Τραπεζική αντιπροσωπεία από την Κύπρο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

InBusinessNews  19/06/2019 11:25
Τραπεζική αντιπροσωπεία από την Κύπρο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

Τραπεζική αντιπροσωπεία από την Κύπρο επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

InBusinessNews  19/06/2019 11:25

Στις Ηνωμένες Πολιτείες βρέθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, όπου είχε συναντήσεις με ανώτερους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, εκπροσώπους των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ, με μέλη του Κογκρέσου καθώς επίσης και με σημαντικούς εκπροσώπους τραπεζικών ιδρυμάτων, ακαδημαϊκούς κ.α.

RELATED ARTICLES


Η κυπριακή αντιπροσωπεία αποτελείτο από ανώτερα στελέχη από τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες – μέλη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, τον κ. Μάριο Σκανδάλη εκ μέρους της Τράπεζας Κύπρου και τον κ. Ματθαίο Χαραλαμπίδη από την Ελληνική Τράπεζα.

Βασιζόμενοι στις σχέσεις που δημιουργήθηκαν κατά την πρώτη επίσκεψη του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2018, το φετινό ταξίδι εξυπηρετούσε να επιβεβαιώσει στην αμερικανική κοινότητα τη δέσμευση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου να τηρήσει υψηλά πρότυπα καταπολέμησης του οικονομικού εγκλήματος και να παρουσιάσει την αποτελεσματική ανασκόπηση των σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων που έχουν εφαρμοστεί στην Κύπρο από τη χρηματοπιστωτική κρίση. Η αντιπροσωπεία σημείωσε ιδιαίτερα την πρόσφατη εξωτερική επικύρωση της προόδου της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένων αξιολογήσεων από την έκθεση στρατηγικού ελέγχου του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ (INCSR), τη δήλωση του Βοηθού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, Μάρσαλ Μπιλίνγκσλια, ότι η Κύπρος έχει κάνει "τεράστια πρόοδο και βελτιώσεις", την κατάταξη της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς, καθώς και μία έρευνα σχετικά με τα Μέτρα Διαφάνειας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος από την Transparency International AML.

Επίσης, οι εκπρόσωποι της Κύπρου ανέλυσαν τις εξελίξεις όσον αφορά την οικονομική ανάκαμψη στην Κύπρο και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα.
 

skandaliscouncil2

 

Σε όλη τη διάρκεια των συναντήσεων του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας, η αντιπροσωπεία προσπάθησε να ενισχύσει τη σχέση της Κύπρου με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, να συνεργαστεί περαιτέρω για ζητήματα AML που πλήττουν και τις δύο χώρες και να ενισχύσει και να επεκτείνει τις σχέσεις τραπεζικής ανταπόκρισης.

Στην Ουάσινγκτον, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με κορυφαίους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και ρυθμιστές στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αξιωματούχους της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανώτερα στελέχη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, της Επιτροπής Γερουσίας για την Τραπεζική, της Στέγασης, των Αστικών Υποθέσεων, της Επιτροπής για τις Ένοπλες Υπηρεσίες, της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Σώματος και την Ελληνική Επιτροπή του Κογκρέσου.

Οι αξιωματούχοι του ΣΤΚ συμμετείχαν επίσης σε δύο δημόσιες εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου, καθένα από τους οποίους φιλοξένησε ένα διάσημο think tank με έδρα τα Ηνωμένα Έθνη, το Ινστιτούτο Hudson και το Atlantic Council.

Στη Νέα Υόρκη, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του Υπουργείου Οικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης, πολλές παγκόσμιες τράπεζες με έδρα τις Η.Π.Α. και χρηματοπιστωτικά media.

Ο Σύνδεσμος Τραπεζών δεσμεύεται να στηριχτεί στα θεμέλια που τέθηκαν κατά τη διάρκεια αυτού του παραγωγικού ταξιδιού για να ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία της με τις τράπεζες και τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ και να ευθυγραμμίσει την παγκόσμια κατανόηση της κυπριακής οικονομίας και χρηματοπιστωτικού τομέα με την πραγματικότητα του εύρους των  αποτελεσματικών και στις περισσότερες περιπτώσεις μεταρρυθμιστικών μοντέλων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την κυπριακή κυβέρνηση και τον τραπεζικό τομέα τα τελευταία χρόνια.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας