“Ξεφόρτωσαν” €2,87 δις δάνεια σε funds

“Ξεφόρτωσαν” €2,87 δις δάνεια σε funds

“Ξεφόρτωσαν” €2,87 δις δάνεια σε funds

Συνέχεια θα πρέπει να αναμένεται στα deals τα οποία έχουν προβεί το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες με επενδυτικά ταμεία σε μια προσπάθεια να αποξενώσουν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις από τους ισολογισμούς τους και να ορθοποδήσουν με ορίζοντα την υγιή κερδοφορία. Συνολικά, Ελληνική Τράπεζα και Τράπεζα Κύπρου έχουν ξεφορτωθεί 25.533 μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αξίας €2,87 δις.

RELATED ARTICLESΔιαβάστε ακόμα: Κ. Ρουσιάς: Οι Κύπριοι θέλουν πλέον μικρά διαμερίσματα

Διαβάστε ακόμα: Π. Μιντίκκης: Νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής παρασκευασμένων προϊόντων

Συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την πώληση 9.700 μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (ΜΕΧ) με μεγάλες καθυστερήσεις, με την καθαρή τους αξία να ανέρχεται στα €33,7 εκατ., στην APS Delta s.r.o, μέλος του ομίλου εταιρειών της τσεχικής APS, γνωστής στην Κύπρο από την συμμετοχή της στην πλατφόρμα διαχείρισης κόκκινων δανείων της Ελληνικής Τράπεζας. Ειδικότερα, πρόκειται για το έργο «Velocity», που αφορά δάνεια συμβατικής αξίας €245 εκατομμυρίων. Το χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 9.700 δανειολήπτες (8.800 ιδιώτες και 900 μικρομεσαίες επιχειρήσεις) με μέσο ποσό συναλλαγής τις €12.500.

Τον Αύγουστο 2018 η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε την μεγάλη κίνηση για πώληση χαρτοφυλακίου δανείων συνολικής αξίας €2,8 δις με αγοραστή το επενδυτικό ταμείο Apollo, έναντι €1,4 δις. Το χαρτοφυλάκιο των €2,7 δις αποτελείται από €1,6 δις επιχειρηματικών δανείων, €600 εκατ. δάνεια προς ΜμΕ, €200 εκατ. λιανικής τραπεζικής, €300 εκατ. μη βασικά ΜΕΔ και €100 εκατ. εξυπηρετούμενα δάνεια. Το χαρτοφυλάκιο αφορά 14.024 δάνεια σε μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, εξασφαλισμένα με πάνω από 9.065 ακίνητα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το χορό πώλησης δανείων προς επενδυτικά ταμεία έσυρε πρώτη η Ελληνική Τράπεζα αφού τον Ιούνιο 2018 ολοκλήρωσε την πώληση ενός χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων, κυρίως μη-λιανικής τραπεζικής, στην B2Kapital Cyprus Ltd. Το μεικτό συνολικό ποσό των περιουσιακών στοιχείων που πωλήθηκαν με τη συναλλαγή είναι €144 εκατ., αποτελούμενο από 1.082 δανειολήπτες και 1.809 χορηγήσεις. 
Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ

Σχετικά Άρθρα

Πίσω στην αρχή της σελίδας