Θα δίνονται εύκολα τα κορωνοϊο-δάνεια;

Θα δίνονται εύκολα τα κορωνοϊο-δάνεια;

Θα δίνονται εύκολα τα κορωνοϊο-δάνεια;

Τρεις γνωστοί οικονομολόγοι οι Μάριος Κληρίδης, Γιώργος Θεοχαρίδης και Ιωάννης Τελώνης κλήθηκαν από το InBusinessNews να σχολιάσουν την εγκύκλιο που εξέδωσε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου σε σχέση με τον τρόπο παραχώρησης νέων δανείων για στήριξη βιώσιμων νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήγηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Αναλυτικά οι απαντήσεις που έδωσαν:

ΜΑΡΙΟΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ
 
Δεν βλέπω στην εγκύκλιο να απαγορεύει το να πάρουν οι τράπεζες κάποιες εξασφαλίσεις για τα νέα δάνεια. Κατά την άποψη μου είναι λογικό και σωστή τραπεζική πρακτική να ζητούν χαρτί από Εγκεκριμένο Λογιστή του ΣΕΛΚ για εξασφάλιση δανεισμού, από πλευράς επιχειρήσεων όμως κατά την άποψη μου αυτό το θέμα θα δυσκολέψει την προσπάθεια να μπει άμεσα ρευστότητα στην οικονομία.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Τα δάνεια αφορούν βιώσιμους δανειολήπτες που έχουν μείωση στα έσοδα τους. Σωστά μπαίνουν κάποια κατευθυντήριες γραμμές από την Κεντρική Τράπεζα. Τα μέτρα πρέπει να είναι στοχευμένα σε αυτούς που πραγματικά τα χρειάζονται. Αυτή η ρευστότητα δίνεται για μην πτωχεύσουν εταιρείες και απολύσεις. Πολύ σωστά μπήκαν αυτά τα κριτήρια για μην υπάρξει κατάχρηση.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΕΛΩΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

Είναι ιδιαίτερα θετική η εγκύκλιο του Διοικητή. Επιτρέπει δανεισμό μέχρι το τέλος του χρόνου και έτσι επιχειρήσεις που δεν βίωσαν ακόμα επιπτώσεις θα έχουν την ευχέρεια να υποβάλουν σε μεταγενέστερο στάδιο αίτηση.Υπάρχει επίσης ευελιξία στον τρόπο υποβολής της αίτησης, ενώ παράλληλα τα στοιχεία που ζητά είναι απλά. Δίνει επίσης στις τράπεζες το δικαίωμα να είναι ευέλικτες τόσο όσο αφορά τις χρεώσεις όσο και τα επιτόκια τους.
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας