Ανέπεμψε την αναστολή των εκποιήσεων ο Πρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε τα νομοθετήματα που ψήφισε  την προηγούμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις εκποιήσεις, δίνοντας τέλος στην εδώ και μια εβδομάδα δημόσια συζήτηση επί του θέματος των εκποιήσεων. Ανέπεμψε, επίσης, τη νομοθεσία για τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες.
 
Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή και ειδικότερα, στην Επιτροπή Οικονομικών η οποία θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, 22 Ιουλίου, στις 9 το πρωί  για μελέτη της αναπομπής των νομοθεσιών που αφορούν την τροποποίηση της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και την έγκριση του νομοθετήματος για το πάγωμα των εκποιήσεων. Εξάλλου τη Δευτέρα,  29 Ιουλίου 2019, στις 10.30 θα συνέλθει η  Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα τοποθετηθούν τα κόμματα επί του θέματος. Σημειώνεται πως σε περίπτωση που οι αναπομπές γίνουν αποδεκτές, οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα δεν θα ισχύσουν. Σε αντίθετη περίπτωση, η μπάλα θα μεταφερθεί ξανά στα χέρια του Προεδρικού το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο.
 
Δείτε αναλυτικά το κείμενο με το δικαιολογητικό της αναπομπής των δύο νόμων ΕΔΩ και ΕΔΩ

Αναφερόμενος στους λόγους των αναπομπών που παρατίθενται στις σχετικές επιστολές που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμουδήλωσε πως σε σχέση με τον νόμο για τις εκποιήσεις πως οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις είναι μέρος της δανειακής σύμβασης και ο νόμος επεμβαίνει στους όρους της σύμβασης, θέτει εκ των υστέρων προϋποθέσεις και διαταράσσει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με τη σύμβαση.
 
Tα περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται ως εξασφάλιση είναι μέρος συμβατικής σχέσης και η επέμβαση με νομοθεσία στους όρους μιας σύμβασης, αλλάζοντάς τους εκ των υστέρων, επηρεάζει τα δικαιώματα του ενός συμβαλλόμενου μέρους, σημείωσε.

Ήταν γενική επιθυμία να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα προστασίας όπως το "Εστία", το οποίο μετά από κοπιώδη προετοιμασία ξεκινά να εφαρμόζεται μόλις τώρα. Θα πρέπει να το δούμε στην πράξη και αν διαπιστωθούν πρόσθετες ανάγκες τότε να επανεξετασθεί, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως "δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήδη αυτές τις μέρες βλέπουμε αντιδράσεις πχ από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και χρειάζεται προσοχή να μη δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις και προβλήματα σε έναν τομέα του οποίου τα τελευταία προβλήματα προσπαθούμε τώρα να επιλύσουμε", επεσήμανε.

Ανέφερε πως ο Πρόεδρος εισηγείται να μην εμείνει η Βουλή στη νομοθεσία, να δεχθεί την αναπομπή και επιφυλάσσεται εάν υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι αναπομπής να τους καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, των νομοθετημάτων για αναστολή των εκποιήσεων προκάλεσε ανησυχίες στην Κυβέρνηση και μια έντονη δημόσια συζήτηση. Πρώτη διεθνή αντίδραση, αποτέλεσε το καμπανάκι κινδύνου από πλευράς τους αμερικανικού Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος στο εβδομαδιαίο του outlook προειδοποίησε ότι οι αλλαγές που προέκυψαν, θα δυσκολέψουν τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των προβληματικών τους δανείων ενώ θα αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια.
 
Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, ο κ. Προδρόμου είπε πως με τη διαγραφή άρθρων που υπήρξε από το σχετικό νομοσχέδιο διαταράσσεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση την αναλογιστική μελέτη που έγινε. Το νομοσχέδιο προνοούσε σταδιακή αύξηση των εισφορών μεταξύ των ετών 2024-2034 και είναι αυτό που προέβλεπε η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πειράξει ως τώρα τις συνεισφορές» και πως η τελευταία αύξηση έγινε το 2012.


 

Δειτε Επισης

Οι καταθέσεις και τα δάνεια εταιρειών και νοικοκυριών-Σημαντική καθαρή αύξηση συνολικά
Ο Κωνσταντίνος Ηροδότου εξηγεί γιατί είναι αναγκαίος ο ψηφιακός χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός(video)
Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου