Ελληνική: Κινήσεις ματ από δυνατούς παίκτες

Με ενισχυμένη κεφαλαιακή βάση η Ελληνική Τράπεζα θα μπορεί πλέον να κάνει «δυνατό» παιχνίδι στην τραπεζική σκακιέρα, καθώς με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου κατά €150 εκατ. στις 18 Μαρτίου, πέραν της ενίσχυσης των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας πολύ πιο πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΚΤ, η νέα μετοχική δύναμη θα αποτελείται από δυνατούς παίκτες με ποικιλομορφία των γνώσεων σε σωρεία ζητημάτων που θα συμβάλουν για ακόμη δυνατότερο μπάσιμο της Ελληνικής στα τραπεζικά δρώμενα.

Διαβάστε ακόμα: Κεντρικά γραφεία PwC στη Λευκωσία

Την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης και μετοχών, διαδικασία η οποία μας επιτρέπει να σκιαγραφήσουμε με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα για το πως διαμορφώνεται η νέα μετοχική δομή της Ελληνικής.

Συγκεκριμένα, η Pimco αναμένεται να αποκτήσει περίπου το 17% του μετοχικού κεφαλαίου με την υφιστάμενη μέτοχο Third Point να περιορίζει το ποσοστό της γύρω στο 11% από 26,2% που κατέχει σήμερα.

Σε ό,τι αφορά την άλλη μεγαλομέτοχο Wargaming που σήμερα κατέχει το 24,9%, το ποσοστό συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Ελληνικής αυτό θα εξαρτηθεί από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμηση που διαθέτει, ενώ εκτιμάται πως με την ολοκλήρωση της διαδικασίας το ποσοστό συμμετοχής της θα είναι λίγο πιο κάτω από το 20%.

Όπως όλα δείχνουν, με βάση την εικόνα που διαμορφώνεται, ο νέος μεγαλομέτοχος της Ελληνικής θα είναι η Δήμητρα Επενδυτική με το ποσοστό συμμετοχή της να είναι λίγο πιο πάνω από το 20%.

Το μεγάλο ερωτηματικό είναι για το ποιος θα είναι ο πέμπτος παίκτης στο πάνελ του μετοχικού κεφαλαίου που ενδεχομένως να είναι και η 7Q Financial Services με ποσοστό συμμετοχής κοντά στο 10%.

Διαβάστε ακόμα: Paolo Cataldi: Τα ηλεκτρικά οχήματα θα επηρεάσουν την αγορά εξαρτημάτων

Who is Who
Η PIMCO είναι ένας από τους κορυφαίους διαχειριστές επενδύσεων σταθερού εισοδήματος στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1971 στο Newport Beach της Καλιφόρνιας, εισάγοντας τους επενδυτές σε μια προσέγγιση συνολικής απόδοσης για επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Σήμερα διαθέτει γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο, με προσωπικό 2.500 επαγγελματίες με μοναδικό στόχο την δημιουργία ευκαιριών για τους επενδυτές. Το 2018 διαχειριζόταν περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας $1,66 τρις.

H Third Point LLC είναι σύμβουλος επενδύσεων με έδρα τη Νέα Υόρκη που ιδρύθηκε το 1995 από τον Daniel S. Loeb και έχει υπό την διαχείριση της περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας γύρω στα $17 δις. Η ομάδα της Third Point LLC περιλαμβάνει επαγγελματίες που ασχολούνται με την επενδυτική δραστηριότητα, τη διαχείριση κινδύνων και το εμπόριο. Διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία για εταιρικά και δημόσια συνταξιοδοτικά ταμεία, επενδυτικά ταμεία, ιδρύματα, όπως επίσης και ατόμων με μεγάλες περιουσίες.

H Δήμητρα Επενδυτική είναι κλειστού τύπου επενδυτικό ταμείο που διαχειρίζεται επενδύσεις σε διάφορους τομείς συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαιαγορών, των ακινήτων και των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων. Ιδρύθηκε το 1999 και αποτελεί δημόσια εταιρεία με την μετοχή της να διαπραγματεύεται στο ΧΑΚ. Μεγαλομέτοχος στην Δήμητρα είναι η Logicom η οποία για το 2018 κατάγραψε θεαματικά κέρδη πριν από την φορολογία (€24,6 εκατ.).

Η Wargaming Public Co. Ltd που σήμερα εδρεύει στη Λευκωσία, ξεκίνησε από το Μίνσκ της Λευκορωσίας. Η  εταιρεία δραστηριοποιείται με 16 γραφεία και κέντρα ανάπτυξης. Ξεκίνησε με την ανάπτυξη TBS και RTS παιχνιδιών, ενώ το 2009 διεύρυνε τον κύκλο εργασιών της σε free-to-play online παιχνίδια δράσης και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους ηγέτες στην αγορά.
Η 7Q Financial Services με έδρα την Λευκωσία, παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων σε οργανισμούς, επενδυτικά ταμεία, συνταξιοδοτικά ταμεία, ταμεία προνοίας και ασφαλιστικές εταιρείες.

Δυναμική μετοχική σύνθεση
Ευχής ευαγγέλια θα πρέπει να θεωρείται το δρομολογούμενο νέο μετοχικό σχήμα της Ελληνικής καθώς τόσο υφιστάμενοι όσο και οι νέοι μέτοχοι αυξάνουν την δυναμική του Οργανισμού διότι:
  1. Η Pimco είναι από τους μεγαλύτερους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων ανά την υφήλιο που η Κύπρος πάντοτε επιδιώκει να προσελκύσει ως επενδυτές και μετόχους σε τραπεζικά τη ιδρύματα.
  2. Στο μετοχικό σχήμα ενισχύει την παρουσία της η μεγαλύτερη κυπριακή επενδυτική εταιρεία, η Δήμητρα Επενδυτική που ελέγχεται από την Logicom του Βαρνάβα Ειρήναρχουν που αποτελεί την μεγαλύτερη δημόσια εταιρεία στην Κύπρο.
  3. Η παγκόσμια εμπειρία στον τομέα διαχείρισης επενδύσεων από μετόχους όπως η Pimco και η Third Point αναμένεται να συμβάλουν στην επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελληνική, της πλεονάζουσας ρευστότητας.
  4. Το νέο μετοχικό σχήμα θα επιφέρει ποικιλομορφία στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συγκροτήματος της Ελληνικής, εφοδιάζοντας το με εμπειρία και γνώσεις σε σωρεία ζητημάτων.

Δειτε Επισης

16α IN Business Awards: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή του επιχειρείν
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Global Chief Transformation Officer της Ogilvy ο Αντώνης Κόχειλας-Ποια τα νέα του καθήκοντα
Αυθεντικό Πάσχα στο Cap St. Georges: Ξεχωριστός προορισμός-Μοναδικές εμπειρίες
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας