Τι προβλέπουν τα διατάγματα ΥΠΟΙΚ για τις χρεώσεις τραπεζών

InBusinessNews  07/08/2020 17:45
Τι προβλέπουν τα διατάγματα ΥΠΟΙΚ για τις χρεώσεις τραπεζών

Τι προβλέπουν τα διατάγματα ΥΠΟΙΚ για τις χρεώσεις τραπεζών

InBusinessNews  07/08/2020 17:45
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, το Υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για προστασία των καταναλωτών από πιθανές αυξημένες χρεώσεις τραπεζών, εκδόθηκαν την Παρασκευή 7 Αυγούστου από τον Υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, σχετικά Διατάγματα που προνοούν των καθορισμό εύλογων τελών για τις υπηρεσίες λογαριασμών με βασικά χαρακτηριστικά.

Της έκδοσης των Διαταγμάτων προηγήθηκε συνεννόηση με την Κεντρική Τράπεζα όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία καθώς και διαβούλευση με το Σύνδεσμο Τραπεζών για την απαιτούμενη χρονική διάρκεια για τις αλλαγές που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν στα συστήματα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα Διατάγματα, τίθενται σε ισχύ από τις 2 Νοεμβρίου 2020 και προνοούν τα ακόλουθα:

(α) Τον καθορισμό ενός ανώτατου τέλους ύψους €36 σε ετήσια βάση σε ένα Λογαριασμό Πληρωμών με Βασικά Χαρακτηριστικά (ΛΠΒΧ) ανά καταναλωτή χωρίς περιορισμό πράξεων για τις πλείστες των υπηρεσιών (άνοιγμα, λειτουργία και κλείσιμο λογαριασμού καθώς και κατάθεση χρηματικών ποσών) καθώς και ένα ελάχιστο αριθμό πράξεων που ανέρχεται στις 100 το χρόνο για τις υπόλοιπες υπηρεσίες πληρωμών (άμεσες χρεώσεις, πληρωμές μέσω πιστωτικής κάρτας κλπ) και οποίες αφορούν υπηρεσίες εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και για ποσά ανά συναλλαγή κάτω των €5.000.


(β) Τη μηδενική χρέωση ως προς την ανάληψη χρημάτων από ATM εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανεξαρτήτου Τράπεζας.

(γ) Τη μηδενική χρέωση για τον ελάχιστο αριθμό πράξεων για τις οποίες τα ΑΠΙ θα καταλογίζουν μόνο εύλογα τέλη σε όλους του Λήπτες του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Για την περίοδο από 02/11/2020 έως 31/12/2020, το τέλος και οι ελάχιστες πράξεις θα διαμορφωθούν ως ακολούθως:
(α) Ανώτατο τέλος ύψους €6 ανά ΛΠΒΧ χωρίς περιορισμό πράξεων για τις πλείστες των υπηρεσιών, καθώς και,
(β) ελάχιστο αριθμό πράξεων που ανέρχεται στις 17 για τις υπόλοιπες υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Οικονομικών καλεί όλους τους πελάτες των πιστωτικών ιδρυμάτων όπως μέχρι τις 2 Νοεμβρίου 2020 επικοινωνήσουν με τα πιστωτικά τους ιδρύματα για τον καθορισμό του ΛΠΒΧ, έτσι ώστε να επωφεληθούν των προνοιών των Διαταγμάτων.

Σημειώνεται ότι έκαστος καταναλωτής/πελάτης θα μπορεί να καθορίσει ένα ΛΠΒΧ ανεξαρτήτου του αριθμού των πιστωτικών ιδρυμάτων που συνεργάζεται. Ο ΛΠΒΧ θα μπορεί να είναι και κοινός λογαριασμός αλλά δεν μπορεί να είναι λογαριασμός ο οποίος είναι συνδεδεμένος με οποιαδήποτε πιστωτική διευκόλυνση (π.χ. όριο σε τρεχούμενο λογαριασμό, πιστωτική κάρτα κλπ).

Αναλυτικά τα Διατάγματα μπορείτε να τα βρείτε ΕΔΩ
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας