Deals και αλλαγές στον τραπεζικό χάρτη

Καταιγιστικές δεν θα τις χαρακτηρίζαμε αλλά περισσότερο για αναμενόμενες διορθωτικές κινήσεις θα κάναμε λόγο για τις αλλαγές που καταγράφηκαν το 2019 στον τραπεζικό τομέα ο οποίος είδε τον αριθμό των τραπεζικών ιδρυμάτων να μειώνεται, μετοχικές δομές να αλλάζουν, να αλλάζουν πρόσωπα στα πηδάλια της διοίκησης τραπεζών και συμφωνίες πώλησης δανείων, με την εισαγωγή του συστήματος ηλεκτρονικών πλειστηριασμών να αποτελεί το νέο εργαλείο για διευκόλυνση των προσπαθειών αποσυμφόρησης των ισολογισμών των τραπεζών από τον μεγάλο όγκο περιουσιακών στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί.

Ενσωμάτωση πρώην ΣΚΤ στην Ελληνική
Ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβρη η διαδικασία ενσωμάτωσης των συστημάτων, λογαριασμών και δεδομένων των πελατών της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελληνική Τράπεζα, που αποτέλεσε ίσως μια από τις πιο πολύπλοκες διαδικασίες στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου. Η ενσωμάτωση των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του καλού μέρους της ΣΚΤ από την Ελληνική, μετέτρεψε την Ελληνική ως την δεύτερη μεγαλύτερη κυπριακή τράπεζα.
 

Διαβάστε ακόμα: Γαλλική σφραγίδα στην CNP Κύπρου  

Διαβάστε ακόμα: Τρ. Κύπρου: 10 διαμερίσματα μέχρι €20,000! (pics)


Με την ενσωμάτωση του καλού Συνεργατισμού στην Ελληνική, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελούσε και η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €150 εκατ., αύξηση η οποία οδήγησε σε αλλαγή στην μετοχική δομή της Τράπεζας που διαμορφώθηκε ως εξής:

Δήμητρα Επενδυτική  - 21%
Wargaming Group Ltd - 20,2%
Poppy Sarl – 17,3%
Senvest – 5,1%
Third Point Hellenic Recovery Fund – 12,6%
Ταμείο Προνοίας Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου – 6,3%
Άλλοι – 17,6%

Πέραν της αλλαγής στην μετοχική της σύνθεση τον περασμένο Αύγουστο η Ελληνική σε έκτακτη Γενική Συνέλευση εξέλεξε το νέο της Διοικητικό Συμβούλιο.

Αλλαγή σκυτάλης στην Τράπεζα Κύπρου
Μετά από περίπου έξι χρόνια στο πηδάλιο της Τράπεζας Κύπρου ο John Patrick Hourican αποχώρησε τον περασμένο Σεπτέμβρη και ο Πανίκος Νικολάου ανέλαβε καθήκοντα νέου CEO του Συγκροτήματος.

Ταυτόχρονα, o Τάκης Αράπογλου ανέλαβε καθήκοντα νέου Προέδρου του ΔΣ διαδεχόμενος τον Josef Ackermann.

Σχέδιο εθελούσιας αποχώρησης
Oλοκληρώθηκε με επιτυχία το Σχέδιο Εθελούσιας Αποχώρησης του Συγκροτήματος μέσω του οποίου περίπου 470 υπάλληλοι έχουν εγκριθεί για αποχώρηση, με το συνολικό μη επαναλαμβανόμενο κόστος να ανέρχεται σε περίπου €79 εκατ. που αναμένεται να αναγνωριστεί κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του χρόνου η Τράπεζα Κύπρου αναμένεται να κλείσει 11 καταστήματα.

Σε AstroBank η USB και Εθνική
Το 2019 κατοχυρώθηκε έναντι €40 εκατ. η εξαγορά της USB Bank από την AstroBank. Στη συμφωνία περιλαμβάνεται και το προσωπικό ενώ εξαιρούνται κάποια ακίνητα. Η συναλλαγή, χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους και υποστηρίχθηκε από αύξηση κεφαλαίου ύψους €54 εκατ., κυρίως από τους υφιστάμενους μετόχους της AstroBank.

Τον Νοέμβριο η AstroBank ανακοίνωσε και επίσημα την υπογραφή σύμβασης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για την απόκτηση της 100% θυγατρικής της στην Κύπρο, National Bank of Greece (Cyprus) Ltd. Η συναλλαγή, θα χρηματοδοτηθεί από την πλεονάζουσα ρευστότητα της Τράπεζας και θα υποστηριχθεί από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. 

Με την ολοκλήρωση της  νέας εξαγοράς, το Σύνολο Ενεργητικού της AstroBank μεγαλώνει κατά 30% και φθάνει τα €2,9 δις., ενώ οι Μεικτές Χορηγήσεις αυξάνονται σε €1,4 δισ. και οι Καταθέσεις Πελατών σε €2,6 δισ. (με στοιχεία ημερομηνίας 30/6/2019). 

Πώληση δανείων
Η Τράπεζα Κύπρου ολοκλήρωσε το Hellix 1 που αφορούσε την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου με μεικτή λογιστική αξία €2,8 δις. σε επενδυτικά ταμεία συνδεδεμένα με την Apollo Global Management LLC. Η συναλλαγή αποτέλεσε την πρώτη αγορά ΜΕΔ με εξασφαλίσεις. Την ίδια ώρα, η Τράπεζα βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για πώληση πακέτου μη εξυπηρετούμενων δανείων με λογιστική αξία πέραν των €2 δις. με την επωνυμία Helix 2.

Από πλευράς Ελληνικής Τράπεζας εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης ΜΕΔ και ξεκίνησε προετοιμασία για να επανεξετάσει τη βιωσιμότητα διαφόρων μεθόδων.

Από τους μεγαλύτερους διαχειριστές προβληματικών δανείων στην Κύπρο, η Altamira διαχειρίζεται περίπου €7 δισ. προβληματικών δανείων της ΚΕΔΙΠΕΣ. Με την Altamira υπέγραψε συμφωνία και ο όμιλος Alpha Bank για την διαχείριση προβληματικών του δανείων στην Κύπρο ύψους €4,3 δισ.

Η Εθνική Τράπεζα (Κύπρου) για να κλείσει το deal με την Astrobank έπρεπε να απαλλαγεί μεγάλο μέρος του χαρτοφυλακίου προβληματικών και επιχειρηματικών δανείων καθώς και δάνεια λιανικής συνολικού ύψους €400 εκατ. Η Εθνική είναι κοντά να πωλήσει το προβληματικό χαρτοφυλάκιο στην APS. Κινητικότητα επικρατεί και στην Astrobank. Η τράπεζα είναι σε προχωρημένο στάδιο για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην οποία θα συμμετέχει και εξειδικευμένη εταιρείας διαχείρισης.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί
Σε λειτουργία τέθηκε στις 18 Νοεμβρίου  το Ηλεκτρονικό Σύστημα Πλειστηριασμού e-auction το οποίο αναπτύχθηκε από την ACB E-Auctions Ltd, θυγατρική εταιρεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Η εν λόγω πλατφόρμα πραγματοποίησε στις 18 Δεκεμβρίου τους πρώτους πλειστηριασμούς ενυπόθηκων ακινήτων, εκ μέρους των ενυπόθηκων δανειστών, προς όφελος των οποίων είχε εγγραφεί υποθήκη.

Δειτε Επισης

Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Κοντά σε απόκτηση των εργασιών της CNP η Ελληνική Τράπεζα-Κλειδώνει το deal
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου
DORA: Ο κανονισμός που έρχεται να θωρακίσει τράπεζες, fintech και επενδυτικές από κυβερνοαπειλές
Το στίγμα πορείας του Χριστόδουλου Πατσαλίδη-Η συνεργασία με Κεραυνό και το πρώτιστο μέλημα του Διοικητή
Ξεκίνησε το buyback μετοχών η Τράπεζα Κύπρου