Καθοριστικές συναντήσεις στο Στρασβούργο για έκθεση Moneyval

Χαράλαμπος Μιχαήλ  08/10/2019 07:34
Καθοριστικές συναντήσεις στο Στρασβούργο για έκθεση Moneyval

Καθοριστικές συναντήσεις στο Στρασβούργο για έκθεση Moneyval

Χαράλαμπος Μιχαήλ  08/10/2019 07:34
Στο Στρασβούργο βρίσκονται αυτή την εβδομάδα οι αρμόδιες αρχές της Κύπρου για να παραθέσουν τις θέσεις τους επί της προκαταρκτικής έκθεσης της Moneyval οι οποίες θα καθορίσουν και την μορφή της τελικής έκθεσης για την πέμπτη αξιολόγηση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο που θα είναι έτοιμη μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019. Η εν λόγω έκθεση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη για την προσπάθεια της Κύπρου να βελτιώσει την εικόνας της διεθνώς σε θέματα που σχετίζονται με ξέπλυμα χρήματος.

Στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης βρίσκεται πολυάριθμη ομάδα από εκπροσώπους των κυπριακών αρμόδιων αρχών όπως Κεντρική Τράπεζα, Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, ΜΟΚΑΣ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι οποίοι θα συζητήσουν μαζί με τους εκπροσώπους της Moneyval την πορεία προόδου της Κύπρου στη βάση των 40 συστάσεων της ομάδας χρηματοοικονομικής δράσης (FATF).
 
 
 
 
Οι εκπρόσωποι των αρμόδιων αρχών θα βρίσκονται στο Στρασβούργο για τρεις ημέρες κατά τις οποία θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις και συνεντεύξεις με εκπροσώπους της Moneyval, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews αναμένεται να πραγματοποιηθεί ακόμη ένας γύρος συζητήσεων και συνεντεύξεων πριν από την προγραμματισμένη συζήτηση και έγκριση της έκθεση κατά την 59η σύνοδο ολομέλειας της MONEYVAL (3-6 Δεκεμβρίου 2019).

Αξίζει να σημειωθεί πως προηγήθηκε τον περασμένο Μάιο προηγήθηκε η επίσκεψη στην Κύπρο αντιπροσωπείας της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την αξιολόγηση των μέτρων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (MONEYVAL) που διήρκησε από τις 13 έως τις 24 Μαΐου 2019.

Υπενθυμίζεται ότι το κλιμάκιο της Επιτροπής είχε προχωρήσει σε παρόμοια αξιολόγηση το 2012, εκδίδοντας σχετική έκθεση το 2013. Η παρούσα αξιολόγηση θα επικεντρωθεί για πρώτη φορά στην αξιολόγηση αυτού του πλαισίου και την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος.

Δύο από τα ζητήματα που αναδείχθηκαν στην προηγουμένη αξιολόγηση ήταν η μεγάλη εξάρτηση της Κύπρου τόσο από επαγγελματίες όσο και από ξένα κεφάλαια ιδιαίτερα από χώρες υψηλού κινδύνου. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Moneyval θα αναγνωρίσει κάποιου είδους βελτίωση σε αυτά τα δύο βασικά θέματα, καθώς η Κύπρος έχει προχωρήσει στην υιοθέτηση αναβαθμισμένων πολιτικών και τροποποίηση διαδικασιών με στόχο την αντιμετώπιση του φαινομένου εξάρτησης από τέτοιους διαμεσολαβητές.

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου είχε πάρει επιπρόσθετα μέτρα αναβάθμισης του ρυθμιστικού πλαισίου με την έκδοση οδηγίας το 2013 όσο και την τροποποίησή το 2016.

RELATED ARTICLES

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
Πίσω στην αρχή της σελίδας