Οι αυξήσεις που δίνει η Ελληνική και ο παραλογισμός της ΕΤΥΚ

  09/10/2019 16:11
Οι αυξήσεις που δίνει η Ελληνική και ο παραλογισμός της ΕΤΥΚ

Οι αυξήσεις που δίνει η Ελληνική και ο παραλογισμός της ΕΤΥΚ

  09/10/2019 16:11
Σε 24ώρη απεργία κατέρχονται την προσεχή Παρασκευή (11 Οκτωβρίου) οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα μέλη της ΕΤΥΚ με το πρόσχημα ότι η Διοίκηση της Ελληνικής δεν ανταποκρίνεται στην παραχώρησης της ετήσιας προσαύξησης και της ΑΤΑ, την στιγμή μάλιστα που η Ελληνική Τράπεζα εδώ και έξι μήνες έχει υποσχεθεί στο προσωπικό της ότι θα παραχωρηθούν αυξήσεις στη βάση πιο δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος, αρνούμενη να θυματοποιήσει το προσωπικό της λόγω της αδιαλλαξίας της ΕΤΥΚ και να προβεί σε οριζόντιες αυξήσεις μισθού.

RELATED ARTICLESΜάλιστα, η Ελληνική Τράπεζα σε μια προσπάθεια καλής θέλησης κάλεσε επανειλημμένα την ΕΤΥΚ να εξετάσει και να συζητήσει το νέο αυτό σύστημα . Έδωσαν χρόνο και χώρο για να υπάρξει διάλογος αλλά η ΕΤΥΚ δεν προσήλθε ποτέ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε ακόμα: Ζούμε στη δικτατορία της ΕΤΥΚ

Διαβάστε ακόμα: Ελληνική Τράπεζα: Τι θα ισχύσει την ερχόμενη Παρασκευή

Έτσι σε μια προσπάθεια άμεσης αναγνώρισης της αφοσίωσης και του επαγγελματισμού του προσωπικού της, η Ελληνική Τράπεζα πήρε την απόφαση να καταβάλει αυξήσεις στη βάση του νέου συστήματος, προτού καν η ΕΤΥΚ εξαγγείλει απεργιακά μέτρα.

Γνωρίζοντας την πρόθεση της Διοίκησης της Ελληνικής, η ΕΤΥΚ αντί να προτιμήσει τον δρόμο του διαλόγου, προτίμησε να προχωρήσει με την εξαγγελία αχρείαστων και επιζήμιων απεργιακών μέτρων. Ουδείς εναντιώνεται στο δικαίωμα της απεργίας, όταν φυσικά υπάρχει λόγος για την πραγματοποίηση της. Στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει αντικείμενο για λήψη απεργιακών μέτρων καθώς η Ελληνική αποφάσισε να παραχωρήσει αυξήσεις, αυξήσεις πολύ μεγαλύτερες από ό,τι διεκδικεί η ΕΤΥΚ για τα μέλη της και από ό,τι προέβλεπε η συλλογική σύμβαση που έχει λήξει.
 
Μεγαλύτερες αυξήσεις από Ελληνική
Με το νέο σύστημα αξιολόγησης και παραχώρησης αυξήσεων στο προσωπικό, στην ουσία η Ελληνική δίνει περισσότερα χρήματα από ό,τι θα έδινε αν ακολουθούσε το σύστημα προσαυξήσεων που προέβλεπαν οι συλλογικές συμβάσεις.

Συγκεκριμένα, θα δοθούν συνολικές αυξήσεις ύψους €4,4 εκατ., δηλαδή επιπρόσθετη αύξηση 4,7% στο μισθολόγιο της Τράπεζας. Αξίζει να τονιστεί πως η Ελληνική δεν έδωσε ποτέ ξανά στο παρελθόν τόσο μεγάλο ποσό αυξήσεων.

Δεν κάνει πίσω
Παρά την εξαγγελία των απεργιακών μέτρων, η Διοίκηση της Ελληνικής δεν σκοπεύει να κάνει πίσω και θα προχωρήσει με την παραχώρηση των αυξήσεων που έχουν αποφασιστεί με τη μισθοδοσία του Οκτώβρη στη βάση του νέου, πιο δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος.
 
Η λύση αυτή δεν είναι η τελεσίδικη, αλλά θεωρείται αναγκαία ώστε να δοθεί άμεσα στο προσωπικό η αναγνώριση που τους αξίζει. Σε καμία περίπτωση, βασικό κριτήριο της εν λόγω απόφασης δεν ήταν η μείωση του δείκτη εξόδων/εσόδων της Τράπεζας, αλλά η δημιουργία ενός δικαιότερου συστήματος αμοιβών.
 
Διόρθωση στρεβλώσεων
Με το νέο σύστημα παραχώρησης αυξήσεων, η Ελληνική επιθυμεί να ανταμείψει σωστά, αξιοκρατικά και δίκαια το προσωπικό, διορθώνοντας σταδιακά ορισμένες μισθολογικές «αδικίες». Με αυτή την κίνηση, δίνει τα κατάλληλα κίνητρα σε όλους ώστε να αυξηθεί η παραγωγικότητα, να βελτιωθούν οι δείκτες της Τράπεζας και κατ’ επέκταση η κερδοφορία της.

Το νέο σύστημα θα αναγνωρίζει την απόδοση του καθενός, μειώνοντας τις μισθολογικές στρεβλώσεις. Κάποιες αλλαγές θα είναι άμεσες και κάποιες άλλες θα εφαρμόζονται σταδιακά ώστε να μην προκληθούν αναταράξεις.
 
Πως θα δοθούν οι αυξήσεις
Η καταβολή της αύξησης θα γίνει αναδρομικά από τον Γενάρη του 2019 και το σύστημα που θα ακολουθηθεί έχει ως εξής:
  1. Όλο το μόνιμο προσωπικό, εκτός όσων προσλήφθηκαν το 2019, θα πάρουν 2% οριζόντια αύξηση στο μισθό τους.
  2. Επίσης, 2, 4% του προϋπολογισμού για τις αυξήσεις, θα κατανεμηθεί στο μόνιμο προσωπικό στη βάση δύο κριτήριων:
    Α. Τη βαθμολογία της απόδοσης / αξιολόγησης του καθενός.
    Β. Τους μισθούς που καταβάλλονται στην αγορά (market standard) για την κάθε θέση / ρόλο.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλος αριθμός υπαλλήλων θα πάρουν ΠΟΛΥ περισσότερες αυξήσεις από αυτές που προνοεί η σύμβαση που έχει λήξει.
 
Επιπλέον, η Ελληνική αυξάνει το ελάχιστο όριο μικτού μηνιαίου μισθού για όλο το μόνιμο προσωπικό στα €1.300. Η απόφαση αυτή αναμένεται να επηρεάσει θετικά περίπου 280 υπαλλήλους.
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας