Ζούμε στη δικτατορία της ΕΤΥΚ

Μάρτιος 1984. Η  κυβέρνηση της Mάργκαρετ Θάτσερ προσπάθησε να ιδιωτικοποιήσει τα κερδοφόρα ορυχεία και να κλείσει τα ζημιογόνα. Τότε οι ανθρακωρύχοι αντέδρασαν έντονα με απεργία που διήρκεσε έναν ολόκληρο χρόνο. Τα δύο τρίτα των εργαζόμενων συμμετείχαν στην απεργία, η οποία αποδείχτηκε πολύ επιζήμια για τη βρετανική οικονομία. Το κόστος της αποτιμήθηκε σε 1,5 δις. λίρες και σε αυτήν αποδόθηκε η διολίσθηση της λίρας έναντι του δολαρίου. Η Θάτσερ δήλωσε πως δεν θα υποχωρήσει στα αιτήματα των συνδικάτων, αφού είχε φροντίσει να κρατήσει καύσιμα εκ των προτέρων. Έτσι μετά από 12 μήνες και τη χρήση βίας εκ μέρους της αστυνομίας η απεργία έληξε. Τελικά, η κυβέρνηση έκλεισε 25 ορυχεία, αντί για 20, που σχεδίαζε αρχικά. Η ήττα του συνδικαλιστικού κινήματος των ανθρακωρύχων, ενίσχυσε τη Θάτσερ και άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ιδιωτικοποιήσεις πάρα πολλών δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, για τη δραστική περικοπή των δημοσίων δαπανών, τη δραματική συρρίκνωση του κράτους Πρόνοιας. Αυτή η εξέλιξη πάντως ήταν η αφετηρία για την μεγάλη ανάπτυξη της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οκτώβριος 2019. Η ΕΤΥΚ η ισχυρότερη συντεχνία της Κύπρου αποφασίζει να κλείσει για 24 ώρες τα υποκαταστήματα της Ελληνικής Τράπεζας με πρόσχημα την παραβίαση του νόμου προστασίας των μισθών. Όλα αυτά μάλιστα συμβαίνουν την ίδια ώρα που η Ελληνική Τράπεζα αποφάσισε να δώσει αυξήσεις στους μισθούς, μεγαλύτερες από ότι προβλέπει η συλλογική σύμβαση, σε 2500 εργαζόμενους στο τέλος του μήνα.  Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες μας οι αυξήσεις σε κάποιες περιπτώσεις ανάλογα με την παραγωγικότητα των υπαλλήλων θα φθάνουν μέχρι και το 10% σε σύγκριση με το 3,8% που ζητά η ΕΤΥΚ.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως το νέο σύστημα της τράπεζας προβλέπει και οριζόντιες αυξήσεις 2% σε όλο το προσωπικό και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 1300 ευρώ που ευνοεί και 300 πρώην υπαλλήλους της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

To InBusinessNews στηρίζει και δημόσια την Ελληνική Τράπεζα σε αυτή την αντιπαράθεση καθώς πρέπει επιτέλους κάποιος να σπάσει τα αυγά από το καλάθι των συντεχνιακών διεκδικήσεων από το 1960 και εντεύθεν με συστήματα τα οποία έφεραν αυτές τις στρεβλώσεις.

Που ξανακούστηκε κύριοι της ΕΤΥΚ ένας οργανισμός να θέλει να πληρώνει τους καλούς του υπαλλήλους περισσότερα και εσείς να το αρνείστε. Θέλετε κομμουνισμό και στην παραγωγικότητα κύριοι μήπως; Εσείς δεν θεωρείτε πως οι καλύτεροι υπάλληλοι πρέπει να αμείβονται και περισσότερο; Πόσοι υπάλληλοι που είναι και μέλη σας ζητούν εδώ και δεκαετίες δικαιότερη αμοιβή και αναγνώριση.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει η οικονομία της Κύπρου να είναι όμηρος των τερτιπιών των συντεχνιακών. Για αυτό και εμείς στηρίζουμε ξεκάθαρα τη διοίκηση της Ελληνικής στην προσπάθεια της να σταθεί ανάχωμα στην ΕΤΥΚ και θα κάνουμε το ίδιο και σε κάθε οργανισμό και εταιρεία που θέλει να αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο.
 

Δειτε Επισης

Γενικό Λογιστήριο: Ενίσχυση του κράτους δικαίου η σύσταση Φορέα Καταπολέμησης της Απάτης
Συμψηφίστηκαν ποσά ύψους €558,2 εκατ. μέχρι τέλος Μαρτίου από την Κυβέρνηση
Με υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για τα οικονομικά τους οι Κύπριοι
Πλώρη για την τελική διαμόρφωση της νέας στρατηγικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Προς υπογραφή συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας με Κιργισία η Κύπρος
Με κέρδη έκλεισε την βδομάδα το ΧΑΚ-Στο 0,38% η εβδομαδιαία απόδοση
Περιοδεία Κώστα Κουμή στον Πρωταρά-Η σκιώδης Υφυπουργός Τουρισμού που τον συνόδευε
Απόψεις για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ε.Ε. αντάλλαξαν Μ. Κεραυνός-Λ. Χριστοφόρου
Πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. η απασχόληση στην Κύπρο-Τρίτη σε υπερειδίκευση εργαζομένων
Σε αυξητική τάση η αδήλωτη και παράνομη εργασία-Η έκκληση Παναγιώτου στους εργοδότες και τα νέα μέτρα