Επ. Κεφαλαιαγοράς: Όσα εντόπισε σε ελέγχους για ξέπλυμα

Αδυναμίες αλλά και θετικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εντόπισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) σε εποπτευόμενες οντότητες, οι οποίες βρίσκονται υπό την εποπτεία της.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η ΕΚΚ, κατά τον επιτόπιο έλεγχο που πραγματοποιήθηκε τόσο το 2017 όσο και το 2018 προκειμένου να διαφανεί το επίπεδο, στο οποίο βρίσκεται η κατάσταση στην Κύπρο σε ότι αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας διαπιστώθηκαν θετικά χαρακτηριστικά όπως: η συνεχής εκπαίδευση προσωπικού συμπεριλαμβανομένων των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των διευθυντικών στελεχών, η εφαρμογή αυτοματοποιημένων συστημάτων για ελέγχους δέουσας επιμέλειας, η διατήρηση δεδομένων αναγνώρισης πελατών και συναλλαγών, ξεκάθαρες διαδικασίες αναφορικά με τους ελέγχους Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων.

Παράλληλα όμως εντοπίστηκαν και αδυναμίες όπως το γεγονός ότι εποπτευόμενοι δεν εφάρμοζαν επαρκείς και ακριβείς πληροφορίες αναφορικά με τις κύριες δραστηριότητες και λειτουργίες τους. Όπως επισημαίνεται, σε κάποιες περιπτώσεις εντοπίστηκε προβληματική διαδικασία για την δημιουργία του οικονομικού προφίλ κάποιων πελατών, το μέγεθος του εισοδήματος τους, τα κέρδη και τις πηγές των funds. Σύμφωνα με την ΕΚΚ, τέτοιου είδους αδυναμίες μπορούν να καταστήσουν τους εποπτευόμενους πιο ευάλωτους σε παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, εντοπίστηκαν αδυναμίες στην διαδικασία αξιολόγησης ρίσκου πελατών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις φάνηκε ότι εποπτευόμενοι δεν ακολούθησαν τις κατευθυντήριες γραμμές όσον αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Παράλληλα, η ΕΚΚ επισημαίνει πως κάποιες φορές οι αξιολογήσεις ρίσκου ήταν ελλιπείς.  
 

Δειτε Επισης

Οι νέοι κανόνες που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για καταπολέμηση του ξεπλύματος
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Σνόμπαρε τη Βουλή και εξόργισε τους βουλευτές η Kition-Η διαβεβαίωση Βαφεάδη που περιμένει τη Νομική Υπηρεσία
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Σπάει τη σιωπή της και περνά στην αντεπίθεση η Kition-Εξαπολύει πυρά κατά Αλέξη Βαφεάδη
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου
Τράπεζα Κύπρου: Επαναγορά μετοχών στο πλαίσιο του buyback €25 εκατ.
Η Touch Card™ από τη Mastercard® τώρα διαθέσιμη στην Ελληνική Τράπεζα
Lanitis Entertainment: Ανεβάζει το επίπεδο γαστρονομικής απόλαυσης στην πλατεία του Trilogy
Το restart του τραπεζικού τομέα της χώρας μας και το παράδειγμα της Τράπεζας Κύπρου