Η θέση των τραπεζών για την αναστολή των εκποιήσεων

InBusinessNews  18/07/2019 19:07
Η θέση των τραπεζών για την αναστολή των εκποιήσεων

Η θέση των τραπεζών για την αναστολή των εκποιήσεων

InBusinessNews  18/07/2019 19:07
Τις θέσεις του και τις μεγάλες ανησυχίες των τραπεζών για το πολύ σοβαρό θέμα των νομοθετημάτων προσωρινής αναστολής των εκποιήσεων προώθησε προς τη Βουλή ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου. 

RELATED ARTICLES

 
Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews, o ΣΤΚ εκφράζει την άποψη πως οι σχετικές τροποποιήσεις δεν ευνοούν την πλειοψηφία των δανειοληπτών, αλλά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τη διαδικασία και τις καθυστερήσεις των δικαστηρίων. Στέκεται επίσης στο ότι με τη νέα νομοθεσία, επιμηκύνεται ο χρόνος ολοκλήρωσης εκποιήσεων ανυπόθηκων ακινήτων. Επιπλέον, καταργείται το δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή για αγορά του ενυπόθηκου ακινήτου, την ώρα που καταβάλλεται προσπάθεια μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.
 
Προειδοποιεί για νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις
 
Οι τράπεζες προειδοποιούν ότι, ως αποτέλεσμα της νέας νομοθεσίας, μειώνεται η αξία που αποδίδουν οι ίδιες στις εξασφαλίσεις όλων των δανείων, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει σε εποπτικές απαιτήσεις για αύξηση των προβλέψεων. Δηλαδή θα δημιουργηθούν πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

Παράλληλα, μετά και από το καμπανάκι των Moody’s, ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου θέλει να ξεκαθαρίσει πως η νέα νομοθεσία αυξάνει το προφίλ κινδύνου του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και απειλεί την οικονομία και τις τράπεζες με υποβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. 
 
Πέραν των πιο πάνω, αρνητική επίδραση θα υπάρξει και στην ελκυστικότητα των τραπεζών όσον αφορά επενδύσεις ενώ και οι επενδύσεις σε κυπριακά χαρτοφυλάκια πιστώσεων από διεθνείς επενδυτές θα καταστούν λιγότερο ελκυστικές.

Ένας ακόμα λόγος για να μην εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία είναι τα stress test από τα οποία θα περάσουν οι τράπεζες το 2020, υπό τον κίνδυνο, πλέον, να μεταβληθούν αρνητικά οι παραδοχές που εφαρμόζονται.
 
Πλήγμα και στην οικονομία
 
Πέραν των τραπεζών, όμως, αναμένεται να πληγεί και η οικονομία, αφού οι τράπεζες θα ζητούν αυξημένες εξασφαλίσεις για τη χορήγηση δανείων. Την ίδια ώρα, η αξία του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ και ακινήτων που ανήκει στην Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ) και κατ’ επέκταση στον φορολογούμενο θα υποστεί σημαντική μείωση.

Για τον Σύνδεσμο Τραπεζών οι τροποποιήσεις έχουν αρνητικό αντίκτυπο στη χρηματοοικονομική σταθερότητα και στην οικονομική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με μόνους κερδισμένους τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.   
 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας