Τρ. Κύπρου: Συμφωνίες για πώληση ακινήτων €410 εκατ.

Στην πώληση 430 ακινήτων συνολικής αξίας €189 εκατ. προχώρησε η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων (REMU) του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2018, αριθμός ο οποίος αντιπροσωπεύει το 14% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων που έχουν περιέλθει υπό την διαχείριση της REMU μέσω της πρακτικής ανταλλαγής χρέους έναντι ακινήτων. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν υπογραφεί συμφωνητικά πώλησης για ακόμα 50 ακίνητα συνολικής αξίας €61 εκατ.

Σε ό,τι αφορά το 9μήνο του 2018 στην REMU έχουν υποβληθεί και έχουν γίνει αποδεκτές προσφορές για αγορά ακινήτων αξίας €365 εκατ., εκ των οποίων για ακίνητα αξίας €250 εκατ. είτε έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πώλησης είτε υπογράφηκε πωλητήριο έγγραφο. Η κερδοφορία της REMU από τις πιο πάνω συμφωνίες ανέρχεται στα €32 εκατ.

Σημειώνεται πως η Μονάδα Διαχείρισης Ακινήτων, στις συμφωνίες πώλησης αξίας €410 εκατ., έχει συμπεριλάβει και τα ακίνητα συνολικής αξίας €160 εκατ. που μεταφέρθηκαν στο επενδυτικό ταμείο ακινήτων που ενέγραψε τη Τράπεζα Κύπρου με την επωνυμία CYREIT και για το οποίο έχει υπογραφεί συμφωνία πώλησης του με την Εθνική Πανγαία έναντι του ποσού των €149 εκατ. Όπως σημειώνεται στα 9μηνιαία αποτελέσματα του Συγκροτήματος από την εν λόγω συμφωνία το Συκγρότημα έχει καταγράψει ζημιές €14 εκατ.

Αναφορικά με τα ακίνητα αξίας €189 εκατ. που έχουν πωληθεί από την REMU, €28 εκατ. αφορούν τουριστικά καταλύματα, €28 εκατ. εμπορικά ακίνητα, €27 εκατ. οικιστικά ακίνητα και €106 εκατ. τεμάχια γης.
 
Διαβάστε ακόμα: Πρώτη ανάγκη για τους Κύπριους το αυτοκίνητο

Διαδικασία εκποίησης για 2.449 ακίνητα
Σύμφωνα με την παρουσίαση του Συγκροτήματος, η διαδικασία εκποίησης έχει αρχίσει για 2.449 ακίνητα συνολικής αξίας €800 εκατ. Διευκρινίζεται ότι η διαδικασία εκποίησης θεωρείται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη από την στιγμή που έχει επιδοθεί η σχετική επιστολή στον δανειζόμενο.

Συγκεκριμένα, 159 ακίνητα έχουν πωληθεί με τη διαδικασία πλειστηριασμού ενώ για 500 ακίνητα ολοκληρώθηκε ανεπιτυχώς η διαδικασία του πρώτου πλειστηριασμού.
 
Διαβάστε ακόμα: Ocean Basket: Πάει και στο The Mall of Cyprus

Σχέδιο Εστία
Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας Κύπρου, η συνολικά αξία των δανείων που φαίνεται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια του Σχεδίου Εστία ανέρχονται στα €900 εκατ. και αφορούν 5 χιλιάδες δανειολήπτες και 10 χιλιάδες δάνεια.
 
Διαβάστε ακόμα: Σάρωσε η Black Friday στα καταστήματα Stephanis

Εν αναμονή της εφαρμογής του Σχεδίου Εστία αρχές του 2019, στην Τράπεζα Κύπρου έχει συσταθεί ειδική ομάδα ώστε να μπορεί να επιληφθεί και να διεκπεραιώσει μεγάλο αριθμό αιτήσεων που θα προκύψουν. Παράλληλα, η Τράπεζα έχει προχωρήσει στην αποστολή επιστολών προς τους δανειολήπτες που φαίνεται ότι καταρχήν πληρούν τα κριτήρια, ενώ αναμένεται να αποστείλει και πάλι επιστολές με την εφαρμογή του Σχεδίου.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων