τον πελάτη, εκδίδεται ειδική απόδειξη ώστε να γίνει η κατάθεση από τα ταμεία.

Τοποθεσίες μηχανών: Έχουν παραγγελθεί 24 μηχανές οι οποίες στο σύνολο τους αναμένεται να είναι διαθέσιμες μέχρι τον Μάιο του 2021. Οι μηχανές θα βρίσκονται σε όλες τις επαρχίες.

Ολοκληρωτική αλλαγή
Οι νέες μηχανές από την Τράπεζα Κύπρου εξοικονομούν ουσιαστικό χρόνο αλλά και χρήμα για τις επιχειρήσεις αφού η διαδικασία κατάθεσης μπορεί να ολοκληρωθεί σε ελάχιστα λεπτά. Οι πλείστες μηχανές (Business Cash Service  & 360 Notes/Coins) θα τοποθετηθούν σε δημοφιλείς τοποθεσίες και κάποιες θα είναι διαθέσιμες για χρήση 24/7 ενώ οι υπόλοιπες τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων.

Και τα τρία είδη μηχανών έρχονται να συμπληρώσουν τις υπηρεσίες των ψηφιακών καναλιών της Τράπεζας τα οποία κερδίζουν διαρκώς έδαφος στις προτιμήσεις των πελατών της. Συγκεκριμένα, 73% των πελατών έχει στραφεί προς τα ψηφιακά κανάλια και 83% των συνολικών συναλλαγών γίνονται εκτός ταμείου/καταστήματος. Επιπλέον, οι υπηρεσίες AppleWallet και BoC Wallet συνεχίζουν να καταγράφουν σημαντική αύξηση, με τους συνδρομητές να φτάνουν πλέον τις 65.000. Την ίδια ώρα, οι πελάτες φαίνεται πως εντείνουν την χρήση του QuickPay, με 80.000 άτομα να αξιοποιούν πλέον την υπηρεσία, ολοκληρώνοντας 188.000 συναλλαγές. Σε συνδυασμό με όλα τα πιο πάνω, οι νέες μηχανές κατάθεσης της Τράπεζας θα συμβάλουν ακόμα περισσότερο στη μείωση της κίνησης στα ταμεία κάτι που θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για τους πελάτες, την ίδια την τράπεζα αλλά και την κοινωνία συνολικά.

Δειτε Επισης

Τα ESG και τι αλλάζει για τις εταιρείες η διατραπεζική αξιολόγηση-Οι νέες τους υποχρεώσεις
Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος