Η θέση των τραπεζών για την αναστολή των εκποιήσεων

Τις θέσεις του και τις μεγάλες ανησυχίες των τραπεζών για το πολύ σοβαρό θέμα των νομοθετημάτων προσωρινής αναστολής των εκποιήσεων προώθησε προς τη Βουλή ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου. 
 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o ΣΤΚ εκφράζει την άποψη πως οι σχετικές τροποποιήσεις δεν ευνοούν την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία και τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων. Στέκεται επίσης στο ότι με τη νέα νομοθεσία, επιμηκύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης εκποιήσεων ανυπόθηκων ακινήτων. Επιπλέον, καταργείται το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή για αγορά του ενυπόθηκου ακινήτου, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
 
Προειδοποιεί για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις
 
Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι, ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας, μειώνεται η αξία που αποδίδουν οι ίδιες στις εξασφαλίσεις όλων των δανείων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων. Δηλαδή θα δημιουργηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Παράλληλα, μετά και από το καμπανάκι των Moody’s, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου θέλει να ξεκαθαρίσει πως η νέα νομοθεσία αυξάνει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και απειλεί την οικονομία και τις τράπεζες με υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 
 
Πέραν των πιο πάνω, αρνητική επίδραση θα υπάρξει και στην ελκυστικότητα των τραπεζών όσον αφορά επενδύσεις ενώ και οι επενδύσεις σε κυπριακά χαρτοφυλάκια πιστώσεων από διεθνείς επενδυτές θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές.

Ένας ακόμα λόγος για να μην εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία είναι τα stress test από τα οποία θα περάσουν οι τράπεζες το 2020, υπό τον κίνδυνο, πλέον, να μεταβληθούν αρνητικά οι παραδοχές που εφαρμόζονται.
 
Πλήγμα και στην οικονομία
 
Πέραν των τραπεζών, όμως, αναμένεται να πληγεί και η οικονομία, αφού οι τράπεζες θα ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων. Την ίδια ώρα, η αξία του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ και ακινήτων που ανήκει στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και κατ’ επέκταση στον φορολογούμενο θα υποστεί σημαντική μείωση.

Για τον Σύνδεσμο Τραπεζών οι τροποποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνους κερδισμένους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.   
 

Δειτε Επισης

Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία
16α IN Business Awards: Σε εξέλιξη η μεγάλη γιορτή του κυπριακού επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ