Επιβεβαίωση χειρισμών Κεφαλαιαγοράς για IronFX

Επικροτεί στην ουσία τους χειρισμούς της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Προσφυγών των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για απόρριψη προσφυγής ιδιώτη μετά την αρνητική απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) το 2017 να διεξάγει έρευνα εναντίον της ΕΚΚ για μη επαρκή έλεγχο και επιβολή κυρώσεων σε βάρος της IronFX.

Συγκεκριμένα, στις 12 Φεβρουαρίου η εφεσείουσα απέστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα προς το Συμβούλιο Προσφυγών της ESMA ζητώντας όπως ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου της ESMA στις 29 Αυγούστου 2017 με την οποία απέρριψε το αρχικό αίτημα της εφεσείουσας να διαταχθεί έρευνα σε βάρος της ΕΚΚ. Στην προσφυγή, η εφεσείουσα, η οποία ισχυρίζεται ότι αντιπροσωπεύει αριθμό πελατών που υπέστησαν ζημιές από τις δραστηριότητες της επενδυτικής εταιρείας IronFX με έδρα την Κύπρο, ζητά όπως ακυρωθεί η απόφαση του προέδρου της ESMA και επανεξεταστεί το θέμα διεξαγωγής έρευνες σε βάρος της ΕΚΚ.

Διαβάστε ακόμα: Στην 27η θέση παραμένει η Κύπρος στο Σχέδιο Γιούνκερ

Παράλληλα, η εφεσείουσα σημειώνει ότι γύρω στους 500 άτομα ζήτησαν από την ESMA να ξεκινήσει επίσημη έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ασχολήθηκε με τη IronFX, αλλά η απόφαση της ESMA να μην το κάνει ποτέ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και ζήτησε όπως αυτή δημοσιοποιηθεί.

Την ίδια ώρα, υπογραμμίζει στην καταγγελία της ότι η IronFX από τις αρχές του 2015 αρνείται συστηματικά να επιστρέψει χρήματα ιδιωτών επενδυτών. Αναφέρεται στα πορίσματα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Κύπρου, σύμφωνα με τα οποία το 2015 οι έλεγχοι από αξιωματούχους της ΕΚΚ κατέδειξαν έλλειμμα €176 εκατ. σε ό,τι αφορά χρήματα πελατών. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου απέτυχε να χειριστεί σωστά το όλο θέμα και να επιβάλει τις κατάλληλες κυρώσεις.

Στο αιτιολογικό της προσφυγής της, η εφεσείουσα αναφέρει πως το πρόστιμο που επέβαλε η ΕΚΚ στην IronFX δεν ήταν ούτε επαρκές αλλά ούτε και αποτρεπτικό, ενώ προσθέτει πως η άρνηση της ESMA να διεξαγάγει έρευνα σε βάρος της ΕΚΚ έχει αρνητικό αντίκτυπο σε ό,τι αφορά την προστασία των επενδυτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Διαβάστε ακόμα: Κατακόρυφη πτώση της σταθερής τηλεφωνίας σε 10 χρόνια

Διαβάστε ακόμα: Το έργο που θα μειώσει την κίνηση μέχρι 23% στη Λευκωσία

Απόρριψη προσφυγής
Το Συμβούλιο Προσφυγών των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών απέρριψε ομόφωνα την έφεση και αποφάσισε πως δεν έχει αρμοδιότητα να εξετάσει κατά πόσον η προσφυγή μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Στα συμπεράσματα του το Συμβούλιο Προσφυγών επισημαίνει πως η κατάθεση της έφεσης προσφυγής δεν έγινε με τις νόμιμες διαδικασίες καθώς στάλθηκε με ηλεκτρονικό μήνυμα και όχι με την αποστολή έντυπης επιστολής. Επίσης, το Συμβούλιο συμπεραίνει πως η εφεσείουσα δεν συμπεριλαμβάνεται στις οντότητες οι οποίες σύμφωνα με τον κανονισμό δικαιούνται να ζητήσουν τη διεξαγωγή έρευνας και, κατά συνέπεια, το Συμβούλιο δεν είναι αρμόδιο να εκδικάσει την προσφυγή κατά της άρνησης της ESMA να διεξαγάγει έρευνα.

Το Συμβούλιο προσθέτει στα συμπεράσματα του πως τα θέματα που θίγει η εφεσείουσα είναι σοβαρά και κατανοεί πλήρως την επιθυμία τόσο της ίδιας όσο και των υπολοίπων να αναζητήσουν λύσεις.

Δειτε Επισης

Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που κατέχουν οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων
Καμπανάκι Λαγκάρντ για την αδράνεια της Ευρώπης στην ενοποίηση των κεφαλαιαγορών
Eurobank: Μνημόνιο συνεργασίας με J.P. Morgan Asset Management-Ο στόχος της πρωτοβουλίας
Στα €44.175.002,2 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Τι ανακοίνωσε το ΧΑΚ
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ θα πρέπει να μειώνει τα επιτόκια σε κάθε συνεδρίαση μέχρι να φτάσει το 2%
Σχέδιο pronomia της Τράπεζας Κύπρου: Ταξιδιωτικό «προνόμιο» σε 125 τυχερούς
Morningstar DBRS: Θετική η επιτάχυνση μείωσης των DTC από ελληνικές τράπεζες
Κερδίζει το στοίχημα για πιο long term επενδυτές η Τρ. Κύπρου-Τι δείχνει η είσοδος Wellington στην μετοχική της δομή
Έτσι διαμορφώνεται χωρίς την πρώην Λαϊκη η μετοχική σύνθεση της Τρ. Κύπρου-Οι επενδυτές με συμμετοχή πέραν του 3%
Τα τρωτά σημεία και οι ανησυχίες της ΕΚΤ για την οικονομία της Ευρωζώνης-Παραμένει εύθραυστη η ανάπτυξη