Ανέπεμψε την αναστολή των εκποιήσεων ο Πρόεδρος
12:32 - 19 Ιουλίου 2019
Αναφερόμενος στους λόγους των αναπομπών που παρατίθενται στις σχετικές επιστολές που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμουδήλωσε πως σε σχέση με τον νόμο για τις εκποιήσεις πως οι ενυπόθηκες εξασφαλίσεις είναι μέρος της δανειακής σύμβασης και ο νόμος επεμβαίνει στους όρους της σύμβασης, θέτει εκ των υστέρων προϋποθέσεις και διαταράσσει δικαιώματα τα οποία κατοχυρώνονται με τη σύμβαση.
Tα περιουσιακά στοιχεία που παρουσιάζονται ως εξασφάλιση είναι μέρος συμβατικής σχέσης και η επέμβαση με νομοθεσία στους όρους μιας σύμβασης, αλλάζοντάς τους εκ των υστέρων, επηρεάζει τα δικαιώματα του ενός συμβαλλόμενου μέρους, σημείωσε.
Ήταν γενική επιθυμία να θεσμοθετηθεί ένα σύστημα προστασίας όπως το "Εστία", το οποίο μετά από κοπιώδη προετοιμασία ξεκινά να εφαρμόζεται μόλις τώρα. Θα πρέπει να το δούμε στην πράξη και αν διαπιστωθούν πρόσθετες ανάγκες τότε να επανεξετασθεί, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως "δεν πρέπει να δημιουργήσουμε προβλήματα σταθερότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ήδη αυτές τις μέρες βλέπουμε αντιδράσεις πχ από διεθνείς οίκους αξιολόγησης και χρειάζεται προσοχή να μη δημιουργηθούν πρόσθετες πιέσεις και προβλήματα σε έναν τομέα του οποίου τα τελευταία προβλήματα προσπαθούμε τώρα να επιλύσουμε", επεσήμανε.
Ανέφερε πως ο Πρόεδρος εισηγείται να μην εμείνει η Βουλή στη νομοθεσία, να δεχθεί την αναπομπή και επιφυλάσσεται εάν υπάρχουν πρόσθετοι λόγοι αναπομπής να τους καταθέσει μέχρι τη Δευτέρα.
Υπενθυμίζεται ότι η ψήφιση, την προηγούμενη εβδομάδα, των νομοθετημάτων για αναστολή των εκποιήσεων προκάλεσε ανησυχίες στην Κυβέρνηση και μια έντονη δημόσια συζήτηση. Πρώτη διεθνή αντίδραση, αποτέλεσε το καμπανάκι κινδύνου από πλευράς τους αμερικανικού Οίκου Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος στο εβδομαδιαίο του outlook προειδοποίησε ότι οι αλλαγές που προέκυψαν, θα δυσκολέψουν τις τράπεζες στην προσπάθεια που καταβάλλουν για μείωση των προβληματικών τους δανείων ενώ θα αυξήσει τις ανάγκες των τραπεζών για νέα κεφάλαια.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τη σύνταξη χηρείας για τους άντρες, ο κ. Προδρόμου είπε πως με τη διαγραφή άρθρων που υπήρξε από το σχετικό νομοσχέδιο διαταράσσεται η βιωσιμότητα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων με βάση την αναλογιστική μελέτη που έγινε. Το νομοσχέδιο προνοούσε σταδιακή αύξηση των εισφορών μεταξύ των ετών 2024-2034 και είναι αυτό που προέβλεπε η αναλογιστική μελέτη που έγινε για το Τμήμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είπε ο κ. Προδρόμου προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση αυτή δεν έχει πειράξει ως τώρα τις συνεισφορές» και πως η τελευταία αύξηση έγινε το 2012.